Σφοδρές κατηγορίες Τσίπρα σε Παπαρήγα και Κουβέλη

Κριτική σε υψηλούς τόνους στο ΚΚΕ και στην Δημοκρατική Αριστερά άσκησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην άρνηση των δύο κομμάτων για συνεργασία. Η επίθεση του προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εμπαίζει τον λαό.

Κριτική σε υψηλούς τόνους στο ΚΚΕ και στην Δημοκρατική Αριστερά άσκησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην άρνηση των δύο κομμάτων για συνεργασία. Η επίθεση του προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εμπαίζει τον λαό.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται χωρίς «κόκκινες γραμμές» για το PSI.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τα κόμματα εξουσίας για την κατάσταση της χώρας τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα σάπιο πολιτικό σύστημα που καταρρέει», και έκανε λόγο για σύγκρουση νονών της νύχτας.

«Κάποτε στη Βουλή είχα μιλήσει για ομερτά. Εχει σπάσει η ομερτά κι αυτά που θα δουν τα μάτια μας κι αυτά που θα ακούσουν τα αυτιά μας το επόμενο διάστημα θα είναι συνταρακτικά. Για το πώς συστήματα παραεξουσίας, που έχουν σχέση με τα τρία αυτά κόμματα, ελέγχουν μηχανισμούς μαφιόζικους, εκβιάζουν και κερδοσκοπούν. Αλλά θα τα δούμε στην πορεία αυτά» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κόμμα του λέει «όχι στο PSI που μας έχει τρελάνει, όχι σ΄ αυτή τη διαδικασία ναυάγιο της εθελοντικής -που τελικά δεν θα είναι εθελοντική- διαδικασία κουρέματος» και τόνισε πως πρέπει «άμεσα, τώρα, η χώρα μας να βάλει κόκκινες γραμμές και να πει όχι στην πολιτική της λιτότητας, όχι άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, και προς τους πιστωτές να τους πούμε αναστολή πληρωμών, τουλάχιστον για τρία χρόνια».

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «πηγαίνουν χωρίς κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις, το μόνο που ξέρουν είναι να εκβιάζουν τον λαό και χάνουν διαρκώς συγκριτικά πλεονεκτήματα και διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή ή θεωρεί ότι είναι το ίδιο περίπου, όπως ισχυρίζεται το ΚΚΕ, τόνισε: «Εμείς έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα. Δεν είναι επιλογή μας η επιστροφή στη δραχμή. Παρά το γεγονός ότι ήταν, απ’ ό,τι φάνηκε, λάθος ο τρόπος με τον οποίο μπήκαμε στην ευρωζώνη και η υιοθέτηση του ευρώ -που τότε μας υποσχέθηκαν τη «Γη της επαγγελίας», αλλά δεν είδαμε και πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα- εντούτοις το να φύγει κανείς σήμερα από το νόμισμα, και μάλιστα σε συνθήκες ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων εντός της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα, με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα είναι μια διαδικασία η οποία θα αποφέρει κάποια οφέλη, βεβαίως, σε ορισμένους τυχοδιώκτες, οι οποίοι θα φέρουν τα λεφτά τους από το εξωτερικό, αλλά νομίζω ότι δεν θα επιφέρει τίποτα το σημαντικό για τις δυνάμεις της εργασίας».

Σε ερωτήσεις για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είναι πλέον σαφές πως καμία πολιτική δύναμη από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά χρειάζεται πανεθνική συσπείρωση σε ένα ευρύ μέτωπο υπεράσπισης της κοινωνίας, υπεράσπισης των πατριωτικών συμφερόντων.

Επίθεση σε ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν και η ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά και η ηγεσία αυτού του νέου μορφώματος, της ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη, να θεωρούν ως πρώτο συμφέρον να έχουν περισσότερες έδρες και να αυξήσουν τα ποσοστά τους, και δευτερεύον, το αν θα σωθεί ή όχι η χώρα» τόνισε.

«Και οι δύο χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την Ευρώπη, προκειμένου να μην απαντήσουν στην ενωτική μας πρόταση, βλέποντας τα μικροκομματικά πρόσκαιρα κομματικά οφέλη» είπε ο κ. Τσίπρας

«Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Και την κ. Παπαρήγα, η οποία λέει ότι η Αριστερά, αν κυβερνήσει, δεν θα σώσει τη χώρα. Τότε γιατί να κατεβαίνει ο ΚΚΕ και να διεκδικεί την ψήφο του λαού, άμα δεν θα σώσει τη χώρα αν κυβερνήσει; Και τον κ. Κουβέλη, ο οποίος 36 χρόνια ήταν στον χώρο -και ήταν ένα σημαντικό στέλεχος- βρέθηκε και αγωνίστηκε στον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και σήμερα λέει «δεν μπορώ να κάτσω στην ίδια καρέκλα με τον κ. Τσίπρα και τους πρώην συντρόφους μου, αλλά μπορώ να κάθομαι στη διπλανή θέση με τον κ. Σημίτη και να διεκδικώ συνεργασία με το ΠαΣοΚ μετά τις εκλογές». Με ποιο ΠαΣοΚ; Με αυτό το ΠαΣοΚ, το οποίο σήμερα καταρρέει και έχει τεράστια ευθύνη για τη διάλυση της χώρας και που τα στελέχη του φεύγουν από εκεί για να έρθουν να συναντήσουν την Αριστερά;».

Απάντηση ΚΚΕ

Aπαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο υπεύθυνος Τύπου του ΚΚΕ κ. Μάκης Μαΐλης τον κατηγόρησε ότι εμπαίζει το λαό.

«Για μια ακόμα φορά η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εμπαίζει το λαό, ενώ πολεμά ύπουλα τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο: της λαϊκής συμμαχίας για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

» Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κρύβει τις πραγματικές αιτίες και τον χαρακτήρα της κρίσης και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί προεκλογικά σλόγκαν του ΠαΣοΚ και της ΝΔ περί χτυπήματος της φοροδιαφυγής και αναδιανομής, για να εμφανίσει ως λύση την κεντροαριστερή κυβέρνηση.

» Οπως αποδείχθηκε στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού, το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να συνεχίσει την εκτέλεση των λαϊκών δικαιωμάτων, υπερασπιζόμενη την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και τη συμμαχία τους, την ΕΕ. Και αυτό, γιατί οι θιασώτες της «αριστερής – πατριωτικής κυβέρνησης» δεν θέλουν να τα βάλουν με τα μονοπώλια και την ΕΕ» δήλωσε ο κ. Μαΐλης.

Aπάντηση της ΔΗΜ.ΑΡ.

«Ερμηνεύουμε τη νέα απρόκλητη επίθεση του κ. Τσίπρα κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς ως αποτέλεσμα των δικών του πολιτικών αδιεξόδων» σχολίασε το γραφείο Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ. και συνέχισε: «Τώρα πια δεν του αρκούν οι επαναλαμβανόμενες ψευδώνυμες και υποκριτικές αναφορές του στη δήθεν ενότητα της Αριστεράς, που όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει δεν μπορεί να υπάρξει με επιστροφή στο παρελθόν και τον αριστερισμό. Προσθέτει τώρα στις επιθέσεις του και συκοφαντίες. Κρίμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk