Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η Κύπρος στην τριμερή του GreenTree

Αρχίζουν στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), στο Green Tree, της Νέας Υόρκης οι πλέον κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο κοινοτήτων και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν.

Αρχίζουν στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), στο Green Tree, της Νέας Υόρκης οι πλέον κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο κοινοτήτων και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η Κύπρος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να συμφωνήσει στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό έως τον Ιούνιο, μήνα που η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Την ίδια ώρα η Τουρκία πιέζει να υπάρξει πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων (ως ισότιμων μερών) και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Πρόταση που απορρίπτει ασυζητητί τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, η οποία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί από Κυπρίους.

Η συνάντηση στο Green Tree για την οποία αισιοδοξεί κυρίως η τουρκική πλευρά, αρχίζει με ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρου της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ντερβίς Έρογλου και εν συνεχεία θα αρχίσουν οι συνομιλίες που θα διαρκέσουν επί δύο ημέρες.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει την εκτίμηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, θα επισημάνει την κωλυσιεργία της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα προσκομίσει τα στοιχεία για το εδαφικό, το περιουσιακό και τους εποίκους, και θα πει ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Άγκυρα κωλυσιεργούν και δεν επιθυμούν λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Για άλλη μία φορά το πολυτελές ξενοδοχεία Plaza στη Νέα Υόρκη ύψωσε τη σημαία του ψευδοκράτους, όταν κατέλυσαν σ΄ αυτό ο κ. Έρογλου και η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών από την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία προχώρησε σε διαβήματα προς το ξενοδοχείο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού και άλλες φορές συνέβη το ίδιο.

Για πρώτη φορά στις τριμερής συνομιλίες στο Green Tree (έχουν ήδη διεξαχθεί άλλες τέσσερις στο παρελθόν) έχουν κληθεί και οι σύζυγοι των δύο ηγετών. Χρέη οικοδέσποινας ανέλαβε η σύζυγός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κυρία Γιου Σουν Ταέκ που ετοίμασε ένα πρόγραμμα περιήγησης σε μουσεία και πάρκα στις κυρίες Έλση Χριστόφια και Μεράλ Έρογλου που περιλαμβάνει ακόμα και… shopping στο παρακείμενο Americana Mall στο Μανχάσετ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk