Εφαρμογή του ιρανικού εμπάργκο από 1η Οκτωβρίου θέλει η Αθήνα

Σε τεντωμένο σκοινί διεξάγονται τις τελευταίες ώρες οι διαπραγματεύσεις επί της απόφασης που αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Σε τεντωμένο σκοινί διεξάγονται τις τελευταίες ώρες οι διαπραγματεύσεις επί της απόφασης που αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» από τις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να ζητήσει την εφαρμογή του προτεινόμενου εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1η Οκτωβρίου και όχι από την 1η Ιουλίου, όπως φέρονται να έχουν προτείνει η δανική προεδρία και η Κάθριν Αστον, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει την προμήθεια αργού πετρελαίου από άλλες πηγές.

Οι συζητήσεις επί του Κειμένου Συμπερασμάτων που θα υιοθετήσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν κορυφωθεί. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι «υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα και κρίσιμα σημεία βρίσκονται εντός αγκυλών για την τελική διαπραγμάτευση».

Με βάση και τα προηγούμενα Συμπεράσματα της 1ης Δεκεμβρίου 2011, φαίνεται ότι οι «27» έχουν καταλήξει σε μερικό πάγωμα των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, «επιτρέποντας τις νόμιμες εμπορικές συναλλαγές» ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή του χρέους της Τεχεράνης προς ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό το θέμα φέρεται να επέμεινε η Γερμανία, καθώς υπάρχουν δάνεια ύψους άνω των 2,5 δις. ευρώ που πρέπει να αποπληρωθούν.

Ωστόσο, το θέμα του εμπάργκο έχει δημιουργήσει περιπλοκές και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι θα κλείσει λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι πρέπει να διασφαλιστεί η τροφοδότησή της, καθώς και η διατήρηση ανοικτών πιστωτικών γραμμών.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ισπανία και η Ιταλία εισάγουν επίσης αρκετά μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου (κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2011, οι ισπανικές εισαγωγές ιρανικού αργού ανήλθαν στο 14,9% του συνόλου για τη Μαδρίτη και στο 12,4% για τη Ρώμη). Το ελληνικό πρόβλημα είναι πάντως οξύτερο.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετό χρόνο ώστε να εξασφαλίσει εναλλακτική τροφοδοσία και να συνάψει τα απαραίτητα συμβόλαια. Υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή σημειώνει ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με τη Σαουδική Αραβία ώστε να καλυφθούν οι ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ συνομιλίες έχουν γίνει και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία ήθελαν να ξεκινήσει η εφαρμογή του εμπάργκο ακόμη και εντός τριμήνου, ενώ η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία μετά από ένα χρόνο. Φαίνεται ότι η ημερομηνία της 1ης Οκτωβρίου που διεκδικεί η Αθήνα αποτελεί μία ενδιάμεση λύση, αν και κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά θα γίνει αποδεκτή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk