Ποια λύση

Σε µια περίοδο κατά την οποία η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε πλήρη ακινησία και που, όπως φαίνεται, η τύχη της εξαρτάται πλέον πλήρως από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό µέτωπο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συναντώνται και πάλι σήµερα στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραµµατέα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση της πολυπόθητης, αλλά και µη επιτεύξιµης, όπως έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια, λύσης του Κυπριακού. Είναι δύσκολο να µετρήσει κάποιος πόσες τέτοιες συναντήσεις έχουν πραγµατοποιηθεί στο παρελθόν χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσµα, αλλά είναι εύκολο να διαπιστώσει ότι έχουν περάσει σχεδόν 50 (!) χωρίς να έχει υπάρξει λύση.

Ποια λύση | tovima.gr

Σε µια περίοδο κατά την οποία η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε πλήρη ακινησία και που, όπως φαίνεται, η τύχη της εξαρτάται πλέον πλήρως από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό µέτωπο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συναντώνται και πάλι σήµερα στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραµµατέα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση της πολυπόθητης, αλλά και µη επιτεύξιµης, όπως έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια, λύσης του Κυπριακού. Είναι δύσκολο να µετρήσει κάποιος πόσες τέτοιες συναντήσεις έχουν πραγµατοποιηθεί στο παρελθόν χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσµα, αλλά είναι εύκολο να διαπιστώσει ότι έχουν περάσει σχεδόν 50 (!) χωρίς να έχει υπάρξει λύση. Ετσι και τη φορά αυτή επικρατεί η γνωστή απαισιοδοξία για τις προοπτικές µιας επιτυχούς έκβασης της νέας προσπάθειας. Ποια έννοια έχουν λοιπόν αυτές οι επαναλαµβανόµενες συναντήσεις µεταξύ των δύο πλευρών όταν και οι δύο δεν επιθυµούν κατά βάθος την επιδιωκόµενη διευθέτηση και απλώς περιορίζονται να επιρρίπτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον για το συνεχιζόµενο αδιέξοδο;

∆ιότι το βασικό ερώτηµα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι έτοιµοι να συνεργαστούν στο πλαίσιο ενός συνεταιριστικού κράτους, όπου για να επιτευχθεί ο δύσκολος αυτός στόχος θα πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι έτοιµες να προχωρήσουν σε επώδυνους συµβιβασµούς. Είναι όµως έτοιµες για κάτι τέτοιο; Ολα δείχνουν πως όχι. ∆ιότι αυτό που ουσιαστικά οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν είναι η δηµιουργία δύο κρατών στο πλαίσιο µιας χαλαρής συνοµοσπονδίας, ενώ οι Ελληνοκύπριοι όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να συνεταιριστούν µε τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν απήντησαν µε ένα βροντερό «όχι». Η δαιµονοποίηση του σχεδίου αυτού αποκάλυψε άλλωστε τις πραγµατικές διαθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν λοιπόν η νοοτροπία που επικρατεί και στα δύο µέρη δεν αλλάξει, τότε κάθε προσπάθεια για συνεννόηση είναι µάταιη.

Υποτίθεται ότι τη φορά αυτή όλοι βιάζονται επειδή η Λευκωσία αναλαµβάνει από τον ερχόµενο Ιούνιο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Τουρκία απειλεί ότι θα παγώσει τις σχέσεις της µε την ΕΕ αν δεν έχει ως τότε βρεθεί λύση. ∆ηλαδή µια λύση η οποία θα ικανοποιεί την Αγκυρα και άρα δεν θα ικανοποιεί τη Λευκωσία. Ούτως ή άλλως όµως οι σχέσεις της Τουρκίας µε την ΕΕ είναι ήδη στο ψυγείο λόγω της γνωστής στάσης που τηρούν η Γαλλία και η Γερµανία. Με αποτέλεσµα η Αγκυρα να ενισχύει εδώ και καιρό τον ρόλο της ως περιφερειακής υπερδύναµης, η οποία δεν έχει και τόσο την ανάγκη της Ευρώπης. Και η Λευκωσία όµως έχει στρέψει την προσοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας µε το Ισραήλ, επωφελούµενη από τη ρήξη των σχέσεων του Τελ Αβίβ µε την Αγκυρα. Ηδη αναµένεται τον ερχόµενο µήνα η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στη Λευκωσία για την υπογραφή όχι µόνον µιας συµφωνίας για τη µεταφορά φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης, αλλά και σειράς άλλων σηµαντικών συµφωνιών στον αµυντικό τοµέα. Το παιχνίδι έχει λοιπόν ανοίξει πολύ, αλλά όχι προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού. Αντίθετα όλα δείχνουν ότι η έλλειψη µιας τέτοιας προοπτικής οδηγεί σε άλλες επιλογές.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk