Ασφαλής η βλαστοκυτταρική θεραπεία στα μάτια

Πρώιμα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση προβλημάτων των οφθαλμών μαρτυρούν ότι η μέθοδος είναι ασφαλής.Τα αισιόδοξα αυτά νέα έστειλε η αμερικανική εταιρεία Advanced Cell Technology η οποία βρίσκεται πίσω από τη θεραπεία των εμβρυϊκών κυττάρων με σχετική δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Οι ειδικοί της ACT αναφέρουν πως δύο ασθενείς που έλαβαν τα βλαστοκυτταρικά εμφυτεύματα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση, τέσσερις μήνες μετά τη μεταμόσχευση.

Πρώιμα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση προβλημάτων των οφθαλμών μαρτυρούν ότι η μέθοδος είναι ασφαλής.

Αισιόδοξα νέα

Τα αισιόδοξα αυτά νέα έστειλε η αμερικανική εταιρεία Advanced Cell Technology η οποία βρίσκεται πίσω από τη θεραπεία των εμβρυϊκών κυττάρων με σχετική δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Οι ειδικοί της ACT αναφέρουν πως δύο ασθενείς που έλαβαν τα βλαστοκυτταρικά εμφυτεύματα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση, τέσσερις μήνες μετά τη μεταμόσχευση.

Η συγκεκριμένη θεραπεία αφορά τη λήψη ανώριμων κυττάρων από ανθρώπινα έμβρυα, τα οποία στη συνέχεια καλλιεργούνται στο εργαστήριο ώστε να προκύψουν κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι με χρήση των συγκεκριμένων κυττάρων εργαστηρίου θα μπορούν μελλοντικά να αποκαταστήσουν ασθένειες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα όπως η ανίατη μέχρι σήμερα νόσος Stargardt που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης νεαρών ατόμων.

Οι επιστήμονες της ACT σε συνεργασία με ειδικούς του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Jules Stein στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες είναι οι πρώτοι που δημοσιεύουν αποτελέσματα κλινικών δοκιμών της συγκεκριμένης τεχνικής (ακριβώς η ίδια μέθοδος άρχισε τώρα να δοκιμάζεται και στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Moorefields του Λονδίνου).

Δύο ασθενείς

Η συγκεκριμένη δοκιμή αφορούσε μια ασθενή περίπου 70 ετών με ξηράς μορφής ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – πρόκειται για την κύρια αιτία τύφλωσης ηλικιωμένων στον ανεπτυγμένο κόσμο – καθώς και μια δεύτερη ασθενή στην ηλικία των 50 ετών με νόσο Stargardt.

Και οι δύο γυναίκες παρουσίαζαν σημαντική απώλεια της όρασης και θεωρούνταν τυφλές. Στο κάθε μάτι των ασθενών εγχύθηκαν 50.000 κύτταρα του μελάγχρου επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς.

Μετά την έγχυση, εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι τα κύτταρα είχαν προσδεθεί στον αμφιβληστροειδή ενώ η παρακολούθηση των ασθενών έδειξε ότι τα κύτταρα συνέχιζαν να παραμένουν ζωντανά κατά τη διάρκεια των 16 εβδομάδων που διήρκεσε η συγκεκριμένη φάση της δοκιμής.

Ασφαλής διαδικασία

Συγχρόνως η διαδικασία αποδείχθηκε ασφαλής χωρίς να εμφανιστούν σημάδια απόρριψης ή μη φυσιολογικής κυτταρικής ανάπτυξης.

Αν και στη συγκεκριμένη φάση η δοκιμή δεν είχε σχεδιαστεί ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματά τους δείχνουν ελαφριά βελτίωση της όρασης των δύο ασθενών.

Πολλά χρόνια ερευνών

Τονίζουν πάντως ότι είναι πρώιμο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και ότι απαιτούνται πολλά χρόνια ερευνών προτού η θεραπεία αποδείξει πλήρως τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητά της. Όπως χαρακτηριστικά γράφουν στο Lancet «ο απώτερος θεραπευτικός στόχος είναι η έγκαιρη θεραπεία των ασθενών, γεγονός που πιθανώς θα αυξήσει τις πιθανότητες σωτηρίας των φωτοϋποδοχέων καθώς και της κεντρικής όρασής τους».

Πάντως, ακόμη και αν η συγκεκριμένη θεραπεία αποδείξει την ασφάλειά της, η ευρεία κυκλοφορία της αναμένεται να συναντήσει σημαντικά εμπόδια καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιδρούν στη χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων εξαιτίας του ότι για τη λήψη τους απαιτείται η καταστροφή εμβρύων – ακόμη κι αν αυτή η καταστροφή γίνεται ούτως ή άλλως, για ανεξάρτητους λόγους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk