Η διαφορά της Ελλάδας από την Ιταλία στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων

Η διαφορά της Ελλάδας από την Ιταλία στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων | tovima.gr

Παρά το γεγονός ότι και η Ιταλία βρέθηκε στη δίνη των κερδοσκοπικών επιθέσεων : Εξακολουθεί να δανείζεται από τις αγορές, με χαμηλό επιτόκιο. Απέφυγε τον οικονομικό έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ανακτά την εμπιστοσύνη όλου του κόσμου Το ερώτημα λοιπόν είναι : Τι έκανε η Ιταλία και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που η Ελλάδα δεν μπόρεσε να κάνει ; Καταρχήν ο Μάριο Μόντι, μετά την παραίτηση του Μπερλουσκόνι, σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δώδεκα (12) υπουργούς, προσωπικότητες κοινής αποδοχής στην χώρα τους.

Το γεγονός αυτό δεν αντέχει σε συγκρίσεις. Αποφάσισε και εφάρμοσε μια και έξω το πακέτο προσαρμογής και λιτότητας, το οποίο, κατά κύριο λόγο στηρίχθηκε : Στην αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α Στην αύξηση των φόρων πολυτελούς διαβίωσης Στο πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο Στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια για τις γυναίκες και στα 66 χρόνια για τους άνδρες Εφάρμοσε μικρές, ανεκτές μειώσεις των συντάξεων Παράλληλα, προχωρεί ήδη σε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως : Πλήρης και γενική απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακείων Χορήγηση νέων αδειών ταξί Έλεγχος των οικονομικών των Δήμων και κυρίως του δανεισμού τους Πήρε επίσης μια απόφαση, μικρής μεν απόδοσης, αλλά μεγάλης σημειολογικής σημασίας : Αποφάσισε να επιστρέφει τον μισθό του Πρωθυπουργού στο Ιταλικό Δημόσιο.

Αυτό που ξεχώρισε λοιπόν στην κυβέρνηση Μόντι είναι η αμεσότητα και η ταχύτητα, στην λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων οικονομικής πολιτικής, με αποτέλεσμα σε δύο μήνες να καταφέρει να αλλάξει το κλίμα. Έτσι, η Ιταλία στις 28/12/2011 πούλησε έντοκα γραμμάτια, εξάμηνης διάρκειας, ύψους 9 δις. ευρώ, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να υποχωρεί στο 3,25%, από το ιστορικό ρεκόρ του 6,5% που κλήθηκε να πληρώσει τον μήνα Νοέμβριο. Κάθε σύγκριση με την περίπτωση της Ελλάδας, επαφίεται σε σας.

HΛEIA OIKONOMIA

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk