Τα 100 χρόνια από την απελυθέρωση της Θεσσαλονίκης

Τα 100 χρόνια από την απελυθέρωση της Θεσσαλονίκης | tovima.gr

Tο 2012 είναι μια χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί η χώρα μας οφείλει και πρέπει να βρει τρόπους διαφυγής από την κρίση, αλλά γιατί το έτος αυτό συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους. Αυτή η επέτειος έχει ιδιάζουσα σημασία, γιατί φυσικά δεν σχετίζεται μόνο με την συμπρωτεύουσα, μα με ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα που απελευθερώθηκε σταδιακά από τον τουρκικό ζυγό.

Σεβόμενοι λοιπόν την ιστορία μας, είναι πρέπον να προσπαθήσουμε να διαδώσουμε τη μνήμη των αγώνων του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, γιατί ο Μακεδονικός Αγώνας όπως αποδείχτηκε, αποτελεί χρυσή κληρονομιά και κορυφαίο πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό γεγονός. Βέβαια, σε συνδυασμό με την λαμπρή διάκριση της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας του 2014, αποκτούμε άλλη μια ώθηση για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και σταδιακά να εξέλθουμε από αυτήν. Πρέπει, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία τώρα που το ηθικό όλων είναι καταρρακωμένο, ώστε να σταλθεί ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας του Ελληνισμού.

Η χώρα μας έχει πολλά περιθώρια εκσυγχρονισμού και μπορεί να αναπτυχθεί, αρκεί να αποκτήσει κίνητρο και τα κατάλληλα πρόσωπα που θα μπορούν να την προωθήσουν. Τόσο λοιπόν η επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, όσο και η διάκριση του 2014, δύνανται να οδηγήσουν στην αναζωογόνηση της κοινωνίας μας, της οικονομίας μας και κατά συνέπεια του πολιτισμού και του αθλητισμού. Παράλληλα, αν παραδειγματιστούμε από το παρελθόν μας θα βρούμε την κινητήρια δύναμη, ώστε να ξανακάνουμε τους νέους, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας, πρωταγωνιστές όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Για να πετύχουμε το στόχο , οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

Γνωρίζουμε πως οι γειτονικές χώρες εξακολουθούν άδικα και αυθαίρετα να αμφισβητούν, όχι μόνο την Ιστορία του παρελθόντος μας, αλλά και τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, ώστε να εξέλθει από την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Οι Έλληνες πρέπει να αξιοποιήσουμε την επέτειο αυτή, όχι μόνο από σεβασμό στην ιστορική μας αλήθεια, αλλά κυρίως για να δείξουμε σε όλους πως μπορούμε να γίνουμε ευρηματικοί, ανταγωνιστικοί, συνεργάσιμοι και παραγωγικοί. Φυσικά, η διάκριση της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας του 2014, θα προωθήσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των νεολαίων της Ευρώπης, το συντονισμό και τις κοινές δραστηριότητες, ενώνοντας ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο και γεφυρώνοντας όσες οικονομικές διαφορές υπάρχουν και όσα πολιτικά και πολιτιστικά χάσματα μας χωρίζουν.

Είναι ολοφάνερο ότι οι πολίτες σήμερα βιώνουν πάλι μια κατοχή, διαφορετική βέβαια από αυτές του παρελθόντος, με άλλους όρους και άλλες συνέπειες. Η αδικία, ή αναξιοκρατία και η ατιμωρησία, έφερε στην επιφάνεια απλήρωτους συμβασιούχους και ανέργους, χιλιάδες κατασχέσεις περιουσιών και επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων. Για πολλούς η μετανάστευση φαντάζει η μόνη λύση, για ένα μέλλον με προοπτική. Όμως για μια ακόμη φορά οι Έλληνες καλούμαστε να μην εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας, αλλά να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Καλούμαστε με λίγα λόγια να κάνουμε, ότι περνάει από το χέρι μας για να οδηγήσουμε την χώρα μας στο δρόμο της Νέας Μεταπολίτευσης, μέσω του εκσυγχρονισμού και της προόδου σε όλα τα επίπεδα.

Κλείνοντας, με αφορμή αυτές τις μέρες, οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, για ότι συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας και να διδαχθούμε από τις ενέργειες του παρελθόντος, να αποκτήσουμε θάρρος και πυγμή, ώστε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Η ιστορική μνήμη συνέδραμε στην επιβίωση του Ελληνικού έθνους, γι’ αυτό και αυτή τη φορά, θα βοηθήσει στο να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, να συντονιστούμε και να δημιουργήσουμε και πάλι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ελλάδα με δύναμη και αισιοδοξία για το αύριο. Συνεπώς, είναι θεμιτό να τιμήσουμε ανάλογα την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης για το 2012, καθώς μαζί με τις υπόλοιπες αναγνωρίσεις και επιτυχίες, δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να θυμηθούμε την αξία της δημοκρατίας, της αξιοπρεπείας και της ελευθερίας. Μόνο αν τιμούμε την ιστορία μας θα έχουμε μέλλον ως έθνος.

Χρήστος Χολέβας του Κωνσταντίνου,

Χειρούργος Οδοντίατρος Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk