«Η µείωση των εισαγωγών είναι η µόνη ουσιαστική λύση για το πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας», σύµφωνα µε τον καθηγητή του London Business Schoolδρα Richard Portes που συµµετείχε στην εκδήλωση µε τίτλο «Ελλάδα – Προοπτικές για το µέλλον» που διοργάνωσε το LBS σε συνεργασία µε τον Σύλλογο Αποφοίτων του στην Ελλάδα, συµπληρώνοντας ότι «η µείωση του εργασιακού κόστους δεν θα παίξει σηµαντικό ρόλο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας γιατί τα εξαγώγιµα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν µεγάλα περιθώρια µείωσης τιµής». Οπως υποστήριξε ο βρετανός καθηγητής, «πριν από δύο χρόνια ήταν φανερό ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιµο, όµως υπήρξαν πολιτικές πιέσεις απ’ έξω που έφεραν ένα σχέδιο διάσωσης εντελώς λανθασµένο στη βάση του. Στην Ελλάδα τα προβλήµατα είναι θεσµικά και πολιτικά, όχι οικονοµικά. ∆εν υπάρχει άλλη διέξοδος από την πτώχευση, αυτή όµως µπορεί να γίνει οργανωµένα και µε συγκεκριµένο σχέδιο. ∆εν θα γλιτώσει την Ελλάδα από τις δύσκολες ηµέρες, όµως είναι ίσως ο µόνος τρόπος να σπάσει ένα κοινωνικό κυρίως οδόφραγµα που δεν επιτρέπει τις µεταρρυθµίσεις. ∆εν θα πρέπει να υπάρξει άλλος γύρος εξωτερικής βοήθειας και το ύψος του “κουρέµατος” δεν θα είναι µικρότερο από το 75% της Αργεντινής. Το µόνο που πρέπει να γίνει είναι να στηριχτούν οι τράπεζες και να δοθούν απόλυτες και πειστικές διαβεβαιώσεις στους καταθέτες ώστε να σταµατήσει η απόσυρση των καταθέσεων. Κατά τ’ άλλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος εξόδου από το ευρώ, αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν αλλαγές και να υπάρξει εθνική ενότητα, κάτι που λείπει σήµερα».

Σύµφωνα µε τον γενικό συντονιστή της πρωτοβουλίας, καθηγητή στην Εδρα Επιχειρηµατικότητας και Καινοτοµίας του LBS, δρα Μιχάλη Ιακωβίδη «το ελληνικό πρόβληµα είναι διοικητικό, και το φάσµα της καταστροφής δεν αρκεί για να αλλάξει το σύστηµα. Χρειάζεται να επικεντρωθούµε στην εφαρµογή, στη χρήση ποσοτικοποιηµένων δεικτών για να ξέρουµε ποιοι θα είναι οι δυνητικοί υπεύθυνοι, αλλά και το ποιοι πραγµατικά προσπαθούν να αλλάξουν».

Ο Don Featherstone, διευθύνων σύµβουλος της AlixPartners, επεσήµανε ότι «οι πιστωτές δεν επιθυµούν να φύγει η χώρα από το ευρώ. Το σηµαντικό είναι να γίνουν διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, όµως αυτό δεν είναι δυνατόν µέσω της παρούσης βραχυπρόθεσµης στρατηγικής».

Ο καθηγητήςτου Queen Mary, δρ Rodrigo OlivaresCaminal, συνόψισε λέγοντας ότι «εγώ είµαι από την Αργεντινή και έχω ζήσει και µια-δυο κρίσεις, οπότε ξέρω από πρώτο χέρι τι γίνεται. ∆εν βλέπω άλλη διέξοδο από τη συντεταγµένη χρεοκοπία, η οποία πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντοµα και να αντιµετωπιστούν οι συνέπειες άµεσα, καλύτερα τώρα παρά αργότερα».

ΑΜΕΣΗΔΡΑΣΗ

Διερευνώντας το ζήτημα της παθογένειας της Δημόσιας Διοίκησης, ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του δρος Κ. Μητρόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ο οποίος είπε ότι «η δουλειά μου είναι να μειώσω την έκταση της επιχειρηματικότητας του κράτους και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσω τον ρυθμιστικό του ρόλο, αφού το κράτος δεν πρέπει να λειτουργεί επιχειρηματικά», ενώ παρουσίασε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με έξι βασικά σημεία για την απαραίτητη αναδιάρθρωση και τη βελτίωση των λειτουργιών του κρατικού μηχανισμού. Επέμεινε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, οι μεταρρυθμίσεις είναι επείγουσες και δεν πρέπει να τις αναβάλλουμε άλλο, ενώ για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΔ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ενδιαφέρον υπάρχει αρκετό, ζήτηση ελάχιστη».

Εργασιακό κόστος

«Στον υπολογισμό του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα, ο βασικός μισθός δεν είναι το πρόβλημα, αυτόν δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να τον πειράξουμε. Είναι οι κλαδικές συμβάσεις, οι ωριμάνσεις και όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που αυξάνουν έμμεσα το κόστος και παράλληλα απαγορεύουν οποιαδήποτε έννοια αξιοκρατίας» τόνισε ο κ. Δ. Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ