Ευ. Βενιζέλος: ζητά την συσπείρωση όλων για το πολυνομοσχέδιο

Με «πρόβα για τις πολύ κρισιμότερες διατάξεις που θα εισαχθούν τις επόμενες μέρες» όπως και με εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση Παπαδήμου από τα κόμματα που την στηρίζουν, ισοδυναμεί η υπερψήφιση όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Με «πρόβα για τις πολύ κρισιμότερες διατάξεις που θα εισαχθούν τις επόμενες μέρες» όπως και με εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση Παπαδήμου από τα κόμματα που την στηρίζουν, ισοδυναμεί η υπερψήφιση όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό κατέστησε σαφές στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος διαμηνύοντας προς τους (κυβερνητικούς) εταίρους ότι «πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να συσπειρωθούμε για το καλό της πατρίδας».

Μάλιστα σε δραματικούς τόνους απηύθυνε την έκκληση: «Σας παρακαλώ, δεν σας καλώ, στο όνομα της πατρίδας να σηκώσουμε μαζί με σοβαρότητα και συναίνεση αυτό το βάρος, να καταλήξουμε και να ανακοινώσουμε στους Έλληνες ότι κλείσαμε αυτόν τον κύκλο και η χώρα αποκτά βεβαιότητα και ασφάλεια. Ειλικρινά σας παρακαλώ να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) και εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης, «είναι η στιγμή της αλήθειας». Ενώ κάλεσε εμμέσως τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, που στηρίζουν την κυβέρνηση, ό,τι έχουν να πουν, να το πουν τώρα, έστω και δια της «αναγκαίας σιωπής» τους. Δίχως να μπει σε λεπτομέρειες, όπως είναι προφανές, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, είπε ότι «γίνονται πολλά και σημαντικά πράγματα»: μέχρι αύριο πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί παρά πολλά και μέχρι την Δευτέρα να έχουν επισημοποιηθεί, ενώ μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα να έχει οριστικοποιηθεί και η νέα δανειακή σύμβαση.

ΝΔ: «ήξεις – αφήξεις»

Με αφορμή την τακτική των ηχηρών αποστάσεων από σειρά διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που τήρησε η ΝΔ εγείροντας θέμα κατά πόσον στηρίζει εμπράκτως την κυβέρνηση εθνικής ανάγκης στην οποία συμμετέχει, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αποτελεί «ζήτημα κύρους οι διατάξεις που εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο να ψηφίζονται από την μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην οποία συνυπάρχουμε και η οποία θα δούμε αν μπορεί να αποκτήσει κουλτούρα συνεργασίας και συνευθύνης».

Τόνισε, εξάλλου, ότι «αν δεν υπάρξει συνευθύνη, ο τόπος είναι ακυβέρνητος και πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε συνείδηση του προβλήματος». Με αιχμές για την τακτική «ζεστό – κρύο» που επέλεξε η ΝΔ, αλλά και ο ΛΑΟΣ, κατά την σχετική συζήτηση στην Βουλή, υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα κρύβεται πίσω από τον άλλο».

«Όλοι θα αναλαμβάνουν στο ακέραιο την ευθύνη τους», πρόσθεσε με νόημα, σημειώνοντας ότι «αν ο πολίτης νοιώθει ότι κάποιοι θα κάνουν τη δύσκολη δουλειά και κάποιοι την εύκολη, τότε πρέπει να του πούμε ότι δεν γίνεται να συμβαίνουν και τα δυο». «Άρα ή έχουμε μια συνέπεια ή οδηγούμαστε στο απόλυτο αδιέξοδο», υπογράμμισε, προειδοποιώντας: «Δεν ξέρω αν σώζουμε τη χώρα, αλλά κανείς δεν θέλει να ζήσουμε την καταστροφή της χώρας».

Επιστολές Βενιζέλου προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς

Σε μια σαφή ένδειξη διαμόρφωσης κλίματος συνεργασίας, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι έχει αποστείλει προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς επιστολές με τις οποίες τους καλεί να στείλουν αντιπροσωπείες την άλλη Τετάρτη για να αρχίσουμε τις εντατικές συνομιλίες σχετικά με το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα.

Ήδη από χθες, Τετάρτη, ο κ. Βενιζέλος είχε μεταφέρει στη Βουλή την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου ότι η υπερψήφιση όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου είναι «ζήτημα εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση. Οι τόνοι μάλιστα ανέβηκαν πολλές φορές, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Εμ. Κεφαλογιάννης εξαπέλυσε βολές κατά του οικονομικού επιτελείου, με αφορμή την απουσία των μελών του από το μεγάλο μέρος της συζήτησης επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου (στην φάση αυτή την κυβέρνηση εκπροσωπούσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σ. Ξυνίδης), κάνοντας λόγο μάλιστα για «εικόνα διάλυσης» και απαιτώντας να έρθει στην Βουλή ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος από την έναρξη της συνεδρίασης είχε ενημερώσει το Σώμα ότι θα έχει επαφές με τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το PSI. Μάλιστα ο κ. Κεφαλογιάννης διερωτήθηκε «αν υπάρχει κυβέρνηση ή έχει καταρρεύσει».

Βενιζέλος: «Ή μετέχετε ή δεν μετέχετε»

«Ή μετέχετε ή δεν μετέχετε», ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου ο οποίος προσήλθε αργότερα στην αίθουσα της Ολομέλειας. Και συνέχισε: «Θα αναλάβετε την ευθύνη της πολιτικής σας συμμετοχής στη διαχείριση του εθνικού προβλήματος. Αυτό το παιγνίδι του μέσα-έξω, της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης δεν θα συνεχιστεί». Το ζήτημα μάλιστα που εγείρεται από την τακτική της ΝΔ ετέθη και στην ειδική σύσκεψη για το νομοθετικό έργο υπό την προεδρία του κ. Παπαδήμου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, με την συμμετοχή υπουργών όλων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Και όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «η ομόφωνη κυβερνητική απόφαση και η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι πως θεωρεί ζήτημα εμπιστοσύνης την υπερψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου». «Πρέπει δε να σας πω ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει συζητηθεί αναλυτικά και έχει εγκριθεί ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο», συμπλήρωσε για να αναδείξει την διφορούμενη στάση της ΝΔ. Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος: «Εγώ δεν είμαι υπουργός του ΠαΣοΚ. Εγώ είμαι υπουργός της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου και είμαι και υπουργός σας. Όσο είμαι υπουργός του ΠαΣοΚ, είμαι και υπουργός της ΝΔ».

ΝΔ: «Στάση αναμονής…»

Την ίδια στιγμή η ΝΔ απαντούσε δια του έτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κ. Κ. Μαρκόπουλου ότι «αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί για τις αποφάσεις της από την ιστορία και η ώρα ΠαΣοΚ δεν έχει καμία σχέση με την ώρα Ελλάδας, για αυτό να τελειώνουμε και να πάμε μια ώρα αρχύτερα σε εκλογές»! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του κόμματος κ. Γ. Βλάχος επισήμανε πως «δεν δόθηκε καμία λευκή εξουσιοδότηση στην (ουσιαστικά) κυβέρνηση Παπανδρέου -με μικρές αλλαγές».

Πάντως η στάση του κόμματος επί του πολυνομοσχεδίου, το οποίο, κατά τα λοιπά, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Μαρκόπουλο ως «φωτογραφία της αποτυχίας της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ», ήταν να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και να διατυπώσει κάποιες ενστάσεις για επί μέρους άρθρα για τα οποία δια του εισηγητή της κ. Κ. Χατζηδάκη, κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε βελτιωτικές τροποποιήσεις, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι η ΝΔ είναι «κόμμα ευθύνης» και ως εκ τούτου θα στηρίξει το νομοσχέδιο για την «σωτηρία της χώρας». Ενδεικτικό του κλίματος ασάφειας και σύγχυσης που καλλιεργείται από την ΝΔ είναι το γεγονός ότι ο κ. Βλάχος δήλωνε την ίδια στιγμή, ότι «θα καταψηφίσουμε τα άρθρα εκείνα που φαινομενικά αντιγράφουν την πολιτική της ΝΔ αλλά αποτελούν ένα κακέκτυπο».

Επισημαίνεται, ότι ο κ. Χατζηδάκης σε καμία τοποθέτησή του δεν είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει κάποια άρθρα, αν και διατύπωσε επιφυλάξεις και ενστάσεις για κάποια εξ αυτών. Πάντως, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα, το κόμμα του τηρεί «στάση αναμονής», καθώς ο κ. Βενιζέλος και οι συναρμόδιοι υπουργοί ήδη κάνουν βελτιωτικές τροποποιήσεις βάσει των παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν και των προτάσεων που έγιναν από το σύνολο των βουλευτών.

Άλλωστε, απομένει αρκετός χρόνος μέχρι την προσεχή Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, οπότε και μετατέθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία, καθώς τότε προσδιορίστηκε η διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας επί σειρά άρθρων του πολυνομοσχεδίου, που ζήτησε το ΚΚΕ.

Πάντως όσα άρθρα ψηφίστηκαν, καθώς για αυτά δεν ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, πέρασαν με την στήριξη και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk