Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν μερίδα κομμάτων και πολιτικών, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της σωτηρίας της πατρίδας εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως σήμερα από πολλούς Έλληνες τουλάχιστον ανεύθυνος.

Γίνεται, δε, επικίνδυνος όταν διαπιστώνει κανείς ότι μικροκομματικές έριδες και κοντόφθαλμες διενέξεις διακατέχονται από την αγωνία τής έστω και πρόσκαιρης κατάκτησης της εξουσίας.

Την τελευταία περίοδο, η στάση των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους στηρίζοντας την κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας του Λουκά Παπαδήμου, έδωσε τη δυνατότητα στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας να αντιληφθούμε όλοι ότι υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα πολιτικών δυνάμεων και αρχηγών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματά τους, με αυτή τους την πράξη έθεσαν σε δεύτερη μοίρα το προσωπικό και πολιτικό συμφέρον των ίδιων και των κομμάτων τους.

Τα τελευταία χρόνια η επικοινωνία των μεγαλόσχημων σε όλα τα επίπεδα γινόταν μόνο αν υπήρχε προσωπικό συμφέρον. Γι’ αυτό και οι συναντήσεις τους και οι επαφές τους είχαν έναν και μόνο στόχο, την ιδιοτέλεια σε καθαρά προσωπικό επίπεδο και όχι του θεσμού που υπηρετούσαν.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και του ενδεχόμενοι κινδύνου να υπάρξει εθνικός διχασμός γιατί οι Έλληνες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, σε εκείνους που πιστεύουν σε μία λύση που θα έρθει μέσα από την εφαρμογή των μέτρων που μας ζητούν επιτακτικά οι εταίροι μας και το ΔΝΤ και εκείνους που πιστεύουν ότι οι Έλληνες μπορούν μόνοι τους.

Πρέπει άμεσα και χωρίς προαπαιτούμενα, στην πράξη και όχι στα λόγια να στηριχθεί η κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας του Λουκά Παπαδήμου ανιδιοτελώς και χωρίς όρους απ’ όλους.

Όσο πιο γρήγορα γίνεται να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να νιώσουν ασφάλεια για το μέλλον τους, για το μέλλον της χώρας τους, για το μέλλον των παιδιών τους και όταν αυτό συμβεί, τότε να τους ρωτήσουμε ποιους θα επιλέξουν για τη διαχείριση του μέλλοντός τους. Το οποίο εν τω μεταξύ θα έχει διασφαλιστεί έτσι ή αλλιώς από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Είναι μονόδρομος η επιτυχία της διάσωσης της χώρας από την κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πάντες, είτε τους αρέσει, είτε όχι.

Πρέπει να αναγγελθεί άμεσα η παράταση της θητείας αυτής της κυβέρνησης με ολιγομελές υπουργικό σχήμα και στόχο την επίλυση όχι μόνο των οικονομικών θεμάτων (PSI, δανειακή σύμβαση), αλλά να αναλάβει και την ευθύνη της εφαρμογής όλων των μέτρων που πάρθηκαν δίνοντας προτεραιότητα ουσιαστικής βοήθειας στους αδύναμους, περικόπτοντας από τους δυνατούς ώστε να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.

Να δημιουργήσει άμεσα ζώνες αποκλειστικής και οικονομικής εκμετάλλευσης και να πάρει σοβαρές και ξεκάθαρες θέσεις ως προς την ΑΟΖ, όπως επίσης να προχωρήσει σε άκρως ουσιαστικές συνταγματικές λύσεις δίνοντας τη δυνατότητα αυξημένων αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε στο μέλλον την οικονομικά αδύναμη και εξαρτημένη χώρα μας όπως στο παρελθόν.

Ο μικρός αυτός λαός, παρ’ ότι μικρός και στο παρελθόν, είχε κυριαρχήσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ας του δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναγίνει αντάξιος της ιστορίας του.

Ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτικών, είτε εν αγνοία τους είτε εν γνώσει τους (ειλικρινά δε γνωρίζω ποιο είναι πιο εγκληματικό) εστιάζουν στην λογική των κομματικών οφελών και στην ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, και αδιαφορούν ή δεν αντιλαμβάνονται, ή δεν συνειδητοποιούν την πραγματικά ακραία δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, γνωρίζοντας ότι οι συμπατριώτες μας, στο μεγαλύτερο ποσοστό, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες.

Είναι καιρός να πούμε ξεκάθαρα στον Ελληνικό λαό ότι τα αίτια αυτής της ακραίας ύφεσης είναι τα οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά παγκοσμίως.

Η έλλειψη ρεαλιστικής διάθεσης για στήριξη των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων έναντι των δυνατών (μείωση μισθών και συντάξεων από τη μια μεριά, δίωξη διαφόρων για εκατομμύρια ευρώ από την άλλη και η εικόνα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας από χιλιάδες ενοικιαστήρια στις βιτρίνες των καταστημάτων και η καθημερινά αυξανόμενη ανεργία) δημιουργούν μέρα με τη μέρα συνθήκες εθνικού και κοινωνικού διχασμού.

Για να προλάβουμε και να διασώσουμε την αξιοπρέπεια της ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ιστορία αυτού του τόπου πρέπει επιτέλους να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, όσο ο καθένας μπορεί, τη γνήσια παγκόσμια και πανανθρώπινη ταυτότητα της Ελλάδας, αναβιώνοντας κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και λαός την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας και την ιστορία τής χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι αναδεικνύοντας καθημερινά τη μιζέρια της τελευταίας περιόδου.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας ας αφεθεί ελεύθερη, χωρίς κηδεμονία, χωρίς «ναι μεν, αλλά» να καλλιεργήσει από ‘δω και πέρα μια Πανεθνική ομοψυχία σε όλους τους Έλληνες και της Ελληνίδες ανά τη γη, με συλλογική δράση δημιουργώντας μια γροθιά εξουσίας και λαού, όπου όλοι ενωμένοι, από ‘δω και πέρα, θα έχουν έναν και μοναδικό στόχο, τη σωτηρία όλων των Ελλήνων, των Ελληνίδων και των Ελληνόπουλων.

Όλοι γνωρίζουμε λίγο έως πολύ ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες που δημιουργούνται θέτουν την πατρίδα μας στο στόχαστρο πολλών ξένων δυνάμεων.

Οφείλουμε ως χώρα και ως πολίτες να δηλώσουμε ότι πρώτον, είμαστε ενήμεροι, δεύτερον ενωμένοι και τρίτον παρόντες προκειμένου να μη μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις και να μην αποδειχθούμε έρμαια των αποφάσεων τρίτων που σχεδιάζουν τις εξελίξεις γύρω και μέσα στον εθνικό μας χώρο.

Κάποιοι εποφθαλμιούν τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, ας τους δώσουμε επιτέλους μια καταλυτική απάντηση ότι οι κανόνες εκμετάλλευσης δεν μπορούν να γίνουν ερήμην μας.

Ας τους αντιπροτείνουμε ότι γεωπολιτική ισορροπία γύρω και μέσα στον εθνικό μας χώρο μπορεί να επέλθει μόνο κάνοντας την Ελλάδα, νέα Ελβετία με μόνιμη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων και ανάδειξη της κουλτούρας, του πολιτισμού και της ειρήνης που η χώρα μας γέννησε.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες, στην παρούσα φάση, δε χρειάζονται εκλογές, χρειάζονται ιδέες, λύσεις και εφαρμογή.

Χρειαζόμαστε να διαδώσουμε και να αξιοποιήσουμε (και όχι να ξεπουλήσουμε) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας και την μοναδικότητα της γεωπολιτικής μας θέσης.

* Ο κ. Κώστας Πάσχος είναι Καθηγητής, Μέλος επιστημονικού συμβουλίου του Ι.Τ.Α. (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης)