Η αισιοδοξία για το PSI «απογειώνει» το ΧΑ

Στις 737,26 μονάδες έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 4,81% πιό πάνω ναπό το κλείσιμο της Τρίτης. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 63,83 εκατ.ευρώ.Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,29610 δολάρια ενώ το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνεται στις 3.309,3 μονάδες βάσης.

Η υπεραπόδοση των τραπεζών (+12,04%) με την αγορά να προεξοφλεί λύση στο PSI και η απομάκρυνση του ενδεχομένου της άτακτης χρεοκοπίας οδήγησε σε κέρδη 4,81% το Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Οι επενδυτές ένιωσαν ανακούφιση καθώς το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – να αποµακρύνεται» ανέφεραν χρηματιστές, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν πως η αγορά προεξοφλεί λύση στο PSI και υπεραντιδρά χωρίς όμως να έχει ακλόνητες ενδείξεις για την επίτευξη τελικά μιας συμφωνίας.
Με τον τζίρο πάντως στα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ όπως εκτιμάται δεν υπάρχουν μάλλον νέοι παίχτες στην αγορά κάτι που παραπέμπει σε trading από τους ήδη υπάρχοντες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές κοντά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η απαγόρευση των «ανοιχτών πωλήσεων» ( short -selling )αναμένεται να επεκταθεί κατά 2-6 μήνες.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου και είχε επεκταθεί ήδη κατά δύο μήνες έως τις 27 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής είπε νωρίτερα ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Charles Dallara θα επιστρέψει την Πέμπτη στην Αθήνα, με στόχο οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Christine Lagarde ζήτησε την Τετάρτη να συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και ο επίσημος τομέας, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι επαρκής, πρόταση που η Κομισιόν απορρίπτει.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν την Τετάρτη στο Παρίσι με την ΕΕ και το ΔΝΤ να απαιτούν μεσοσταθμικό επιτόκιο χαμηλότερο του 4% που προτείνει ο ιδιωτικός τομέας για τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά.
Καθώς πάντως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ακόμη να βρουν μια συμβιβαστική λύση, αυξάνεται το ρίσκο ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters ο Hans Humes, του hedge fund Greylock Capital Management.

«Όσα έγιναν τελευταία μου θυμίζουν την Αργεντινή. Ενώ ήμουν πολύ αισιόδοξος ότι δεν θα ακολουθούσαμε το δρόμο της Αργεντινής, φαίνεται ότι οδεύουμε προς τα εκεί»,
είπε.
Ο ίδιος, εκπροσωπούσε ομολογιούχους με συμφέροντα 40 δισ. δολαρίων στα ομόλογα της Αργεντινής, κατά τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Μάλιστα, δείχνει να επιρρίπτει ευθύνες για την άσχημη τροπή των σημερινών διαπραγματεύσεων στο νομικό γραφείο Cleary Gottlieb, που λειτουργούσε ως σύμβουλος της Αργεντινής, και σήμερα δουλεύει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,29610 δολάρια ενώ το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνεται στις 3.309,3 μονάδες βάσης.

Διεθνή Χρηματιστήρια

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 0,90%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,73%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,76%.

Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κινείται πτωτικά κατά 0,95%.

Στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,74%

Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI 225 έκλεισε στις 8.883,69 μονάδες μεάνοδο 1,12%.

Νέα Υόρκη

Στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,63% και ο NASDAQ κινείται ανοδικά κατά 0,25%

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk