«Aγχος» σε Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ για εκλογές στις 8 Απρίλη

«Aγχος» σε Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ για εκλογές στις 8 Απρίλη | tovima.gr

Μετά «Βαΐων και κλάδων» θα πραγματοποιηθούν όπως δείχνουν οι Εθνικές εκλογές σε λίγους μήνες, αφού απ’ ότι δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το περιβόητο PSI θα κλείσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου όμως με βαρύ τίμημα. Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠαΣοΚ λόγω του κακού κλίματος και των καταιγιστικών εξελίξεων φαίνεται ότι θα παραταθούν ή θα αναβληθούν για μετά τις εκλογές. Το χρονοδιάγραμμα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής είναι προκήρυξη των εκλογών στις τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου και 8 Απριλίου διεξαγωγή εκλογών με την νέα κυβέρνηση να ορκίζεται μέσα στη μεγάλη βδομάδα και προγραμματικές δηλώσεις να συζητούνται τη διακαινήσιμο.

Για πρώτη φορά στην νεότερη και σύγχρονη ιστορία της χώρας οι διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν ημέρες με συμβολικό χαρακτήρα. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε χαρμόσυνο για το λαό περιβάλλον, η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί τη δύσκολη Μεγάλη βδομάδα και οι προγραμματικές δηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ένα πιο αισιόδοξο «αναστημένο» σκηνικό. Το ζητούμενο είναι αν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα υπάρξει αδιέξοδο; Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι και η επόμενη μέρα των εκλογών θα αναδείξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, με καταμερισμό Υπουργικών θέσεων βάση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στο ΠαΣοΚ το χρονοδιάγραμμα που έχει συγκροτηθεί είναι πολύ αργό και λογικό είναι να το προλάβουν οι εξελίξεις. Ενώ υπάρχουν μπροστά τόσες εκρεμμότητες το ΠαΣοΚ και ο νέος αρχηγός δεν θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις εκλογές με αποτέλεσμα την πανωλεθρία στα αποτελέσματα. Άρα θα κυριαρχήσει η άποψη που επικρατεί σε πολλά στελέχη και σήμερα ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να κριθεί με τον ίδιο αρχηγό στις εκλογές και μετά από λίγους μήνες που λογικά η χώρα θα κινηθεί εκ νέου σε τροχιά εκλογών, το ΠαΣοΚ συγκροτημένο και με νέα ηγεσία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Αυτό είναι το πιο σταθερό σενάριο πάρα οι εσωκομματικές εκλογές που πολύ πιθανόν να αποβούν μοιραίες και διασπαστικές για το ΠαΣοΚ.

Στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί προεκλογικός αναβρασμός εδώ και καιρό και το κόμμα βρίσκεται σε τροχιά κατάρτισης ψηφοδελτίων. Όμως αυτό που προβληματίζει τη Νέα Δημοκρατία είναι οι κινήσεις της την επόμενη μέρα των εκλογών σε περίπτωση που δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα υποστηρίξει έναν διακομματικό σχηματισμό όπως σήμερα; Δεν θα δεχθεί και θα αφήσει τα υπόλοιπα κόμματα να συνεργαστούν; Είναι πολλά τα ερωτήματα αλλά και οι φόβοι της Συγγρού σ’ αυτή την περίπτωση και στους σχεδιασμούς του κόμματος πρέπει να τεθούν επί τάπητος όλα τα σενάρια. Υπάρχουν και άλλα σενάρια εκλογών που δεν φαίνεται να αποτυπώνονται έντονα μέχρι στιγμής. Αυτό για τις εκλογές μετά το Πάσχα, με μια δύσκολη και μακρά προεκλογική περίοδο και αυτό για μετά το καλοκαίρι επίσης ένα σενάριο που θα τραβήξει πολύ τις εξελίξεις, αλλά θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγα τα στελέχη της πολιτικής ζωής αλλά και της μεγαλύτερης μερίδας πολιτών που επιλέγουν την ταχύτερη λαϊκή ετυμηγορία.

Το ζήτημα δεν είναι τα χρονικά όρια αλλά τα ποσοστά που σύμφωνα με τις ενδείξεις θα είναι ιδιαιτέρως ανατρεπτικά…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk