Στα 3 δισ. η δαπάνη των Ταμείων για φάρμακα το 2012

Ο περιορισμός της κατανάλωσης φαρμάκων από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και κατ’ επέκταση της φαρμακευτικής δαπάνης συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου με εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων το απόγευμα της Τρίτης

Ο περιορισμός της κατανάλωσης φαρμάκων από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και κατ’ επέκταση της φαρμακευτικής δαπάνης συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου με εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων το απόγευμα της Τρίτης.

«Κάναμε άλλες φορές σε συνεργασία μαζί σας, μια προσπάθεια το 2010 και το 2011 να περιοριστεί η κατανάλωση του φαρμάκου στα Νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά Ταμεία με πολύ μεγάλη επιτυχία. Σε πάρα πολλά μέτρα είχαμε την υποστήριξή σας. Σε άλλα όχι. Φτάσαμε σ’ ένα σημείο, η συνάντηση η δική μου με την τρόικα το Σάββατο, να έχει λυμένα όλα τα θέματα που αφορούν τις δαπάνες της Κεντρικής Διοίκησης της Υγείας στην Ελλάδα, αλλά και των Νοσοκομείων, μέσα σ’ αυτά και το φάρμακο των Νοσοκομείων, αλλά να έχει σε εκκρεμότητα και πολύ ανοιχτό θέμα για το 2012, την κατανάλωση των φαρμάκων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Οπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, για το 2012, η παλαιότερη υποχρέωση της χώρας ήταν περίπου 1% του ΑΕΠ να είναι η φαρμακευτική κατανάλωση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Στο μεσοπρόθεσμο, το ποσό αυτό καταγράφεται ως 2.850.000.000 ευρώ. «Εμείς, μαζί με το υπουργείο Εργασίας, είχαμε ως στόχο και θα αγωνιστούμε να διατηρήσουμε το ποσό των 3.200.000.000 ευρώ. Πάντως, βλέποντας την πορεία των πραγμάτων θα έλεγα ότι κάτι κοντά στα 3 δισ. ευρώ, θα είναι η προσδιοριζομένη δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων για τα φάρμακα, με πολύ μεγάλο αγώνα», είπε, και πρόσθεσε: «Προς το τέλος του Ιανουαρίου, έχουμε εικόνα ενός κλειστού προϋπολογισμού. Εμείς έχουμε αυτά και άλλα δεν έχουμε».

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η δαπάνη «ξεφεύγει», θα ληφθούν άμεσα μέτρα καθόλου ευχάριστα. Επίσης, ανέφερε ότι «εκτός από την εξοικονόμηση, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις βιομηχανίες, ελληνικές και πολυεθνικές που έχουν υποδομές στην Ελλάδα».

Προώθηση των γενόσημων
Ενας ακόμη στόχος της κυβέρνησης _ είπε ο κ. Λοβέρδος στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών _ είναι η προώθηση των γενόσημων φαρμάκων (αντίγραφα). «Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα πάρουν αυτή την εντολή της επόμενη εβδομάδα. Γιατροί που δεν συμβιβάζονται με αυτό θα τίθενται εκτός ΕΟΠΥΥ και θα τους αφαιρείται και το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», τόνισε.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κων Φρουζής, ανέφερε ότι σε αντίθεση με τη γενική αντίληψη ο φαρμακευτικός κλάδος έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από οριζόντιες μειώσεις τιμών ή rebates και ρυθμιστικές παρεμβάσεις που εξουθενώνουν το φάρμακο και τις επιχειρήσεις και υπονομεύουν την απασχόληση και την ανάπτυξη (μείον 35% στο δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό σε δύο χρόνια). Κι αυτό συμβαίνει _ πρόσθεσε _ τη στιγμή που ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός των Ασφαλιστικών Ταμείων για το 2011 αποτέλεσε μόνο το 16% των συνολικών δαπανών υγείας, δηλαδή ανήλθε στα 3,6 δισ. ευρώ έναντι 22 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) της συνολικής δαπάνης υγείας. Στον τομέα των Νοσοκομείων, τα στοιχεία είναι ανάλογα. Οι δαπάνες των Νοσοκομείων για το 2011 υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ κι από αυτά, μόνο τα 780 εκατομμύρια, δηλαδή το 13%, αντιστοιχεί σε φάρμακα.
«Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι αν πραγματικά μας ενδιαφέρει να πετύχουμε ουσιαστική εξοικονόμηση στις δαπάνες υγείας ο προσανατολισμός των μέτρων θα πρέπει να εστιάζει στον έλεγχο των υπολοίπων «κέντρων κόστους» της Υγείας, και στην καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών αυτού του υπολοίπου 85 % των δαπανών υγείας στη χώρα μας», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, τα όποια επόμενα μέτρα στο χώρο του φαρμάκου, θα πρέπει προσεκτικά να προσανατολίζονται στη λογική ελέγχου του όγκου συνταγογράφησης και την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και όχι σε περαιτέρω μείωση των τιμών που, ήδη, βρίσκονται, μετά τα περσινά μέτρα, στο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρώπης. «Ο έλεγχος του όγκου μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ταμείων και νοσοκομείων. Η μηχανογράφηση αποτελεί, ως εκ τούτου, θεμέλιο για περαιτέρω εξορθολογισμό στο φαρμάκο και την υγεία. Θέλω επίσης να τονίσω ότι δεν στηρίζουμε την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των πολιτών, ειδικότερα εν μέσω κρίσης».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk