Ιταλικοί γαστρονομικοί… πίνακες

Εμεινε στην ιστορία ως ο συγγραφέας του βιβλίου La scienza in cucina. (Η επιστήμη της μαγειρικής). O Πελεγκρίνο Αρτούζι (1820-1911) συνέταξε το βιβλίο συνταγών του ως συμβολή στην οικοδόμηση μίας εθνικής κουλτούρας, επηρεάζοντας βαθιά την καθημερινότητα των Ιταλών.

Εμεινε στην ιστορία ως ο συγγραφέας του βιβλίου La scienza in cucina. (Η επιστήμη της μαγειρικής). O Πελεγκρίνο Αρτούζι (1820-1911) συνέταξε το βιβλίο συνταγών του ως συμβολή στην οικοδόμηση μίας εθνικής κουλτούρας, επηρεάζοντας βαθιά την καθημερινότητα των Ιταλών.

Το βλέμμα του κινήθηκε σε ανοιχτό ορίζοντα, υπερβαίνοντας τον τοπικό ή περιφερειακό χαρακτήρα των γαστρονομικών εκδόσεων του 19ου αιώνα. Αν ο κύριος άξονας του La scienza in cucina βασίζεται κυρίως στην Τοσκάνη, η ουσία της εθνικής κουζίνας ανακτάται αντλώντας από τις πολλές διαφορετικές τοπικές κουζίνες της Ιταλίας που ο Αρτούζι γνώριζε είτε λόγω άμεσης γνώσης είτε μέσω της συμβολής του αναγνωστικού του κοινού.

Μέσα απ’ αυτή την έκδοση φάνηκε ξεκάθαρα και με σαφήνεια η βούλησή του να αποτυπώσει τον γαστρονομικό πλούτο της πρόσφατα ενοποιημένης χώρας του. Yπό αυτό το πρίσμα, η σύμπτωση της 100ής επετείου από το θάνατο του Αρτούζι με την 150ή επέτειο της Ένωσης της Ιταλίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Emilia-Romagna και την Casa Artusi παρουσιάζει την έκθεση τεκμηρίων αφιερωμένη στον ιταλό γαστρονόμο και συγγραφέα που ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 2011 και ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 στους χώρους του. Τίτλος της: «Ο Πελεγκρίνο Αρτούζι και η ένωση της Ιταλίας στην κουζίνα»

Ποιός ήταν ο Αρτούζι; Γεννήθηκε στη Φορλιμπόπολη στις 4 Αυγούστου 1820, μόνος γιος από τα 13 παιδιά του Αγκοστίνο και της Τερέζα. Oι Αρτούζι ήταν έμποροι και ο νεαρός Πελεγκρίνο προορισμένος να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του ακολούθησε διακεκομμένες σπουδές εμφανίζοντας πρωτίστως φιλολογικά ενδιαφέροντα.

Το 1851, μετά την επιδρομή της συμμορίας του ληστή Στέφανο Πελόνι, του επιλεγόμενου και «Πασσατόρε», η οικογένεια Αρτούζι μετακόμισε στη Φλωρεντία, όπου συνέχισε την εμπορική της δραστηριότητα ασχολούμενη με το εμπόριο μεταξιού. Στο σπίτι του επί της Piazza d’Azeglio αριθμός 25, ο Πελεγκρίνο αφοσιώθηκε στα ενδιαφέροντά του, καρπός των οποίων αποτελούν (πριν από το έργο La scienza in cucina) μια βιογραφία του Ούγο Φώσκολο και ερμηνευτικά σχόλια στις επιστολές του Τζιουζέπε Τζιούστι. Στο σπίτι αυτό έζησε μέχρι τις 30 Μαρτίου 1911. Η είδηση του θανάτου του έφτασε δύο μέρες αργότερα στη γενέτειρά του, που ο Αρτούζι είχε ορίσει κληρονόμο στη διαθήκη του.

«Ο Πελεγκρίνο Αρτούζι και η ένωση της Ιταλίας στην κουζίνα»
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 – 10433
Τηλ: 210 5242646, 210 5242674, fax: 210 5242714

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk