Μόντι: Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση

Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει πράξη όλα όσα χρειάζονται για να επιτύχει τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τόνισε στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Ο ιταλός ηγέτης υπογράμμισε ότι τόσο οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας όσο και τα υπόλοιπα μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση. Σήμερα Δευτέρα άλλωστε ξεκινά ο διάλογος μεταξύ συνδικαλιστικών ενώσεων και εργοδοτικών φορέων σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στα ελεύθερα επαγγέλματα. Ο Μόντι δήλωσε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης RAI ότι όσο περισσότερο προχωρήσει ο διάλογος για τα υπόλοιπα ζητήματα της εργασίας τόσο λιγότερα μέτρα θα απαιτηθούν ως προς το μισθολογικό κόστος. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση επαγγελμάτων όπως οι οδηγοί ταξί, οι φαρμακοποιοί και οι συμβολαιογράφοι. Όμως τα σχέδια αυτά προσκρούουν στην έντονη αντίδραση των επαγγελματιών οδηγών που προχωρούν σήμερα σε γενική απεργία. Το σχετικό κείμενο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο μέχρι την Παρασκευή.
Ο πρωθυπουργός της χώρας διευκρίνισε ακόμα ότι το σχέδιο για το διαχωρισμό του κλάδου φυσικού αερίου από την κρατική εταιρεία πετρελαίου ENI θα προχωρήσει κανονικά εντός του προσεχούς εξαμήνου. Προλαβαίνοντας αντιδράσεις για «κωλυσιεργία» ο Μόντι δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η ΕΝΙ και θυγατρική της Snam (φυσικό αέριο) είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και θα πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο οργανικός διαχωρισμός θα επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής φυσικού αερίου στη χώρα ενώ ο πετρελαϊκός όμιλος ΕΝΙ θα εξοικονομήσει σημαντικά κεφάλαια από την πώληση της συμμετοχής του (άνω του 50%) στη Snam. Επιπλέον, με την πώληση του μεριδίου της ΕΝΙ στη Snam ο πετρελαϊκός όμιλος θα μειώσει τα χρέη του κατά 7 δισ. ευρώ.
Ο Μόντι δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο διαχωρισμός των δύο εταιρειών δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα «λόγω ισχυρών αντιδράσεων από ορισμένους πολιτικούς και από την ΕΝΙ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk