ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Λιώνουν οι πάγοι µε τον Γ. Καρατζαφέρη

«Μία εικόνα χίλιες λέξεις» λένε οι Κινέζοι. Οσοι είδαν τους κκ. Γ. Καρατζαφέρη και Αντ. Σαµαρά να βγαίνουν προ ηµερών από το Μέγαρο Μαξίµου και να συνοµιλούν κατ’ ιδίαν αναγνώρισαν τη σηµειολογική σηµασία της εικόνας αυτής, που έδωσε το έναυσµα να ξεκινήσει στο παρασκήνιο και σε κύκλους της ευρύτερης ∆εξιάς και Κεντροδεξιάς η συζήτηση για το µέλλον και ειδικά για το ενδεχόµενο συνεργασίας Ν∆ και ΛΑΟΣ. Ενα τέτοιο σενάριο δεν το συζητεί ο κ. Σαµαράς, αλλά πολλά στελέχη προεξοφλούν ότι εάν η Ν∆ δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναµία στις επερχόµενες εκλογές, τότε την επόµενη ηµέρα είναι πιο λογικό να υπάρξει συνεργασία µε το κόµµα του κ.

«Μία εικόνα χίλιες λέξεις» λένε οι Κινέζοι. Οσοι είδαν τους κκ. Γ. Καρατζαφέρη και Αντ. Σαµαρά να βγαίνουν προ ηµερών από το Μέγαρο Μαξίµου και να συνοµιλούν κατ’ ιδίαν αναγνώρισαν τη σηµειολογική σηµασία της εικόνας αυτής, που έδωσε το έναυσµα να ξεκινήσει στο παρασκήνιο και σε κύκλους της ευρύτερης ∆εξιάς και Κεντροδεξιάς η συζήτηση για το µέλλον και ειδικά για το ενδεχόµενο συνεργασίας Ν∆ και ΛΑΟΣ.

Ενα τέτοιο σενάριο δεν το συζητεί ο κ. Σαµαράς, αλλά πολλά στελέχη προεξοφλούν ότι εάν η Ν∆ δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναµία στις επερχόµενες εκλογές, τότε την επόµενη ηµέρα είναι πιο λογικό να υπάρξει συνεργασία µε το κόµµα του κ. Καρατζαφέρη.

Στο επιτελείο του κ. Σαµαρά εκτιµούν ότι η Ν∆ εύκολα ή δύσκολα και κυρίως την τελευταία εβδοµάδα των εκλογών θα καταφέρει να κερδίσει τη µάχη της αυτοδυναµίας. «Σιγά-σιγά κερδίζουµε ξανά τον αστικό κόσµο που χάσαµε το προηγούµενο διάστηµα και άρα ο στόχος της αυτοδυναµίας είναι όλο και πιο κοντά» λέει συνεργάτης του κ. Σαµαρά, αν και άλλοι προτάσσουν το πρόβληµα που υπάρχει µε τη «λαϊκή ∆εξιά» και µε τη σκληρή αντιµνηµονιακή πλευρά που έχει ενστάσεις µε τη στρατηγική της Ν∆.

Στις συζητήσεις όµως που γίνονται στο εσωτερικό της Ν∆ έχουν τεθεί όλα τα σενάρια για την επόµενη ηµέρα των εκλογών, ακόµη και σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας. Βέβαια, οι αναλύσεις γίνονται µε την παραδοχή ότι ο κ. Σαµαράς θα είναι ο ρυθµιστής των εξελίξεων και άρα υπό τους δικούς του όρους θα γίνεται η… «διαπραγµάτευση» για τη µελλοντική κυβέρνηση.

Σε µία τέτοια περίπτωση ο κ. Καρατζαφέρης έχει να διαδραµατίσει ρόλο, καθώς η περίοδος της έντασης µε τη Ν∆ έχει τεθεί όπως προκύπτει από τις τελευταίες παρασκηνιακές ζυµώσεις στην άκρη και έχουν… ξεχαστεί, όσο αυτό γίνεται, οι αντιπαραθέσεις και τα σκληρά λόγια του προέδρου του ΛΑΟΣ για τον κ. Σαµαρά. Μάλιστα, πολλοί θυµούνται µία παλαιότερη φράση του προέδρου του ΛΑΟΣ: «Εχω ανοιχτά τ’ αφτιά µου για το µήνυµα που θα δώσει ο εκλογέας την ηµέρα των εκλογών…» .

Ενδελεχείς συζητήσεις για συνεργασία, ακόµη και µετεκλογική µεταξύ των δύο πλευρών, σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας δεν έχουν γίνει από καµία πλευρά, αν και στη Ν∆ εξετάζονται έστω και σε θεωρητικό επίπεδο πολλά σενάρια.

«Η πολιτική είναι και αυτή δυναµική και όχι στατική. Τα πάντα εξελίσσονται. Στην πολιτική κάτι είναι σήµερα άσπρο και αύριο µαύρο» αναφέρει έµπειρος «γαλάζιος» πολιτικός που διατηρεί καλές σχέσεις µε τον κ. Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, φροντίζει να κλείνει παλαιά µέτωπα και να ανανεώνει τους πολιτικούς δεσµούς µε στελέχη της Ν∆.

Τις ηµέρες των εορτών ο κ. Καρατζαφέρης έφυγε από την Αταλάντη Φθιώτιδας που βρισκόταν και πήγε στο Ελληνικό Αρκαδίας, όπου συναντήθηκε και µίλησε, σε µια επίσης σηµειολογική κίνηση, µε τον υπουργό Αµυνας και αντιπρόεδρο της Ν∆ κ. ∆. Αβραµόπουλο.

Η καλή πλέον επικοινωνία µεταξύ των κκ. Καρατζαφέρη και Σαµαρά είναι δεδοµένη και η εκατέρωθεν καχυποψία έχει υποχωρήσει σε µεγάλο βαθµό, ενώ το τελευταίο διάστηµα υπήρξαν πληροφορίες για τηλεφωνική τους συνοµιλία που δεν διαψεύστηκαν.

Παράλληλα, στελέχη του ΛΑΟΣ που συµµετέχουν στην κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Υποδοµών κ. Μ. Βορίδης και ο υφυπουργός κ. Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και άλλοι, όπως οι κκ. Αθ. Πλεύρης και Κ. Κιλτίδης, διατηρούν καλές σχέσεις µε παράγοντες της Ν∆ και υπάρχουν σηµεία επαφής σε αρκετά θέµατα, παρά το γεγονός ότι σε ορισµένα άλλα ζητήµατα διαπιστώνονται σηµαντικές διαφορές.

Ενδεικτική της επικοινωνίας που υπάρχει είναι και η ταύτιση που σηµειώνεται στο Κοινοβούλιο σε µια σειρά νοµοθετηµάτων.

Πριν από λίγες ηµέρες το υπουργείο ∆ικαιοσύνης κατέθεσε ως αυτοτελές νοµοσχέδιο τη ρύθµιση για την αποσυµφόρηση των φυλακών µετά τις αντιδράσεις Ν∆ και ΛΑΟΣ που απείλησαν ότι θα καταψήφιζαν την αρχική τροπολογία.

Ενα άλλο κοινό σηµείο ήταν η συµφωνία µεταξύ ΛΑΟΣ και Ν∆ στην απελευθέρωση των φορτηγών, όπου ο κ. Βορίδης οδηγείται σε σύγκρουση µε τους δανειστές για το συγκεκριµένο θέµα. Πάντως, ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επέµενε µέχρι και πριν από τη συνάντηση ότι θα αποχωρούσε το κόµµα του από την κυβέρνηση, πρέπει πλέον να πείσει και την κοµµατική του βάση που εξακολουθεί να δυσπιστεί για την επιλογή του να συµµετάσχει στην κυβέρνηση.

Το στοίχηµα για τον κ. Καρατζαφέρη είναι πλέον µεγάλο, διότι πρέπει να σταθεροποιηθεί στις δηµοσκοπήσεις, στις οποίες όπως λένε υψηλόβαθµα στελέχη της Ν∆ αρχίζει και καταγράφει απώλειες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk