Πετυχημένες δημοπρασίες γαλλικών και ισπανικών ομολόγων

Οι επιτυχημένες έξοδοι της Γαλλίας και της Ισπανίας στις αγορές έδωσαν ισχυρή ώθηση στο ευρώ και στις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων. Και στις εκτός Ευρώπης αγορές, όμως, η ημέρα προδιαγράφεται καλή, χάρη στις υποσχέσεις της Κίνας ότι θα χαλαρώσει τους πιστωτικούς ελέγχους στη χώρα προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη.

Οι επιτυχημένες έξοδοι της Γαλλίας και της Ισπανίας στις αγορές έδωσαν ισχυρή ώθηση στο ευρώ και στις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων. Και στις εκτός Ευρώπης αγορές, όμως, η ημέρα προδιαγράφεται καλή, χάρη στις υποσχέσεις της Κίνας ότι θα χαλαρώσει τους πιστωτικούς ελέγχους στη χώρα προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη – ο χαμηλός πληθωρισμός επιτρέπει άλλωστε στο Πεκίνο να λάβει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας.
Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,4% σήμερα το πρωί και εκτινάχθηκε στα 1,2908 δολάρια μόλις έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του Παρισιού κατάφερε να πουλήσει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο μειωμένο κατά 3 μονάδες βάσης (στο 3,11%) συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση ανάλογης διάρκειας ομολόγων. Το Παρίσι πούλησε επίσης διετή ομόλογα με επιτόκιο μόλις 1,05% – τον περασμένο Οκτώβριο είχε αναγκαστεί να πληρώσει επιτόκιο 1,58% για να πουλήσει επίσης διετή ομόλογα που είχε εκδώσει.

Και η κυβέρνηση της Μαδρίτης πούλησε 10ετή ομόλογα με επιτόκιο αυξημένο κατά 7 μονάδες βάσης στο 5,22%. Η αγορά, ωστόσο, δεν στάθηκε στο αυξημένο κόστος δανεισμού της Ισπανίας, σε ό,τι αφορά τα 10ετή ομόλογα που διέθεσε, αλλά στο γεγονός ότι προώθησε στην αγορά περισσότερα «χαρτιά» από όσα υπολόγιζε.

Συγκεκριμένα, η Μαδρίτη είχε θέσει ως ανώτερο στόχο την πώληση ομολόγων που λήγουν το 2016, το 2019 και το 2022 συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ και κατάφερε να προσελκύσει 6,61 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση της Κίνας, επίσης, φέρεται να επιτρέπει στις εγχώριες τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων και να ζητούν μικρότερες εγγυήσεις από τους δανειολήπτες.

Οι θετικές για τις αγορές ειδήσεις δίνουν ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων. Στο Λονδίνο και στη Φραγκφούρτη οι γενικοί δείκτες FTSE-100 και DAX αντίστοιχα ενισχύονταν οριακά το μεσημέρι, αλλά στο Παρίσι ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 0,67%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχυόταν κατά 0,50% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,55%.

Νωρίτερα στο Τόκιο ο ΝΙΚΚΕΙ είχε κλείσει ενισχυμένος κατά 1,04% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng είχε κλείσει ενισχυμένος κατά 1,30%.

Στις αγορές εμπορευμάτων αίσθηση προκαλεί η εκτίναξη της τιμής του χαλκού κατά 1,7% υψηλότερα. Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν και στις αγορές πετρελαίου. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχυόταν το μεσημέρι κατά 1,02 δολάρια στα 101,61 δολάρια το βαρέλι και στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 73 σεντς στα 111,39 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk