Βρυξέλλες,Βέλγιο
Σε συμφωνία για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν κατέληξαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Η απόφαση εγκρίθηκε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τα μέτρα περιλαμβάνουν την άμεση επιβολή εμπάργκο σε νέα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, ενώ θα επιτραπεί τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια να ισχύσουν μέχρι τον Ιούλιο.

«Είμαι βέβαιος ότι σήμερα η ΕΕ θα δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην άρνηση του Ιράν να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ο πετρελαϊκός τομέας αντιστοιχεί στο περίπου 90% των ιρανικών εξαγωγών στην ΕΕ. Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από το Ιράν μετά την Κίνα (αγοράζει περίπου το 20% του πετρελαίου που εξάγει η χώρα).

Κάμφθηκαν οι ελληνικές επιφυλάξεις

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες άσκησαν ισχυρές πιέσεις, ζητώντας περίοδο χάριτος για να περιορίσουν το δικό τους οικονομικό κόστος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, είχε τονίσει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της Ελλάδας για τις συνέπειες του μέτρου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης εισάγουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους σε πετρέλαιο από το Ιράν.

Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με αντίστοιχους οικονομικούς όρους, και υπογράμμιζε την ανάγκη να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αξιολόγηση των συνεπειών του μέτρου και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας.

Διπλωμάτες της ΕΕ δηλώνουν ότι η περίοδος χάριτος ενδεχομένως να λήξει την 1η Ιουλίου.

Το Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες που είχε διατυπώσει η χώρα μας για τις επιπτώσεις του εμπάργκο στην ελληνική αγορά, αναμένεται να υιοθετήσει ισχυρή ρήτρα αναθεώρησης, ενσωματωμένη στη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας, μέχρι την 1η Μαΐου τα εν λόγω μέτρα θα αξιολογηθούν, με βάση τη διαθεσιμότητα προμηθειών και τις οικονομικές συνθήκες σε τρίτες, πλην του Ιράν, χώρες, με γνώμονα τη διασφάλιση ομαλής προμήθειας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων για τις χώρες της Ευρώπης που εισάγουν μεγάλο ποσοστό των πετρελαϊκών προμηθειών τους από το Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεσμεύθηκαν να αναλάβουν κάθε απαραίτητη δράση.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα διαβεβαιώσουν την Αθήνα ότι θα μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο με λογικούς όρους και μετά την έναρξη εφαρμογής του εμπάργκο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την υιοθέτηση πλέον πεντάμηνης αναβολής της εφαρμογής του εμπάργκο για ήδη υφιστάμενα συμβόλαια, αλλά και της ενσωμάτωσης της ρήτρας αναθεώρησης στην απόφαση, η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο.