Η ώρα του… ποδοσφαιροναύτη

«Αν δουλέψουµε σκληρά πάνω στις αδυναµίες µας, τότε αυτές µπορούν να µετατραπούν σε σηµεία υπεροχής» είχε δηλώσει ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών Μάικλ Τζόρνταν , αποθεώνοντας την εντατική και ουσιαστική προπόνηση. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται διαρκώς και το ίδιο συµβαίνει και µε την προπόνηση. Κάποτε ήταν επαναστατικές οι διπλές προπονήσεις. Σήµερα οι ποδοσφαιριστές εκτός από το σώµα τους, γυµνάζουν το µυαλό τους, τα µάτια τους και τα αντανακλαστικά τους! «Το Βήµα» παρουσιάζει µερικές από τις νέες επαναστατικές προπονητικές µεθόδους που εφαρµόζονται στους συλλόγους των «ανεπτυγµένων» πρωταθληµάτων.

«Αν δουλέψουµε σκληρά πάνω στις αδυναµίες µας, τότε αυτές µπορούν να µετατραπούν σε σηµεία υπεροχής» είχε δηλώσει ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών Μάικλ Τζόρνταν , αποθεώνοντας την εντατική και ουσιαστική προπόνηση. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται διαρκώς και το ίδιο συµβαίνει και µε την προπόνηση. Κάποτε ήταν επαναστατικές οι διπλές προπονήσεις. Σήµερα οι ποδοσφαιριστές εκτός από το σώµα τους, γυµνάζουν το µυαλό τους, τα µάτια τους και τα αντανακλαστικά τους! «Το Βήµα» παρουσιάζει µερικές από τις νέες επαναστατικές προπονητικές µεθόδους που εφαρµόζονται στους συλλόγους των «ανεπτυγµένων» πρωταθληµάτων.

Ο 44χρονος κ. Γιούργκεν Κλοπ, προπονητής της Μπορούσια Ντόρτµουντ που αντιµετώπισε ο Ολυµπιακός στο Τσάµπιονς Λιγκ, λατρεύει τις πρωτότυπες και επαναστατικές ιδέες. Η πρωταθλήτρια Γερµανίας αντιµετώπιζε αρκετά οικονοµικά προβλήµατα πριν από µερικά χρόνια και γι’ αυτό αναγκάστηκε να ρίξει το βάρος στην εξέλιξη νεαρών ποδοσφαιριστών. Προκειµένου να επιτύχει όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσµατα έχει χρησιµοποιήσει αρκετές καινοτόµους µεθόδους.

Το κλουβί με τις μπάλες

Το πιο πρόσφατο «πετράδι» της… συλλογής του είναι ένα υπερσύγχρονο «κλουβί», στο οποίο µπαίνουν ένας-ένας οι ποδοσφαιριστές και «βοµβαρδίζονται» από µπάλες που κινούνται µε 100 χλµ./ώρα. Αφενός καλούνται να κοντρολάρουν την µπάλα, αφετέρου να σηµαδέψουν µε αυτήν ένα από τα 72 «παράθυρα» µεγέθους 1,5 τετραγωνικού µέτρου που φωτίζεται ξαφνικά! Το κλουβί στο οποίο προπονούνται οι… ποδοσφαιροναύτες – κατά το αστροναύτες – κοστίζει περίπου ένα εκατοµµύριο ευρώ.

«Είναι το τελειότερο όργανο προπόνησης για το κοντρόλ της µπάλας και την άµεση και σωστή µεταβίβασή της» επιµένει ο κ. Κλοπ, σηµειώνοντας ότι σε 15 λεπτά στο κλουβί οι ποδοσφαιριστές του έχουν τόσες επαφές µε την µπάλα όσες σε διάστηµα µίας εβδοµάδας προπονήσεων και αγώνων! «Η επανάληψη και η ένταση της εξάσκησης είναι σηµαντικές είτε παίζω ποδόσφαιρο είτε τένις είτε βιολί» τόνισε ο 44χρονος προπονητής, ο οποίος δηµιούργησε µια οµάδα που παίζει γρήγορο ποδόσφαιρο και στηρίζεται στις πολλές και ακριβείς µεταβιβάσεις της µπάλας.

Στο ποδοσφαιρικό κλουβί οι µπάλες εκτοξεύονται από οκτώ µηχανισµούς που είναι τοποθετηµένοι ανά ζεύγη (πάνω-κάτω) στη µέση κάθε πλευράς. Ενας ήχος «προδίδει» τον µηχανισµό που θα εκτοξεύσει την µπάλα, ενώ στη συνέχεια ανάβει ένα διακριτικό κόκκινο πλαίσιο στο οποίο καλείται ο ποδοσφαιριστής να τη στείλει.

Διάγνωση αδυναμιών

Από τα αποτελέσµατα των τεστ µπορεί να γίνουν αντιληπτές οι αδυναµίες κάποιου ποδοσφαιριστή: αν µπορεί να έχει πάσα ακριβείας, αν είναι πιο εύστοχος σηµαδεύοντας προς τα δεξιά και όχι προς τα αριστερά, πόσο γρήγορα κοντρολάρει την µπάλα κ.ά. Μάλιστα στην κατασκευή συµπεριλαµβάνεται και ειδικό πρόγραµµα που δίνει άµεσα όχι µόνο τα αποτελέσµατα αλλά και ποιες ασκήσεις θα πρέπει να κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής προκειµένου να βελτιώσει τις αδυναµίες του!

Τα γεγονότα δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και από ό,τι φαίνεται µαζί του εξελίσσονται και οι προπονήσεις και τα πεδία στα οποία απαιτείται να βελτιωθούν οι ποδοσφαιριστές. Κάποτε αρκούσαν η καλή τεχνική κατάρτιση και η στοιχειώδης φυσική κατάσταση. Σήµερα εκτός από σωµατικά και τεχνικά προσόντα, οι ποδοσφαιριστές απαιτείται να έχουν άριστη όραση, ταχύτατα αντανακλαστικά και, φυσικά, ισορροπία σωµατική και πνευµατική…

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ
Τεστ για πάσες µε κλειστά µάτια

Οι ασκήσεις οπτικού πεδίου δεν είναι καινούργιες στον κόσµο του αθλητισµού, καθώς το «visual training», όπως αποκαλείται στα αγγλικά, αποτελεί εδώ και χρόνια µέρος των προπονήσεων των αµερικανικών επαγγελµατικών οµάδων του µπάσκετ, του ποδοσφαίρου και του µπέιζµπολ. Σκοπός των ασκήσεων είναι να βελτιώσει ο αθλητής και την περιφερειακή όρασή του και να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση του χώρου. Οι ειδικοί µελετούν την κίνηση και τον συγχρονισµό των µατιών, την ταχύτητα εστίασης και την ανταπόκριση του υπόλοιπου σώµατος στα οπτικά ερεθίσµατα.

Ενα τέτοιο προπονητικό εργαλείο χρησιµοποιούν και στη Βέρντερ Βρέµης από το περασµένο καλοκαίρι. Ο 50χρονος τεχνικός της γερµανικής οµάδας κ. Τόµας Σάαφ σε συνεργασία µε την ειδικευµένη εκπαιδεύτρια οπτικού πεδίου (visual trainer) κυρία Αλεξάντρα Ρέµερ προσπαθούν την τελευταία διετία να βελτιώσουν και να εξασκήσουν την περιφερειακή όραση των ποδοσφαιριστών. «Εκτός από τη σωµατική άσκηση, πρέπει να εξασκούνται και τα µάτια» υποστηρίζει η κυρία Ρέµερ, η οποία µελετώντας τα αποτελέσµατα των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλει περιοδικά τους παίκτες της Βέρντερ, παρατήρησε ότι «όσο καλύτερος είναι κάποιος παίκτης τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσµατά του σε αυτά τα τεστ, οπότε δουλεύουµε µε περισσότερη ένταση µε εκείνους που υστερούν».

Στις ασκήσεις περιλαµβάνονται και αρκετά τεστ αντανακλαστικών όπου οι ποδοσφαιριστές καλούνται να ακουµπήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα µε τα χέρια ή µε τα πόδια τα φωτεινά σηµεία ενός ειδικά διαµορφωµένου τοίχου. Σε µια άλλη πηδούν σε τραµπολίνο και πρέπει να αναγνωρίσουν ένα φωτεινό νούµερο που εµφανίζεται για δέκατα του δευτερολέπτου σε κάποιο σηµείο του οπτικού πεδίου τους.

Στην ίσως πιο δύσκολη και επίπονη δοκιµασία οι ποδοσφαιριστές αλλάζουν µε ταχύτητα πάσες µεταξύ τους φορώντας ειδικά γυαλιά µε… παντζούρια που ανοιγοκλείνουν επιτρέποντας να περάσουν ελάχιστα καρέ ανά δευτερόλεπτο! Ετσι οι αθλητές καλούνται να ανταποκριθούν σε συνθήκες περιορισµένης ορατότητας, κάτι που συµβαίνει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

«LIFE KINETIK»
Ζογκλερικά για ταχύτητα και ακρίβεια

Η Ντόρτµουντ και ο προπονητής της κ. Γιούργκεν Κλοπ ήταν πρωτοπόροι και στη χρήση του προπονητικού προγράµµατος «Life Kinetik» καθώς το εφαρµόζουν από το 2008. Πρόκειται για συλλογή πολύπλοκων ασκήσεων που απαιτούν από τους ποδοσφαιριστές να χειρίζονται ταυτόχρονα µε τα χέρια, µε το κεφάλι και µε τα πόδια µπάλες, κάνοντας σλάλοµ ανάµεσα σε κώνους, ή ζογκλερικές ασκήσεις κατά µόνας ή ανά δυάδες, ενώ σε κάποιες από αυτές φορούν… µονόκλ στο «καλό» µάτι τους, έτσι ώστε να εξασκηθεί το άλλο σε ποδοσφαιρικές συνθήκες!

Στόχος είναι η ταχύτερη επεξεργασία πολλαπλών δεδοµένων και η πνευµατική άσκηση. Γι’ αυτό οι ποδοσφαιριστές κάνουν σλάλοµ ανάµεσα σε κώνους κοντρολάροντας µια µπάλα στα πόδια, ενώ παράλληλα µε µια ρακέτα χτυπούν ένα µπαλάκι του τένις ή προχωρούν ελέγχοντας µια δεύτερη µπάλα µε το κεφάλι. Σε µια άλλη άσκηση οι παίκτες κάνουν πάσα σε συµπαίκτη τους µε τα πόδια και ταυτόχρονα µε τα χέρια χρησιµοποιώντας ένα µικρότερο µπαλάκι!

«Οι παίκτες βελτιώνονται, καθώς εκπαιδεύονται να παίρνουν αποφάσεις σε µικρό χρονικό διάστηµα, εκπαιδεύονται να σκέφτονται µε µεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια» υποστηρίζει ο 50χρονος εµπνευστής των ασκήσεων κ. Χορστ Λουτς, ο οποίος επιµένει ότι το πρόγραµµα µπορεί να ενσωµατωθεί στις προπονήσεις οποιασδήποτε οµάδας, σπάζοντας τη µονοτονία. Ηδη αρκετές οµάδες της Μπουντεσλίγκα εφαρµόζουν «φανατικά» το πρόγραµµα του κ. Λουτς. «Είναι ένα σηµαντικό εργαλείο για τη δουλειά µας, καθώς τα αποτελέσµατα των ασκήσεων είναι άµεσα και εµφανή» τόνισε ο τεχνικός της Στουτγάρδης κ. Μπρούνο Λαµπαντία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk