«Απόφαση – ανάσα», η οποία προσφέρει στην Ελλάδα περιθώριο μέχρι την 1η Ιουλίου να μπορέσει να βρει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας της με πετρέλαιο, έλαβαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν την εφαρμογή ενός σταδιακού εμπάργκο (phased embargo) στις εισαγωγές αργού πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων από το Ιράν ως απάντηση στη συνεχιζόμενη άρνησή του να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στην απόφαση των «27» τονίζεται ότι η απαγόρευση αφορά στην εισαγωγή, αγορά και μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ενώ το ίδιο ισχύει για τον χρηματοπιστωτικό και τον ασφαλιστικό τομέα. Τίθεται ως όριο η 1η Ιουλίου 2012 για την εκτέλεση των συμβολαίων που σήμερα βρίσκονται εν ισχύι.

Στην απόφαση συμπεριλαμβάνεται και μία ρήτρα αναθεώρησης σύμφωνα με την οποία μέχρι την 1η Μαϊου 2012 θα επανεξεταστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Επιπλέον, παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν στην επικράτεια της ΕΕ.

Η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου έχει τη δική της σημασία καθώς συμπίπτει με την ενεργοποίηση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Οι Βρετανοί πίεζαν για άμεση εφαρμογή του εμπάργκο, ακόμη και εντός ενός μηνός, ενώ Γάλλοι και Γερμανοί έδιναν περιθώριο τριμήνου. Ο συμβιβασμός επήλθε κατόπιν πρότασης της δανικής προεδρίας και της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε ίσως μπορέσει να ενεργοποιηθεί ο διαπραγματευτικός δίαυλος μεταξύ διεθνούς κοινότητας και Τεχεράνης.

Για την ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δίνει το περιθώριο για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας, με τη Λιβύη και ορισμένα αραβικά κράτη του Κόλπου να κερδίζουν έδαφος σύμφωνα με ορισμένους κύκλους καθώς η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται επιφυλακτική να αυξήσει τις ποσότητες που διαθέτει στη διεθνή αγορά ώστε να μην επηρεαστούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Αοκνες προσπάθειες για την εξεύρεση των εναλλακτικών πηγών καταβάλουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας όσο και ο υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια.