Νέα Υόρκη: άρχισαν οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό – καμία εξέλιξη

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στο GreenTree του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στο GreenTree του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.

O Δημ.Χριστόφιας φαίνεται ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πως, αν χρειαστεί, οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως δεν αποδέχεται κανένα χρονοδιάγραμμα.

Ελληνοκυπριακή πηγή, θέλοντας να σκιαγραφήσει το τι έγινε στη συνάντηση είπε ότι «έγινε συζήτηση για συντήρηση», επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν κάποιες ιδέες, αλλά δεν σημειώθηκε καμία σύγκλιση και «τα πράγματα δεν προχωρούν».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιθώρια για επιτυχές αποτέλεσμα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι στις σημερινές συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί η βάση για συγκλίσεις και ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τους ηγέτες να κάνουν «αποφασιστικές κινήσεις, κρατώντας το μεγάλο όραμα για ενωμένη Κύπρο».

Σύμφωνα με την ίδια ελληνοκυπριακή πηγή, φαίνεται ότι ούτε τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αποφασίσει πώς θα προχωρήσουν, αν το σκηνικό δεν αλλάξει σήμερα. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενδέχεται να αναζητηθεί «κάποια πρόοδος», ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη Λευκωσία με τον ορισμό μιας νέας κοινής συνάντησης σε δύο μήνες περίπου, αλλά με «διαφορετικά δεδομένα και διφορούμενες ερμηνείες», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα, μετά το πρόγευμα εργασίας, την κοινή συνάντηση και το γεύμα που είχαν ο Δημ.Χριστόφιας και ο Ντ.Έρογλου με τον Μπαν Κι-μουν, ακολούθησαν δύο χωριστές συναντήσεις των δυο αντιπροσωπειών με τους κύριους Ντάουνερ και Πάσκο, οι οποίοι επιχείρησαν με κάποιες ιδέες να επιτύχουν συγκλίσεις, αλλά δεν τα κατάφεραν μέχρι τώρα.

Τα κεφάλαια που συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, ήταν η διακυβέρνηση, το περιουσιακό και η ιθαγένεια, ενώ η ελληνοκυπριακή πηγή υποστήριξε πως ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν διαφοροποιήθηκε σε κανένα σημείο και δεν έκανε καμία καινούρια πρόταση, ώστε να πλησιάσει τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ.

Τέλος, δεν ζητήθηκε και δεν δόθηκε κανένα περίγραμμα, ενώ ο κ. Ερογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για διαρροές προς τα ΜΜΕ.

Δηλώσεις Ντάουνερ

Οσον αφορά στις δηλώσεις Ντάουνερ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν αποδέχτηκε την επισήμανση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή θέσεων στα κεφάλαια που συζητούνται, σημειώνοντας ότι «οι θέσεις εξερευνώνται, ανταλλάσσονται απόψεις, υπάρχουν πολλές συζητήσεις και πολλές και διαφορετικές ιδέες αναπτύσσονται εκατέρωθεν».

Σε ερώτηση αν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ με τις προσκλήσεις του για προετοιμασία περιγραμμάτων και στοιχείων, ο κ. Ντάουνερ υπογράμμισε ότι «στοιχεία προσκομίστηκαν και αυτό ήταν σημαντικό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι δυο ηγέτες να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο, καθώς οι Ελληνοκύπριοι αναλαμβάνουν την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να προσπαθήσομε να στοχεύσουμε ώστε να τελειώσουν τα πράγματα πριν από τότε (την 1η Ιουλίου)».

Σε ερώτηση γιατί δεν συμπεριέλαβε το εδαφικό στα θέματα που συζητήθηκαν, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ διατύπωσε την άποψη ότι «όταν συζητούνται ζητήματα περιουσιών, υπάρχει πάντοτε συζήτηση του εδαφικού», προσθέτοντας ότι «η τουρκοκυπριακή θέση, για την ακρίβεια και οι δυο πλευρές συμφώνησαν σ’ αυτό: το τελικό ερώτημα για τους χάρτες και τα ποσοστά που πολύ εξειδικευμένα προσδιορίζουν τα όρια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ομόσπονδης οντότητας ή συνιστώσας πολιτείας, θα αποφασιστεί στην περίοδο αμέσως πριν από τη διεθνή διάσκεψη».

Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας συμμετείχε στις συνομιλίες με τους δυο ηγέτες συνολικά έξι ώρες και αυτή ήταν η 5η κοινή συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τους κυρίους Χριστόφια και Έρογλου, από τότε που ξεκίνησε η διαπραγματευτική διαδικασία.

Είπε ότι έγιναν «εντατικές συνομιλίες», ενώ μετά την αποχώρηση του ΓΓ συνεχίστηκαν με χωριστές συναντήσεις του ιδίου και του κ. Πάσκο με τους δυο ηγέτες και τις ομάδες τους, με επίκεντρο των συζητήσεων τα τρία προαναφερθέντα κεφάλαια.

Τέλος, δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη με τον Μπαν Κι-μουν, ο οποίος θα επιστρέψει το μεσημέρι στο GreenTree για να παρακαθήσει ξανά σε γεύμα μαζί τους και να παραμείνει μέχρι τις 6 το βράδυ (τοπική ώρα) που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, προσβλέποντας ότι η σημερινή μέρα θα είναι εποικοδομητική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk