Κοέλιο: «Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση η Πορτογαλία»

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη και προκαλεί αστάθεια και αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης και συνεπώς της Πορτογαλίας» παραδέχθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας.


«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη και προκαλεί αστάθεια και αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης και συνεπώς της Πορτογαλίας»
παραδέχθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «αναφύονται νέοι προβληματισμοί» μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor’s την περασμένη εβδομάδα αλλά και λόγω «του κλίματος αβεβαιότητας που προκαλεί η Ελλάδα».

Πάντως ο πορτογάλος ηγέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα με την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται κατ’εντολή της τρόικας.

Προέβλεψε μάλιστα ότι στο τέλος της χρονιάς «πιθανόν να καταγραφεί εμπορικό πλεόνασμα, κάτι που δεν έχει συμβεί για πολλά χρόνια» και θα συμβάλει στην επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης από το 2013. Ο ίδιος συμπεριέλαβε στα θετικά τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την «ευελιξία στην απασχόληση» σύμφωνα με την οποία προωθούνται ευέλικτες μορφές εργασίας, απλοποιούνται οι όροι απόλυσης και καταργούνται τέσσερις επίσημες άδειες.

Ωστόσο οι επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης για το 2012 δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται αρνητικός για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (κοντά στο -3% του ΑΕΠ) ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 13%.

Η τελευταία έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Citibank αναφέρει ότι εντός του 2012 ή το αργότερο το 2013 η Πορτογαλία θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους ή σε διαφορετική περίπτωση να λάβει δεύτερο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk