Αντίσταση στις Σειρήνες του Ολέθριου Λαϊκίστικου Προστατευτισμού

Αντίσταση στις Σειρήνες του Ολέθριου Λαϊκίστικου Προστατευτισμού | tovima.gr

Η ενστικτώδης (ανακλαστική) αντίδραση έναντι ενός κινδύνου μπορεί συχνά, παρά τις καλές προθέσεις, να οδηγήσει σε λάθος αντιμετώπιση και τελικά σε μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο. Η ανακλαστική αντίδραση κάποιου που βυθίζεται σε κινούμενη άμμο είναι να παλέψει απελπισμένα για να βγει, κι όμως όσο πιο βίαια παλεύει, τόσο βυθίζεται. Αντίθετα, η ψυχραιμία σώζει. Κάτι αντίστοιχο ισχύει στα οικονομικά. Ζητούμε να διαφύγουμε από την “κινούμενη άμμο” της κρίσης, και της φτώχιας, αλλά ενστικτωδώς (ανακλαστικά) καταφεύγουμε στον κοντόφλαθμο προστατευτισμό, αντί να σταθμίζουμε ψύχραιμα τις παραμέτρους. Έτσι πετυχαίνουμε το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουμε.

Τα παραδείγματα από τις αρνητικές επιπτώσεις του προστατευτισμού είναι πολλά, αλλά έχει σημασία να αναφέρουμε μερικά, για να καταδείξουμε γιατί πάσχει τόσο θεμελιακά ο τρόπος με τον οποίο τόσο απλουστευτικά και αδέξια προσεγγίζουμε την πολιτική στη χώρα μας. Ο προστατευτισμός είναι έκφανση και απότοκος του λαϊκισμού.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο: ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ (ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ) Σε περιόδους κατάρρευσης της προσφοράς, ή έκρηξης της ζήτησης, οι τιμές βασικών αγαθών εκτοξεύονται στα ουράνια. Έρχονται λοιπόν οι πολιτικοί πανικόβλητοι και νομοθετούν πλαφόν στις τιμές (ή πιο σπάνια επιβάλλουν δελτίο). Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ανακλαστικής (σπασμωδικής) ενέργειας, είναι ότι τα προϊόντα εξαφανίζονται από τα ράφια, και καταλήγουν στη μαύρη αγορά, ακόμη ακριβότερα, μια και στο κόστος έχει προστεθεί το ρίσκο της παραβατικότητας. Ακόμη και ο τουφεκισμός των παραβατών (μαυραγοριτών) έχει αποδειχθεί εμπειρικά αδύνατος να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα.

Το μαυραγοριτισμό εξαλείφει το υγιές εμπόριο, η αύξηση της προσφοράς, κι όχι η ισχυρή αστυνομία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο: ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ (ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ) Οι λαϊκίζοντες πολιτικοί άλλοτε (ως ικανότατοι ψηφοθήρες) υπόσχονται στους αγρότες εγγυημένες ελάχιστες τιμές για τα προϊόντα τους (προφανώς σε βάρος του καταναλωτή που πληρώνει ακριβότερα και σε βάρος του φορολογούμενου που σηκώνει το βάρος της επιδότησης). Το αποτέλεσμα είναι ο νόμος προσφοράς / ζήτησης να νοθεύεται και να μη λειτουργεί η αγορά, έτσι ώστε τα προϊόντα, καταλήγουν αντιθέτως στις χωματερές (διότι μόνο έτσι μπορεί να στηριχθεί τεχνητά η εγγυημένη ελάχιστη τιμή, με την απόσυρση από την αγορά τεράστιων ποσοτήτων, οι οποίες δημιουργήθηκαν σε τέτοια πληθώρα ακριβώς εξ αιτίας του δέλεαρ της επιδότησης). Έτσι πάλι οι καλές (αλλά ανόητες) προθέσεις των πολιτικών οδηγούν σε καταστροφή (κυριολεκτικά) της παραγωγής και σε αλόγιστη σπατάλη πόρων.

Οι χωματερές είναι εφεύρημα της καταστροφικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, σε μια ελεύθερη αγορά που αφήνεται να λειτουργήσει απρόσκοπτα, τίποτε δεν πάει στα αζήτητα, αφού το καθετί έχει μια τιμή “ισορροπίας”.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3ο: ΑΝΕΡΓΙΑ (ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ) Ένα ακόμη πιο επίκαιρο παράδειγμα, αφορά στον λαϊκίστικο προστατευτισμό στην αγορά εργασίας, με αφετηρία την καλοπροαίρετη (περίπου αυταπόδεικτη) σκέψη πως είναι άδικο ο εργαζόμενος να είναι υποκείμενο στυγνής εκμετάλευσης και ότι είναι δίκαιο και πρέπον ο νόμος να παρέχει μια ελάχιστη προστασία υπό τη μορφή ελάχιστων αμοιβών. Η αλήθεια δυστυχώς είναι ότι ενώ προσπαθούμε να βοηθήσουμε, στην πραγματικότητα ο παρεμβατισμός στην εργασία οδηγεί το εργατικό δυναμικό βαθύτερα στην “κινούμενη άμμο” της κρίσης και της ύφεσης από την οποία υποτίθεται προσπαθούμε να ξεφύγουμε.

Σε περίοδο, όπως σήμερα, κατάρρευσης της ζήτησης, όπου η ανάγκη για εργατικά χέρια μειώνεται και η ανεργία αυξάνεται, καταλήγουμε σε συνθήκες υπερπροσφοράς (έναντι υποτονικής ζήτησης) της εργασίας. Είναι απολύτως λογικό, με βάση τους νόμους προσφοράς και ζήτησης, το πραγματικό (αγοραίο) κόστος της εργασίας να μειώνεται. Η νομοθετική (ανακλαστική) κατοχύρωση αμοιβών σε ψηλώτερα επίπεδα από ό,τι μπορεί να στηρίξει η αγορά τελικά πλήττει τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους άνεργους.

Συνέχεια:

http://anileos.blogspot.com/2012/01/blog-post_22.html%20pperysinakis@aol.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk