Την Τετάρτη ξεκινά ο διάλογος των τριών κομμάτων υπό το βλέμμα της τρόικας

Καρότο και μαστίγιο με μείωση ΦΠΑ και νέα κριτήρια

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ξεκινά ο διάλογος εκπροσώπων των τριών κοµµάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήµου προκειµένου να καταλήξουν στους φόρους της επόµενης τριετίας.Τα µέτρα που ήδη έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι: η µείωση συντελεστών ΦΠΑ, η εφαρµογή νέων αντικειµενικών κριτηρίων σε 1.000.000 επαγγελµατίες και η κατάργηση φοροαπαλλαγών. ΠΑΣΟΚ, Ν∆ και ΛΑΟΣ συµφωνούν στα µέτρα κατά της φοροδιαφυγής ενώ η Ν∆ προτείνει ενιαίο συντελεστή για επιχειρήσεις και επανεξέταση των έκτακτων εισφορών.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ξεκινά ο διάλογος εκπροσώπων των τριών κοµµάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήµου προκειµένου να καταλήξουν στους φόρους της επόµενης τριετίας.Τα µέτρα που ήδη έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι: η µείωση συντελεστών ΦΠΑ, η εφαρµογή νέων αντικειµενικών κριτηρίων σε 1.000.000 επαγγελµατίες και η κατάργηση φοροαπαλλαγών. ΠΑΣΟΚ, Ν∆ και ΛΑΟΣ συµφωνούν στα µέτρα κατά της φοροδιαφυγής ενώ η Ν∆ προτείνει ενιαίο συντελεστή για επιχειρήσεις και επανεξέταση των έκτακτων εισφορών.

Μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, εφαρµογή νέων αντικειµενικών κριτηρίων σε 1.000.000 επαγγελµατίες, κατάργηση φοροαπαλλαγών, καθολικό «πόθεν έσχες», ενοποίηση όλων των φόρων ακινήτων, ενιαίο συντελεστή για επιχειρήσεις και επανεξέταση έκτακτων εισφορών θα κληθούν να αποφασίσουν τις επόµενες ηµέρες ΠΑΣΟΚ, Νέα Δηµοκρατία και ΛΑΟΣ εν όψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου. Ωστόσο, όποια µείωση φόρου αποφασιστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόταση για ισοδύναµο δηµοσιονοµικό αποτέλεσµα από την πλευρά τόσο των δαπανών όσο και των εσόδων.

Την προσεχή Τετάρτη ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος µεταξύ των εκπροσώπων των τριών κοµµάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήµου έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλου προκειµένου να καταλήξουν άµεσα στις φορολογικές αλλαγές της επόµενης τριετίας.

Ηδη τόσο ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Οικονόµου, ο υφυπουργός Οικονοµικών κ. Γιάννης Μουρµούρας όσο και ο αναπληρωτής τοµεάρχης Οικονοµίας της ΝΔ κ. Ι. Βρούτσης είναι υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει να µειωθεί ο ΦΠΑ. Το ΠΑΣΟΚ µιλά για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 19% και η Νέα Δηµοκρατία για µείωση κατά 4 ποσοστιαίες µονάδες των υψηλών και των µεσαίων συντελεστών ΦΠΑ. Η όποια απώλεια των εσόδων από τη µείωση αυτή εκτιµούν στο υπουργείο Οικονοµικών ότι µπορεί να καλυφθεί από την εφαρµογή νέων αντικειµενικών κριτηρίων σε 1.000.000 επαγγελµατίες και την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και από την επανεκκίνηση της οικονοµίας.

Πάντως, το µόνο βέβαιο είναι ότι η όποια µείωση στους φορολογικούς συντελεστές θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την τρόικα η οποία ναι µεν αναγνωρίζει ότι τα νέα φορολογικά µέτρα οδήγησαν σε µεγαλύτερη ύφεση την οικονοµία αλλά προς το παρόν δεν συζητούν µείωση των φόρων.

Οπως είπεο κ.Βενιζέλος στη Βουλή ενόψει τηςφοροµεταρρύθµισης «στην πραγµατικότητα έχουµε να απαντήσουµε σε 15-20 πολύ µεγάλα ερωτήµατα, για τον φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήµατος νοµικών προσώπων, τον ΦΠΑ, τον φόρο επί του κεφαλαίου και σε άλλα δέκα ερωτήµατα για τη φορολογική διοίκηση. Ποια θα είναι η βάση των συζητήσεών µας για το Εθνικό Φορολογικό Σύστηµα; Θα είναι οι καλές διεθνείς πρακτικές, τα πορίσµατα των δύο οµάδων τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ που δούλεψαν η µία για τη φορολογική πολιτική και η άλλη για τη φορολογική διοίκηση».

Οι προτάσεις της ΝΔ στο τραπέζι

Βασικό κείµενο στον διάλογο θα αποτέλεσουν οι προτάσεις του συγκυβερνώντος κόµµατος της ΝΔ.Συγκεκριµένα, µεταξύ άλλων προτείνονται:

* Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% σε όλα τα Νοµικά Πρόσωπα (flat tax).

* Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του µεσαίου στο 9% από 13% και του χαµηλού συντελεστή στο 5%.

* Υπαγωγή στον χαµηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι µόνο της διαµονής.

* Διατήρηση του µειωµένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

* Κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%.

* Κατάργηση σε µόνιµη βάση των έκτακτων εισφορών, που στην πραγµατικότητα αυξάνουν τους συντελεστές φορολόγησης.

* Καθιέρωση παράλληλου αντικειµενικού τρόπου προσδιορισµού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήµατος και δυνατότητα αµφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισµό µε πιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης από πιστοποιηµένο λογιστή ή ορκωτό ελεγκτή για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελµατίες µε έσοδα µέχρις ενός χαµηλού ορίου.

* Μείωση των κλιµακίων και χαµηλότερη φορολογία, µε µείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% στο 40% και σταδιακά µέσα σε τρία χρόνια στο 30%.

* Υπαγωγή στη φορολογία εισοδήµατος όλων των κερδών που φορολογούνται αυτοτελώς µε εξαίρεση τους τόκους, τα µερίσµατα και τα έσοδα της Ναυτιλίας.

* Η υπεραξία από πώληση ακινήτων, µετοχών εισηγµένων ή µη, εταιρικών µεριδίων, καθώς και η υπεραξία από ασφαλιστικά συµβόλαια και από πώληση µεριδίων αµοιβαίων κεφαλαίων φορολογούνται αυτοτελώς µε ποσοστό 20%.

* Επανεξέταση της διαδικασίας συλλογής των αποδείξεων – µε βάση το εισόδηµα και διά µέσου της φοροκάρτας –, ως µέτρου που θα συµβάλει στην καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk