ενστάσεις και προτάσεις

Τρέχετε… Τρέχετε

Η ΓΝΩΣΤΗ φράση «τρέχω και δεν φτάνω» εµπεριέχει την αγωνία να προφτάσεις, δηλαδή και το άγχος. Αλλά στην Ελλάδα όπου παρατηρείται υστέρηση στην κοινωνικοποίηση της άθλησης εδώ και όχι πολλά χρόνια καταγράφεται ένα πολύ ενθαρρυντικό φαινόµενο. Πρόκειται για τη ραγδαία αύξηση του αριθµού των ανθρώπων και των δύο φύλων σε ευρύτατο ηλικιακό φάσµα που επιδίδονται στο «τρέξιµο» όχι στη µορφή των αγώνων δρόµου – και είναι τόσο πολλοί ως επίσηµη παρουσία σε αθλητικές διοργανώσεις – αλλά ως άνευ ανταλλαγµάτων άσκηση ψυχής και σώµατος.

Τρέχετε…  Τρέχετε | tovima.gr

Η ΓΝΩΣΤΗ φράση «τρέχω και δεν φτάνω» εµπεριέχει την αγωνία να προφτάσεις, δηλαδή και το άγχος. Αλλά στην Ελλάδα όπου παρατηρείται υστέρηση στην κοινωνικοποίηση της άθλησης εδώ και όχι πολλά χρόνια καταγράφεται ένα πολύ ενθαρρυντικό φαινόµενο. Πρόκειται για τη ραγδαία αύξηση του αριθµού των ανθρώπων και των δύο φύλων σε ευρύτατο ηλικιακό φάσµα που επιδίδονται στο «τρέξιµο» όχι στη µορφή των αγώνων δρόµου – και είναι τόσο πολλοί ως επίσηµη παρουσία σε αθλητικές διοργανώσεις – αλλά ως άνευ ανταλλαγµάτων άσκηση ψυχής και σώµατος. Κάτι ας πούµε σαν «νίκη επί του εαυτού σου». Βέβαια υπάρχουν οι εντυπωσιακές προθήκες του διεθνούς Μαραθωνίου της Αθήνας ή του Σπάρταθλου. Αυτό ωστόσο που έχει σηµασία είναι η διοργάνωση αγώνων µεσαίων και µεγάλων αποστάσεων πλατιάς λαϊκής συµµετοχής, πέρα φυσικά από την επίσης αυξανόµενη ατοµική και ανεξάρτητη δροµική επίδοση.

***

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ αυτό εκφράζεται µε δύο στοιχεία. Το ένα αφορά την αύξηση του αριθµού των δροµέων µεγάλων αποστάσεων σε συσχέτιση δυναµική µε την αύξηση των συλλόγων που ασχολούνται µ’ αυτή την τόσο σηµαντική µορφή λαϊκής άσκησης ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο οργανωµένων πρωτοβουλιών και κάλυψης βασικών αναγκών οι οποίες σχετίζονται µε την υγεία των δροµέων. Οι σύλλογοι που ασχολούνται µε αυτή την ουσιώδη µορφή άθλησης και όχι ως απλή παράµετρο σωµατικής άσκησης εντάσσουν στο όνοµά τους και τη λέξη «Υγεία». Και άριστα πράττουν.

***

ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝΤΑ στατιστικά στοιχεία γι’ αυτό το «νέο κύµα» λαϊκής άθλησης µας παρέχει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οµοσπονδίας Συλλόγων Μαζικού Αθλητισµού και Υπεραποστάσεων, καθώς και του δραστήριου συλλόγου ∆υτικής Αττικής «Απόλλων» (εδρεύει στο Αιγάλεω) κ. Κ. Σάµιος (συγγραφέας δύο αξιοσύστατων βιβλίων: «∆ροµείς-θρύλοι της Ολυµπίας» και «∆ροµείς και ∆ρόµοι – ο ρόλος και η πορεία τους στην αθλητική και κοινωνική εξέλιξη από τη µυθολογία µέχρι σήµερα»). Οι αριθµοί πείθουν αφενός για τον ραγδαίο πολλαπλασιασµό των δροµέων µεγάλων αποστάσεων δίχως κίνητρα ανταποδοτικά – οικονοµικά και φήµης –, αφετέρου η ίδρυση συλλόγων κυρίως στην περιφέρεια που δίνουν στην όλη κίνηση µια συγκροτηµένη οργανωτική µορφή.

***

ΒΕΒΑΙΑ στο εξωτερικό και πολύ λίγο εδώ ή και καθόλου οι διακρινόµενοι δροµείς έχουν σηµαντικά οικονοµικά οφέλη. Η πληροφόρηση αναφέρεται στο ότι στο έτος 2000 οι σύλλογοι ήσαν 12 και σήµερα υπερβαίνουν τους 40. Τα µέλη τους υπερβαίνουν τις 3.000 και οι σε ετήσια βάση αγώνες σ’ όλη την επικράτεια υπερβαίνουν τους 100, ενώ αυξάνονται κατά 50% µε τις διοργανώσεις συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα συγκλίνοντα στοιχεία του άµεσου µέλλοντος είναι λίαν ενθαρρυντικά, καθώς νέα σωµατεία ιδρύονται και το έµψυχο δυναµικό αυξάνεται µε γεωµετρική πρόοδο. Ενα ερώτηµα που ανακύπτει αυτόµατα: Ποια είναι η στήριξη της Πολιτείας προς αυτό το σπουδαίο κοινωνικο-αθλητικό κίνηµα, απαλλαγµένο από κάθε µορφής συµφεροντοσκοπία; Η απάντηση από τους άµεσα ενδιαφερόµενους είναι «καµία».

***

Η ΤΟΠΙΚΗ Αυτοδιοίκηση οφείλει να δώσει ακόµη πιο ισχυρή χείρα βοηθείας και ένας στόχος κάθε άλλο παρά µακρινός είναι κάθε πόλη και κάθε κωµόπολη να έχει τους συλλόγους δροµέων µε κάλυψη των λειτουργικών αναγκών ως προς τη διοργάνωση σωστών αγώνων και την κάλυψη θεµάτων υγείας. Η στήλη θα ήθελε να πληροφορηθεί ποια είναι η στήριξη από το υπουργείο Υγείας – όπου µάλιστα µέχρι πρότινος υπήρχε και υφυπουργός µε αρµοδιότητα τον µαζικό λαϊκό αθλητισµό. Το ποτάµι πλαταίνει την κοίτη του και το ρεύµα µάς δίνει µιαν άλλη διάσταση (µικρής ευτυχώς οικονοµικής επιβάρυνσης) της άθλησης ως κοινωνικού αγαθού και προσφοράς ουσίας – δίχως τις γνωστές παρενέργειες του εµπορικοποιηµένου αθλητισµού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk