Νέα συνάντηση Παπαδήμου, Βενιζέλου με Νταλάρα για το PSI

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μαζί με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τραπεζών (ΙΙF) Τσάρλς Νταλάρα για μια νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μαζί με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τραπεζών (ΙΙF) Τσάρλς Νταλάρα για μια νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της για την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους, το PSI, άμεσα, αισιοδοξία που ενισχύουν δηλώσεις πηγών κοντά στη διαδικασία που δηλώνουν ότι σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, πλέον «υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών».

Ειδικότερα, τρεις πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι απαιτείται ακόμα σημαντική πρόοδος για να επιτευχθεί οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, οι ιδιώτες απέρριψαν την Τετάρτη κοινή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο του 3,5% για τα νέα ομόλογα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παλαιά.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι επιδιώκουν κουπόνι τουλάχιστον 4%.

Άλλη πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ύψος του κουπονιού (επιτοκίου) που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, ωστόσο, η απόσταση των δύο πλευρών για το θέμα μικραίνει.

«Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το κουπόνι και την ρήτρα ανάπτυξης», δήλωσε η πηγή.

«Συζητείται το κουπόνι στα νέα ομόλογα να είναι κλιμακωτό. Να υπάρχει ένα για τα πρώτα δέκα χρόνια και να αλλάξει μετά».

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Την ανάγκη να καταλήξουν άμεσα -ει δυνατόν μέχρι αύριο (Παρασκευή) το μεσημέρι σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το χρέος, δεδομένης της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή.

«Να σας πω την αλήθεια μέχρι αύριο (Παρασκευή) το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα», είπε ο υπουργός στη Βουλή.

«Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι που θα πάω στο Eurogroup πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα. Την άλλη Δευτέρα, στις 30 Ιανουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να έχουμε οριστικά σχήματα και για το νέο πρόγραμμα, όχι απλώς για το PSI», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων θα πρέπει να έχει εθελοντικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει συμμετοχή 100% των ομολογιούχων.

Αναφερθείς στο θέμα της συμμετοχής ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος σε συνέντευξή του στους New York Times, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αν δεν υπάρξει 100% συμμετοχή στο PSI+, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει υποχρεωτικό «κούρεμα».

«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Νταλάρα σε δηλώσεις του στo CNN, το βράδυ της Τετάρτης μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο, είπε ότι «δεν θα έλεγα ότι είμαι βέβαιος, αλλά ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία».

Όπως είπε, ενδέχεται οι τελικοί όροι της συμφωνίας να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών και δήλωσε βέβαιος ότι το IIF θα μπορέσει να «κινητοποιήσει υψηλή συμμετοχή» στο PSI+, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει 100%».

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της δυσκολίας των διαπραγματεύσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση στις δύσκολες διαπραγματεύσεις τόσο για το PSI, όσο και για το νέο πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI και η κρίσιμη στιγμή της τελικής και οριστικής μάχης για το νέο πρόγραμμα που συνιστά και τον τρόπο διακυβέρνησης του τόπου τουλάχιστον μέχρι το 2015», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο PSI.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 30 Ιανουαρίου, πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος, προκειμένου να υπογράφει προσωρινό Μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Από 6 έως 10 Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να ανακοινωθεί δημόσια η διαδικασία του PSI, τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να έχει επιτευχθεί ικανοποιητική ανταπόκριση των πιστωτών, ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων και στις αρχές Μαρτίου θα γίνει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα εκταμιευθεί η «σούπερ-δόση» των 90 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου η χώρα να δύναται να πληρώσει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 του μηνός.

Τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk