Κρίσιμο δεκαήμερο για τη χώρα

Ενας δεκαήμερος γολγοθάς αναμένει την κυβέρνηση, στο διάστημα του οποίου θα κριθούν πολλά για το μέλλον της χώρας και θα δοκιμαστεί η συνοχή της κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν όλο το σαββατοκύριακο οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο καθώς το ΔΝΤ εμφανίζεται άκαμπτο και αμφιβητεί τη βιωσιμότητα του χρέους ακόμα και έπειτα από το «κούρεμα», ενώ απαιτεί βαρύτατα μέτρα για τη τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Ενας δεκαήμερος γολγοθάς αναμένει την κυβέρνηση, στο διάστημα του οποίου θα κριθούν πολλά για το μέλλον της χώρας και θα δοκιμαστεί η συνοχή της κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν όλο το σαββατοκύριακο οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο καθώς το ΔΝΤ εμφανίζεται άκαμπτο και αμφιβητεί τη βιωσιμότητα του χρέους ακόμα και έπειτα από το «κούρεμα», ενώ απαιτεί βαρύτατα μέτρα για τη τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, το ΙΙF ήταν επίσης ανυποχώρητο στην πρόταση που έχει υποβάλλει προς την ελληνική κυβέρνηση. Η έκβαση του σημερινού Eurogroup αναμένεται με αγωνία από την Αθήνα επειδή σε περίπτωση που «σπάσουν» οι διαπραγματεύσεις η χώρα θα μπει σε μια καταστροφική δίνη. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής, δήλωσε (ΝΕΤ) ότι η κυβέρνηση αναμένει να γίνουν σοβαρά βήματα στο Eurogroup προς την κατεύθυνση της συμφωνίας και οι διαπραγματεύσεων για το PSI δεν θα ναυαγήσουν.

Ενδεικτικό του κρίσιμου σημείου στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι στο Εurogroup, όπου θα παρουσιαστεί η πρόταση για το PSI, εκτός από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο θα παρευρίσκεται και η τρόικα. Η παρτίδα που παίζεται είναι τόσο σκληρή, με δυνάμεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ορισμένοι δεν αποκλείουν μέσα στις αλλεπάλληλες μπλόφες ακόμα και τον κίνδυνο ατυχήματος.

Στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την έκβαση των συνομιλιών. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, σε όλες τις συνομιλίες του τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο όσο και με τον κ. Βενιζέλο, αναθεώρησε όλα τα στοιχεία που του παρουσιάστηκαν, δεν αποδέχτηκε καμία από τις ελληνικές ενστάσεις και επιπλέον έθεσε και νέα ζήτήματα στο τραπέζι. Εκτός δηλαδή από την κατάργηση του κατώτατου μισθού και τον περιορισμό του 13ου και 14ου μισθού, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες την πλήρη κατάργηση της διαιτησίας αλλά και των ατομικών συμβάσεων, ώστε να μπορούν οι εργοδότες να μειώνουν μονομερώς τους μισθούς.

Αυτά τα αιτήματα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν επανάσταση στη Βουλή. Ήδη οι απαιτήσεις της τρόικας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα συναντούν μεγάλη αντίσταση από τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Η τρόικα επιμένει επίσης για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, για το κλείσιμο οργανισμών αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου θεωρεί ότι δεν προχωρά τίποτα.

Χαρακτηριστική του κλίματος στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, είναι η φράση που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών σχεδόν σε κάθε περίπτωση που εγέρθησαν ενστάσεις: «Κάντε ό,τι νομίζετε, αλλά να ξέρετε ότι δεν έχετε χρόνο. Ολα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου».

Αν η τρόικα εξακολουθήσει να τραβά το σκοινί από τη μια πλευρά, το ερώτημα είναι τι αντιστάσεις θα μπορέσει να προβάλλει το πολιτικό σύστημα. Ορισμένα πολιτικά στελέχη εκτιμούν ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ώστε να αναγκάσουν τα κόμματα να πειθαρχήσουν και να συναινέσουν στους επαχθείς όρους. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν και δραματική κλιμάκωση των εξελίξεων, όπως π,χ., να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις ο κ. Τόμσεν και να επιστρέψει αργότερα προεκειμένου να φέρει την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν στα όρια τους.

Ήδη έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να υπογραφεί η νέα συμφωνία από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη δόση. Το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011 με έλλειμμα κοντά στο 10%, το οποίο δεν ήταν γνωστό όταν πραγματοποιήθηκε η συμφωνία της 26ης – 27ης Οκτωβρίου, δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση.

Τα χρήματα που θα δοθούν εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις είναι πολλά (130 δισ. ευρώ) και οι εγγυήσεις που θα ζητηθούν θα είναι περισσότερο δεσμευτικές από κάθε άλλη φορά. Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει το πολιτικό σύστημα ή θα ξεκινήσει ένας κύκλος αλληλοσπαραγμού και διχόνοιας καθώς τα τρία κόμματα είναι πλέον εγκλωβισμένα να στηρίξουν μέχρι τέλους την κυβέρνηση.

Όποιο από αυτά «σπάσει» τη συμφωνία θα φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και της χώρας επειδή τώρα πρέπει να τρέξουν όλοι για να κλείσει η νέα δανειακή σύμβαση και να αντληθούν κεφάλαια για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και για την κάλυψη των ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο (ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ).

Ο τρόπος που διασταυρώνουν τα ξίφη τους το ΠαΣοΚ και η ΝΔ σχετικά με το πόρισμα Πεπόνη για πιθανή διόγκωση του ελλείματος μέσω της ΕΛΣΤΑΤ, δεν δικαιολογεί αισιοδοξία για τη συνέχεια. Η ΝΔ εμφανίζεται με κόκκινες γραμμές απέναντι στην τρόικα σε μια προσπάθεια να καρπωθεί και την παραμικρή υποχώρηση της, ενώ το ΠαΣοΚ προχωρά ακυβέρνητο και ασυντόνιστο έως ότου εκλέξει νέα ηγεσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk