«Τους αγοράζω όλους µε ένα µπουκάλι ουίσκι και µία που…α»

«Με ένα µπουκάλι ουίσκι και µε µία που…α, τους αγοράζω όλους». Η ατάκα του 58χρονου ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων Μάρκου Καραµπέρη ορίζει την αντίληψη και τον τρόπο δράσης του ανθρώπου που κατηγορείται ως αρχηγός της «µαφίας της Θεσσαλονίκης». Ο άνθρωπος που µέσα από τη νύχτα «διοικούσε» την ηµέρα. Ιδιοκτήτης της περιβόητης «Θεσσαλονικιάς», του µεγάλου νυχτερινού κέντρου κοντά στο αεροδρόµιο της Μίκρας, απ’ όπου πέρασαν µεγάλα ονόµατα της νύχτας, ο Καραµπέρης θεωρείτο εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια ο άνθρωπος που κινούσε τα νήµατα της νύχτας, αλλά κι αυτός που είχε τη µεγαλύτερη «παρατράπεζα» στη συµπρωτεύουσα.

«Με ένα µπουκάλι ουίσκι και µε µία που…α, τους αγοράζω όλους». Η ατάκα του 58χρονου ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων Μάρκου Καραµπέρη ορίζει την αντίληψη και τον τρόπο δράσης του ανθρώπου που κατηγορείται ως αρχηγός της «µαφίας της Θεσσαλονίκης».

Ο άνθρωπος που µέσα από τη νύχτα «διοικούσε» την ηµέρα. Ιδιοκτήτης της περιβόητης «Θεσσαλονικιάς», του µεγάλου νυχτερινού κέντρου κοντά στο αεροδρόµιο της Μίκρας, απ’ όπου πέρασαν µεγάλα ονόµατα της νύχτας, ο Καραµπέρης θεωρείτο εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια ο άνθρωπος που κινούσε τα νήµατα της νύχτας, αλλά κι αυτός που είχε τη µεγαλύτερη «παρατράπεζα» στη συµπρωτεύουσα. Είχε δηµιουργήσει την οµώνυµη εταιρεία. Ακίνητα, µε χρήµατα της οποίας τροφοδοτούσε την τοκογλυφική δραστηριότητά του, ενώ είχε αποκτήσει διασυνδέσεις µε πολιτικούς, κρατικούς υπαλλήλους και επιχειρηµατίες.

Είχε κατέλθει το 2010 υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηµαθίας µε το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ και µε σύνθηµα «Καθαρές λύσεις µε καθαρά χέρια». Φέρεται να είχε προσωπική γνωριµία µε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ενώ εξετάζεται αν χρηµατοδοτούσε πολιτικούς σχηµατισµούς. Είχε προσβάσεις σε υψηλόβαθµα στελέχη του Σ∆ΟΕ που φρόντιζαν να µην ερευνώνται καταγγελίες εις βάρος του. Συνεργαζόταν µε τουλάχιστον τέσσερις πρώην και νυν αστυνοµικούς που φρόντιζαν να του δίνουν στοιχεία για έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που ήταν πιθανόν να τον αφορούν. Επιπλέον συνεργαζόταν µε στελέχη τραπεζών που τον βοηθούσαν στο ξέπλυµα του χρήµατος αλλά και τον ειδοποιούσαν όταν υπήρχαν δικαστικές παραγγελίες για έρευνες σε λογαριασµούς του. Ο κύκλος των «υψηλών γνωριµιών» και των εµπλοκών του Καραµπέρη είχε µεγάλη ακτίνα. Οπως έλεγαν αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ο Καραµπέρης ήξερε όλη τη Θεσσαλονίκη. Εχουµε συνοµιλίες του µε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, µε τον πρώην νοµάρχη κ. Π. Ψωµιάδη και άλλους, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κάτι επιβαρυντικό για οποιονδήποτε». Ο βασικός κατηγορούµενος είναι κουµπάρος του επιχειρηµατία κ. Αθ. Πάπιστα που ενεπλάκη στις ανταλλαγές ακινήτων της Μονής Βατοπαιδίου. Είχε βαφτίσει το πέµπτο παιδί του επιχειρηµατία, που του είχε δώσει το όνοµα Εφραίµ.

Η γνωριµία τους έγινε τον ∆εκέµβριο του 2006, όταν ο όµιλος Πάπιστα αγόρασε ακίνητο του Καραµπέρη κοντά στο αεροδρόµιο «Μακεδονία» αντί 3 εκατ. ευρώ. Ο Μ. Καραµπέρης µάλιστα, λόγω αυτού του δικτύου γνωριµιών του, είχε κλείσει ραντεβού του κ. Πάπιστα µε ιδιώτη που φέρεται να ζητούσε ανταλλάγµατα για να µην προχωρήσει σε αποκαλύψεις για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ο κ. Πάπιστας είχε αποφασίσει να µην υποκύψει στις πιέσεις του ιδιώτη, όµως περιέργως ο Καραµπέρης υποστήριξε ότι έδωσε ο ίδιος 15.000 ευρώ, τα οποία ακολούθως παρέλαβε από τον κ. Πάπιστα.

Οπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, «ο Καραµπέρης µε τα νυχτερινά κέντρα αποκτούσε χρήµατα και µε τα χρήµατα αποκτούσε νυχτοµάγαζα – και όχι µόνο. Εχοντας µεγάλα οικονοµικά αποθέµατα και από τον πατέρα του άρχισε να γίνεται ο µεγαλύτερος τοκογλύφος στη συµπρωτεύουσα. Οσοι επιχειρηµατίες ή άλλοι ιδιώτες είχαν οικονοµικά προβλήµατα λόγω και της κρίσης ήξεραν ότι ο Μάρκος µπορούσε να τους δώσει ό,τι ποσά θέλουν. Με το αζηµίωτο βεβαίως. Ο τόκος έφθανε και το 5% την εβδοµάδα, ενώ είχε δηµιουργήσει εισπρακτικό µηχανισµό µέσω και µελών του ΔΣ της µεσιτικής εταιρείας του. Παράλληλα φρόντιζε να παίρνει από πελάτες της παρατράπεζάς του, αντί χρηµάτων, ποσοστά από τις εταιρείες ή τα καταστήµατά τους. Ετσι εµφανίστηκε ξαφνικά και συνεταίρος µεγάλων αλυσίδων καταστηµάτων της Θεσσαλονίκης. Η κρίση τον γιγάντωνε και τον έκανε παντοδύναµο ».

Οι αστυνοµικοί γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό τη δράση του αλλά κατόρθωσαν να τεκµηριώσουν την εµπλοκή του µε τη βοήθεια του συστήµατος υποκλοπών της ΕΥΠ αλλά και µε στοχευµένες έρευνες. Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε 53 διαφο ρετικές περιπτώσεις τοκογλυφίας µε πρωταγωνιστή τον Καραµπέρη. Ο πολυµήχανος επιχειρηµατίας παράλληλα είχε δηµιουργήσει σύστηµα ξεπλύµατος χρηµάτων, µε 2.032 κερδισµένα δελτία του Στοιχήµατος, χρησιµοποιώντας άλλο δίκτυο επαφών του σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Πολλά από τα έσοδά του τα διοχέτευε σε λογαριασµούς των δύο γιων του. Παράλληλα πραγµατοποιούσε ταξίδια στην Ελβετία, όπου φέρεται να κατέθετε µεγάλα χρηµατικά ποσά από την τοκογλυφία. Ωστόσο ελάχιστα χρήµατα ξόδευε ο ίδιος…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk