Αναξιόπιστο και ανεπαρκές το πολιτικό σύστημα

Αναξιόπιστο και ανεπαρκές το πολιτικό σύστημα | tovima.gr

Το πολιτικό σκηνικό φαίνεται ότι οδεύει για πλήρη ανατροπή και «ισοπέδωση» ποσοστών στις επόμενες εκλογές. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προβλέπεται ότι η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Παράλληλα, το ΠαΣοΚ συνεχίζει να ρέπει προς ποσοστά 10-15% και τα κόμματα της αριστεράς ανίκανα να συμμαχήσουν διαμορφώνουν τα ποσοστά τους σε υψηλό σημείο για τα δεδομένα τους αλλά παράλληλα σε χαμηλά για να λάβουν δυναμική εξουσίας. Άρα φτάνουμε σε πλήρη διάλυση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου δικομματισμού, σε απώλεια της ιδεολογικής πλατφόρμας των σχηματισμών και σε διάλυση μηχανισμών και στελεχιακών ιστών.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνει μια δυναμική συσπείρωσης. Είναι λογικό γιατί βρίσκεται σε τροχιά νίκης στις επερχόμενες εκλογές, έχουν αμβλυνθεί οι διαφορές μεταξύ των στελεχών σε πολλές των περιπτώσεων, ο κ. Σαμαράς έχει ένα ισχυρό ηγετικό προφίλ με πολλά στελέχη όμως να «κουβαλάνε» τα προβλήματα του παρελθόντος και ιδιαίτερα της πενταετίας του κ. Καραμανλή. Η κάθαρση που επιζήτησαν πολλές φορές οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας δεν επήλθε ποτέ και πολλοί που πλήγωσαν τη βάση παραμένουν ενεργοί στο κόμμα. Επιπρόσθετα, απειρία και κακοί χειρισμοί χρεώνονται πολλά στελέχη του κόμματος δημιουργώντας προβλήματα στην όλη δράση Στο ΠαΣοΚ διαφαίνεται από τις εξελίξεις ότι η βάση θα καταλήξει εκ νέου στον σημερινό Πρόεδρο κ. Παπανδρέου.

Η αναμενόμενη και πολυπόθητη αλλαγή δεν θα συντελεστεί, αφού φαίνεται ότι στην Ελλάδα τα πρόσωπα έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και στην περίπτωση του ΠαΣοΚ, η βάση του κόμματος ίσως λειτουργεί περισσότερο συναισθηματικά παρά πολιτικά. Το θετικό της ιστορίας είναι ότι κινήθηκαν οι διαδικασίες και οι πολίτες θα επιλέξουν το νέο Πρόεδρο ανεξαρτήτως του προσώπου. Η αριστερά έχει σοβαρά προβλήματα στην πολιτική της. Ορθώς ακολουθεί την αντιπνευμονική πολιτική όμως δεν μπορεί να πείσει ή δεν θέλει και η ίδια να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα και να την οδηγήσει εκτός αδιεξόδου. Συγκεντρώνει μεν αξιόλογο ποσοστό όμως η πολυδιάσπαση της την φέρει εκτός των αποφάσεων με μόνο της διέξοδο να αντιπολιτεύεται την κάθε κυβερνητική ενέργεια. Ούτε γόνιμο είναι αλλά ούτε πολιτικά ορθό να μην αναλαμβάνεις τις ευθύνες που σου αναλογούν. Από τη στιγμή που πολιτεύεσαι στόχος είναι η διακυβέρνηση και όχι μόνο η άσκηση πολιτικής επιρροής.

Ο ΛΑΟΣ φαίνεται ότι έχει κέρδη και ζημίες από τη στάση του. Όμως τα κέρδη θα είναι περισσότερα από ότι οι ζημίες γιατί πολύ απλά η συμμετοχή του σε παραγωγικά υπουργεία και η μάχιμη στάση που επιδεικνύουν οι Υπουργοί του παρά τις αντιπαραθέσεις αφήνουν θετική απήχηση στους πολίτες. Επαναλαμβάνω ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές θα είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αυτή υπό την ηγεσία του κ. Παπαδήμου. Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και εθνικά ομονοούσα κυβέρνηση που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα είναι ραγδαίες και όλα θα κριθούν από το πόσο συσπειρωμένη θα είναι η πατρίδα ώστε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που έρχονται. Ο απολογισμός της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου θα είναι θετικός, ήδη τα πράγματα βαίνουν προς εξομάλυνση, και για τα επόμενα δύο χρόνια η χώρα θα μπορεί παρά τα προβλήματα να κινείται σε τροχιά σταθερής υλοποίησης του προγράμματος δημοσιοοικονομικής πολιτικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk