Τουρκία: Αντιδρά στο νομοσχέδιο για την αρμένικη γενοκτονία

Στο «κόκκινο» επιστρέφει η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας εν όψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας στη γαλλική Γερουσία επί του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στο «κόκκινο» επιστρέφει η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας εν όψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας στη γαλλική Γερουσία επί του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου καλεί τους Γάλλους γερουσιαστές να απορρίψουν το νομοσχέδιο, διαμηνύοντας ότι «αυτοί που εκμεταλλεύονται την Ιστορία θα είναι τα θύματα της εκμετάλλευσης αυτής».

«Καλώ τους Γάλλους γερουσιαστές να συλλογιστούν εις βάθος αν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, η απόφασή τους δεν θα έχει καμιά εγκυρότητα» δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ενώπιον δημοσιογράφων.

Οι Γάλλοι γερουσιαστές αναμένεται να αποφανθούν τη Δευτέρα επί της πρότασης νόμου, η οποία εγκρίθηκε ήδη από την Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, και ποινικοποιεί την άρνηση όλων των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.

Η νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας απέρριψε την Τετάρτη το επίμαχο νομοσχέδιο, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις ενός μέρους του σώματος. Η επιτροπή υιοθέτησε απόφαση σύμφωνα με την οποία το κείμενο του νομοσχεδίου «αντιβαίνει στο Σύνταγμα».

Ωστόσο, το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση κατά τη συνεδρίαση της Γερουσίας τη Δευτέρα και φαίνεται ότι μία πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι αν η Γερουσία ψηφίσει το νομοσχέδιο, «αυτό θα ήταν μια μαύρη κηλίδα στην πνευματική ιστορία της Γαλλίας» και ότι η Τουρκία θα υπενθυμίζει «σε κάθε ευκαιρία» στους Γάλλους το λάθος που διέπραξαν.

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, η Άγκυρα προχώρησε σε σειρά αντιποίνων και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι, Ταχσίν Μπουρτζούογλου, ο οποίος επέστρεψε εν συνεχεία για να προσπαθήσει να εμποδίσει την ψήφισή του από τη Γερουσία.

Εν τω μεταξύ, ο αρθρογράφος του Guardian Τίμοθι Γκάρντον Ας γράφει στη βρετανική εφημερίδα πως το γαλλικό νομοσχέδιο αποτελεί επίθεση στην ελευθερία του λόγου και πρέπει να απορριφθεί στο όνομα της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας της ιστορικής έρευνας και επί τη βάση του άρθρου 11 της γαλλικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 (η ελεύθερη επικοινωνία σκέψεων και απόψεων είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα δικαιώματα).

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το ζήτημα δεν είναι εάν ήταν τρομακτικά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Αρμενίων κατά τα τελευταία έτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή εάν πρέπει να αναγνωριστούν στην τουρκική και ευρωπαϊκή ιστορία. Ήταν τρομακτικά και πρέπει να αναγνωριστούν.

Επισημαίνει ότι το ζήτημα είναι εάν πρέπει να καταστεί έγκλημα στο Δίκαιο της Γαλλίας ή άλλων κρατών η αμφισβήτηση εάν αυτά τα τρομερά γεγονότα συνιστούν γενοκτονία, και εάν η γαλλική Βουλή έχει την αρμοδιότητα να αυτοκαθοριστεί ως δικαστήριο της παγκόσμιας ιστορίας, εκδίδοντας καταδίκες για την παρελθοντική συμπεριφορά άλλων κρατών. Οι απαντήσεις είναι όχι και όχι, συνεχίζει ο Τίμοθι Γκάρντον Ας διερωτώμενος εάν βάσει του νομοσχεδίου θα πρέπει να συλληφθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν στην επόμενη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει επίσης τη χρονική συγκυρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι επίκεινται προεδρικές εκλογές, στις οποίες έχει σημαντικό μερίδιο η ψήφος του μισού εκατομμυρίου ψηφοφόρων αρμενικής καταγωγής.

Η Γαλλία αναγνώρισε διά νόμου την αρμενική γενοκτονία το Δεκέμβριο του 2001, πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Νομοσχέδιο ανάλογο του σημερινού εγκρίθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το 2006 (αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία) με φόντο τις εκλογές του 2007. Και η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων έρχεται ξανά σε εκλογικό έτος, καταλήγει ο αρθρογράφος του Guardian.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk