Μια συσκευή που μοιάζει με μικροσκοπικό αλεξίπτωτο μπορεί να σώσει χιλιάδες ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα από καρδιακή ανεπάρκεια – εκτιμάται ότι τρεις στους δέκα εμφραγματίες παρουσιάζουν καρδιακή ανεπάρκεια μέσα σε ορίζοντα πενταετίας.

Σωτηρία ακόμη και από μεταμόσχευση

Το αλεξίπτωτο, το οποίο «ανοίγει» μόλις φθάσει στην καρδιά, λειτουργεί «σφραγίζοντας» την περιοχή του καρδιακού μυός που εμφανίζει βλάβη εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου. Αυτό οδηγεί σε μείωση του μεγέθους του θαλάμου άντλησης της καρδιάς με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο «φόρτος εργασίας» του οργάνου. Παράλληλα η συσκευή αποτρέπει περαιτέρω καταστροφή του καρδιακού μυός με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μέθοδος μπορεί να σώσει κάποιους ασθενείς ακόμη και από μεταμόσχευση καρδιάς.

Προς το παρόν το αλεξίπτωτο – «σωτήρας» της καρδιάς έχει τοποθετηθεί σε περίπου 100 ασθενείς στο πλαίσιο διεθνούς κλινικής δοκιμής. Η διαδικασία τοποθέτησής του είναι απλή: με εφαρμογή τοπικής αναισθησίας οι γιατροί εισάγουν στον οργανισμό του ασθενούς μέσω της βουβωνικής χώρας έναν καθετήρα ο οποίος «ταξιδεύει» ως την καρδιά του. Ο καθετήρας περιέχει «διπλωμένο» το αλεξίπτωτο. Μόλις φθάσει στην αριστερή κοιλία της καρδιάς, που αποτελεί και τον κύριο θάλαμο άντλησης αίματος, ο καθετήρας κατευθύνεται προς το κάτω μέρος της και σε αυτό το σημείο ανοίγει η συσκευή. Μικροσκοπικά άγκιστρα «γραπώνονται» από τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς κρατώντας το αλεξίπτωτο στη θέση του.

Η συσκευή εισάγεται στο κάτω μέρος της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και ανοίγει μειώνοντας το μέγεθός της και σώζοντάς την από «φόρτο εργασίας»

Μια αδιάβροχη μεμβράνη, η οποία αποτελεί την «ομπρέλα» του αλεξίπτωτου, αποτρέπει το αίμα από το να φθάσει ως την μπλοκαρισμένη περιοχή. Στη συνέχεια ο καθετήρας αποσύρεται και το αλεξίπτωτο, έχοντας πάρει τη σωστή… θέση, αρχίζει το σωτήριο έργο του μειώνοντας το στρες που υφίσταται η καρδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το κατώτερο μέρος της αριστερής κοιλίας της καρδιάς είναι εκείνο που πλήττεται περισσότερο στο 50% των περιπτώσεων εμφράγματος εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου η οποία προκαλείται από το επεισόδιο.

Καινοτόμος λύση

Σχολιάζοντας τη νέα εξέλιξη ο Τζέρεμι Πίρσον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, ανέφερε ότι «ένα σημαντικό ζήτημα για τα άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι ότι η καρδιά τους εμφανίζει πρόβλημα στην άντληση του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που σταδιακώς επιδεινώνονται όπως η κόπωση, η δύσπνοια, η απώλεια της όρεξης και οι αρρυθμίες. Οι υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς αλλά μόνο ως έναν βαθμό. Η νέα προσέγγιση μπορεί να παράσχει μια επιπρόσθετη καινοτόμο λύση για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια».

Σημειώνεται ότι σήμερα μια από τις πιο κοινές θεραπευτικές οδούς που ακολουθούν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η εμφύτευση απινιδωτή – πρόκειται για μια συσκευή που προκαλεί μικρά «σοκ» στην καρδιά επαναφέροντας τη λειτουργία της όταν εκείνη σταματά. Ωστόσο πολλοί ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και αν «φορούν» απινιδωτή, χρειάζεται να λαμβάνουν οξυγόνο μέσω μάσκας για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται ακόμη και μεταμόσχευση καρδιάς.

Η νέα θεραπεία, η οποία δοκιμάζεται μεταξύ άλλων στο Νοσοκομείο του University College στο Λονδίνο καθώς και στο Νοσοκομείο Papworth στο Κέιμπριτζ, υπόσχεται να κρατά σε καλά επίπεδα την καρδιακή λειτουργία παρέχοντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς και μειώνοντας τον κίνδυνο μεταμόσχευσης καρδιάς.