ΒΗΜΑτοδότης

«Η πορεία προς την κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη και θα μπορούσε να είχε ανακοπεί, αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, πριν αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Προειδοποιήσεις υπήρξαν και ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες.» Με αυτή τη φράση ο κ. Γ. Προβόπουλος στη χθεσινή ομιλία του στο ΙΟΒΕ για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Τάκη Πολίτη με τίτλο «Το ΙΟΒΕ και η Ελληνική Οικονομία»

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr


«Η πορεία προς την κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη και θα μπορούσε να είχε ανακοπεί, αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, πριν αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Προειδοποιήσεις υπήρξαν και ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες.» Με αυτή τη φράση ο κ. Γ. Προβόπουλος στη χθεσινή ομιλία του στο ΙΟΒΕ για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Τάκη Πολίτη με τίτλο «Το ΙΟΒΕ και η Ελληνική Οικονομία» εννόησε σαφώς ότι το πολιτικό σύστημα, και πιο συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η διαπίστωση του διοικητή είναι λανθασμένη αφού ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η κρίση ήταν αναπόφευκτη ακριβώς επειδή εκείνοι που διαχειρίστηκαν τις οικονομικές υποθέσεις ήταν το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία.

**

Ποια εξωτερική πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα την εποχή της κρίσης; Σε αυτό το ερώτημα, που θα βασάνιζε ακόμη και τον Αμλετ, θα κληθούν να απαντήσουν την προσεχή εβδομάδα η κυρία Μαριλένα Κοππά και ο κ. Γ. Κουμουτσάκος. Οι δύο ευρωβουλευτές θα βρεθούν, ως εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, σε ένα ιδιόμορφο ντιμπέιτ στο κολέγιο St’ Anthony’s της Οξφόρδης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 23 Ιανουαρίου. Δεν πιστεύω ότι οι δύο ευρωβουλευτές θα ανακαλύψουν μέχρι τη Δευτέρα τις απαντήσεις, αλλά η προσπάθεια δεν βλάπτει.

**

Ο υφυπουργός Οικονομικών καθηγητής κ. Ι. Μουρμούρας δέχθηκε χθες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας για να συζητήσουν θέματα δημοσίας περιουσίας που ανήκουν στην αρμοδιότητά του. Η συζήτηση ήταν ακαδημαϊκή, αφού ούτως ή άλλως η δημόσια περιουσία δεν κινδυνεύει με «αξιοποίηση» από την τρόικα. Έχουμε φροντίσει να την προφυλάξουμε με τόση γραφειοκρατία που η «αξιοποίησή» της εντάσσεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

**

Μπορεί η κρίση χρέους να πλήττει την Ελλάδα, αλλά έξω πάμε καλά. Η κυρία Άννυ Ποδηματά του ΠαΣοΚ και ο κ. Γ. Παπαστάμκος της ΝΔ εξελέγησαν αντιπρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου. Ελπίζω να μακροημερεύσουν γιατί σε περίπτωση που αποτύχει το PSI το ευρωκοινοβούλιο δεν θα έχει θέσεις για ευρωβουλευτές χωρών που δεν θα ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

**

Δεν έχουν όλοι πειστεί για την αποτελεσματικότητα του PSI plus. Συνεργάτης μου άκουσε την αντίθετη άποψη στην εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα – Προοπτικές για το Μέλλον» που διοργάνωσαν το London Business School και ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών και Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων του London Business School την Τέταρτη στην Αθήνα. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Queen Mary Dr. Rodrigo Olivares – Caminal υποστήριξε πως το PSI plus δεν είναι αρκετό για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους αφού ακόμα και μετά από 8 χρόνια θα βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ. Παράλληλα ο καθηγητής υποστήριξε ότι το προφίλ του χρέους θα μεταβληθεί προς το δυσμενέστερο αφού τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και μια δεύτερη αναδιάρθρωση θα είναι πρακτικά ανέφικτη χωρίς σημαντικές νομικές συνέπειες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk