Σε δύο διαφορετικές προσκλήσεις ανταποκρίθηκαν, τις τελευταίες τρεις ημέρες, δυνάμεις του αντιμνημονιακού χώρου που αναζητούν συντονισμό του βηματισμού τους ενόψει εκλογών, με στόχο την πολιτική συμπαράταξη και την ενωτική δράση.

Η μια ήταν συνάντηση του χώρου της λεγόμενης Ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και η άλλη «του ευρύτερου δημοκρατικού, προοδευτικού και αριστερού χώρου», όπως χαρακτήρισε η Ενωτική Αριστερά τις πολιτικές δυνάμεις τις οποίες κάλεσε στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών με στόχο «την ενωτική δράση της Αριστεράς ενόψει των εκλογών και την επεξεργασία προοδευτικού προγράμματος εξόδου της χώρας μας από την κρίση».

Κοινός συνδαιτυμόνας στις δυο συναντήσεις ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου την Δευτέρα (16.1.2012) με όσους δέχτηκαν την πρόσκληση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και του κ. Αλ. Αλαβάνου, ενώ την Πέμπτη (19.1.2012) με τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες μετείχαν σε κοινή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Κίνησης με επικεφαλής τον ανεξάρτητο Βουλευτή κ. Π. Κουρουμπλή.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κ. Αλ. Τσίπρας εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα επιβραβεύσει «και στη συνείδησή του» και στις κάλπες εκείνους που επιμένουν «με ειλικρίνεια»

στην προσπάθεια συστράτευσης κατά της επίθεσης κυβέρνησης και Τρόικας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρωί της Πέμπτης άσκησε οξύτατη κριτική σε ΚΚΕ και Δημοκρατική Αριστερά, επειδή αρνούνται την πολιτική συμπαράταξη των αντιμνημονιακών δυνάμεων, και λίγες ώρες αργότερα, αντιπροσωπεία του κόμματός του μετείχε σε σύσκεψη που είχαν οργανώσει πασοκογενείς για να ανοίξει ο δρόμος της συνεργασίας με στόχο μια «κυβέρνηση της Αριστεράς».

Το βράδυ της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε η κοινή συνάντηση της Ενωτικής Κίνησης – σχήμα αντιμνημονιακών πασοκογενών – με αντιπροσωπείες των πέντε εκ των έξι πολιτικών φορέων που είχαν κληθεί (δεν ανταποκρίθηκε το ΚΚΕ).

Σε αυτή μετείχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία αποτελούσαν ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσας , το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ κ. Αλ. Καλύβης και από τους Ενεργούς Πολίτες η κυρία Εύη Καρακώστα. Από τη Δημοκρατική Αριστερά παρευρέθηκαν οι κ.κ. Δ. Χατζησωκράτης και Ανδρ. Παπαδόπουλος, από τους Ελεύθερους Πολίτες οι κ.κ. Β. Οικονόμου και Μ. Γιομπαζολιάς. Αντιπροσωπεία έστειλαν και οι Οικολόγοι -Πράσινοι και το Άρμα Πολιτών του κ. Γιάννη Δημαρά, στην οποία μετείχε μεταξύ άλλων ο κ. Στάθης Διομήδης.

Επιδιώκοντας την προώθηση συνεργασιών που θα οδηγήσουν προοπτικά σε «μια νέα Κυβερνητική Αριστερά», η Ενωτική Αριστερά εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τους κ.κ. Π. Κουρουμπλή, Ν. Κοτζιά , Αντ. Κοτσακά, το νομικό κ. Π. Μηλιαράκη, τον στρατηγό ε.α. κ. Νίκο Τόσκα και τον περιφερειακό συμβουλο Αττικής και πρώην συνδικαλιστή κ. Δ. Τσουκαλά, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο συντονιστή της συζήτησης.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι ανάγκη να συγκροτηθεί αντιμνημονιακό και αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο. Επιδίωξη των αντιμνημονιακών δυνάμεων θα είναι, όπως επεσήμαναν, να συσπειρώσουν την πλειοψηφία του λαού για μια νέα διακυβέρνηση που πρώτο μέλημα θα έχει να άρει τις υπογραφές και να καταγγείλει μονομερώς μνημόνια, μεσοπρόθεσμα και δανειακές συμβάσεις. Σήμερα, απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες για «να μιλήσει ο λαός». Μάλιστα, αυτή την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει ένα άμεσο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Ενωτική Αριστερά θα συνεχιστεί . Μάλιστα, το ίδιο βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Κουρουμπλής ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στη Μεταμόρφωση Αττικής μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτη.

Η ΔΗΜΑΡ τραβά για άλλες πολιτείες

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν το σκεπτικό που ανέπτυξαν το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Χατζησωκράτης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Παπαδόπουλος. Η Δημοκρατική Αριστερά «έκλεισε» σ΄αυτή τη συνάντηση τον κύκλο επαφών με την Ενωτική Κίνηση. Το ίδιο έκανε και ο κ. Β. Οικονόμου από τους Ελεύθερους Πολίτες , που οδεύουν σε επισημοποίηση της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ.

Όπως επεσήμανε στο «Βήμα» ο κ. Χατζησωκράτης επειδή ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος , η ΔΗΜΑΡ δεν θα ήθελε να δημιουργήσει στον κόσμο την ψευδή εικόνα ότι η ενότητα της Αριστεράς – όσο κι αν είναι επιθυμητή – μπορεί να είναι και εφικτή. Δεν μπορεί να προχωρήσει η ενότητα αυτή, καθώς υπάρχουν , όπως σημειώνει, αποκλίνουσες στρατηγικές ενώ είναι δεδομένη και η άρνηση του ΚΚΕ.

«Το αντιμνημονιακό δεν αρκεί. Η ΔΗΜΑΡ στοχεύει στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και στη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων οι οποίες αρνούνται το στείρο καταγγελτισμό, τις πρακτικές της βίας και του περιθωρίου και πιστεύουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική μεταρρυθμιστική αριστερά», επισημαίνει. Και ο κ. Χατζησωκράτης προσθέτει: «Δεν θα μετέχουμε σε άλλη συνάντηση. Θα δίναμε λανθασμένο μήνυμα».

Βεβαίως, η ΔΗΜΑΡ δεν απορρίπτει την κοινή δράση για επιμέρους θέματα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωτική Κίνηση σημειώνει γενικά ότι η συζήτηση έγινε σε καλό και δημιουργικό κλίμα ενώ έλαβε υπόψη τις υπάρχουσες διαφορετικότητες.

Και συμπληρώνει: «Η Δημοκρατική Αριστερά και οι Ελεύθεροι Πολίτες ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συνέχεια.

Η πλειοψηφία των παρόντων συμφώνησαν να αναζητηθούν τρόποι δημιουργικής συνέχισης και οργάνωσης ανταλλαγής απόψεων πάνω στα μεγάλα θέματα της χώρας. Θέματα στα οποία, κατά τη γνώμη της Ενωτικής Κίνησης, χρειάζεται και πρέπει να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις».

Ένας… μακρύς διάλογος με τον Αλέκο Αλαβάνο

Ζυμώσεις όμως είχαν γίνει και λίγες ημέρες πιο πριν, τη Δευτέρα, όπου κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς είχαν σε κοινή συνάντηση με πρωτοβουλία του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής . Συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (κ. Π. Λάμπρου), των Ενεργών Πολιτών (κυρία Εύη Καρακώστα), της ΔΕΑ (κ. Α. Νταβανέλος), του ΔΗΚΚΙ (κ. Π. Μαντάς), της ΚΟΕ (κ. Ε. Φινάλης), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ (κ. Α. Δραγανίγος), της ΑΡΑΝ (κ.Χ. Τουλιάτος), της ΑΡΑΣ (κ. Δ. Σαραφιανός), της Κομμουνιστικής Ανανέωσης (κ. Α. Βερναδάκης), της ΑΠΟ (κ. Γ. Σαπουνάς) και ο περιφερειακός σύμβουλος της Ελεύθερης Αττικής κ. Χ. Καπάταης, ενώ παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της ΑΚΕΠ (κ. Μ. Γρηγοριάδης). Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Αλαβάνος.

Σύμφωνα με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, αναδείχθηκε η ανάγκη μετωπικής συμπαράταξης της αριστεράς και του εργατικού και λαϊκού κινήματος παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και προϋποθέσεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση με θέμα τις προγραμματικές θέσεις, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.