Εμπορικό έλλειμμα κατεγράφη το 2011 στην Ιαπωνία

Αρνητικό ήταν την χρονιά που πέρασε – για πρώτη φορά από το 1980 – το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας, εξ αιτίας της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και της εξίσου μεγάλης πτώσης των εξαγωγών που κατεγράφη. Πρόκειται βεβαίως για συνέπειες του ισχυρού σεισμού του περασμένου Μαρτίου, του τσουνάμι και της πυρηνικής καταστροφής που προκλήθηκε στη Φουκουσίμα

Αρνητικό ήταν την χρονιά που πέρασε – για πρώτη φορά από το 1980 – το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας, εξ αιτίας της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και της εξίσου μεγάλης πτώσης των εξαγωγών που κατεγράφη. Πρόκειται βεβαίως για συνέπειες του ισχυρού σεισμού του περασμένου Μαρτίου, του τσουνάμι και της πυρηνικής καταστροφής που προκλήθηκε στη Φουκουσίμα.
Η πυρηνική καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα να «στοχοποιηθεί» η πυρηνική ενέργεια σε μια χώρα η οποία κάλυπτε μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών απ’ αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία παρήγετο από πυρηνικά εργοστάσια.

Εκτοτε τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών στη χώρα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι εισαγωγές υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν το 2011 κατά 23,5% στην Ιαπωνία συγκριτικά με τις εισαγωγές του 2010. Επίσης, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 37,5% σε αξία.

Συνολικά η αξία των εισαγωγών στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 12% συγκριτικά με το 2010 και έφθασε στα 68 τρισεκ. γεν (669 δισ. ευρώ).

Ταυτόχρονα, εξ αιτίας της πυρηνικής αλλά και των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα, το 2011 κατεγράφη κάμψη των εξαγωγών κατά 2,7% στα 65,5 τρισεκ. γεν (645 δισ. ευρώ).

Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίσει η Ιαπωνία εμπορικό έλλειμμα 2,49 τρισ. γεν (24,5 δισ. ευρώ) για πρώτη φορά έπειτα από μιαν ολόκληρη τριακονταετία.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ειδικοί θεωρούν ότι οι εξελίξεις, όσο εντυπωσιακές κι αν είναι για μια οικονομία που βασίζεται τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες στις εξαγωγές της, δεν σηματοδοτούν ένα «τέλος εποχής» για την Ιαπωνία.

Τουναντίον, πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο έκτακτο και ότι το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας από εφέτος κι όλας θα επανέλθει στην πλεονασματική «κανονικότητά» του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk