Θρίλερ διαβουλεύσεων για το PSI

Η αναχώρηση των επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, το πρωί του Σαββάτου από την Αθήνα για το Παρίσι, δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις για το PSI, οι οποίες συνεχίζονται, τονίζει σε ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ.

Ο εκπρόσωπος του IIF επισημαίνει ότι πολλές από τα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ, αναφορικά με την αποχώρηση των κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ δεν έχουν καμία βάση.

Δημοσιεύματα υποθέτουν ότι έχουν καταρρεύσει οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της επιτροπής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, «ακριβώς το αντίθετο» συμβαίνει, σημειώνει ο κ. Βογκλ.
«Απολύτως αναληθή» είναι και τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ έφυγαν απρόσμενα από την Αθήνα, προσθέτει.

Πριν επικράτησε η εντύπωση ότι σταμάτησαν οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τον κ. Τσαρλς Νταλάρα, εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), για το ζήτημα του PSI μετά τη διάσταση απόψεων που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συνεχίζονται μόνο διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Ο κ. Νταλάρα έφυγε για το Παρίσι για διαβουλεύσεις και οι επαφές του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο είναι πλέον τηλεφωνικές.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε διάσταση απόψεων ως προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, βάσει των όρων που είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει το μεσημέρι η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές, η οποία εκφράστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ καθώς ο Πολ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε κυρίως επειδή σε συνάντηση που είχαν την εβδομάδα που πέρασε οι κ.κ. Ζαννιάς και Χριστοδούλου με το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, δεν είχαν διαφανεί οι απόψεις του κ. Τόμσεν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι απόψεις του κ. Τόμσεν κατέδειξαν και τη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 3,5% για τα ομόλογα λήξεως έως το 2014, στο 3,9% για τα ομόλογα διάρκειας έως το 2020 και στο 4,6% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2021καθώς και 10ετής περίοδος χάριτος.

H συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το IIF, το οποίο καλεί όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί.

«Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (στην απομείωση του χρέους – Private Sector Involvement, PSI) αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους» ανέφερε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), που εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, σε ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του εκπροσώπου του, Τσαρλς Νταλάρα, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα, που διήρκεσε από τις 8 το βράδυ της Παρασκευής έως και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Το IIF αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία», όπως μετέδωσε το Reuters.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk