Ι. Μουρμούρας: ζητεί να διασφαλιστεί ο εθελοντικός χαρακτήρας του PSI

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), με θέμα «Η Ελλάδα και το Μέλλον της Ζώνης του Ευρώ».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), με θέμα «Η Ελλάδα και το Μέλλον της Ζώνης του Ευρώ».

Ο Υφυπουργός, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων (PSI), υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής των ιδιωτών και ότι σε κάθε περίπτωση η τελική συμφωνία πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός.

Σχετικά με τη δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα είκοσι μήνες μετά την εφαρμογή του Μνημονίου, υπογράμμισε πως το λανθασμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε, με τον ορυμαγδό περιοριστικών μέτρων λιτότητας -τα οποία δεν οδήγησαν σε ανάλογη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-, εγκλώβισε τη χώρα σε μια παγίδα χρέους.
Αναλύοντας τα αίτια της κρίσης χρέους, εστίασε στην αποτυχία του κοινού νομίσματος να μειώσει το συστημικό κίνδυνο που εγκυμονούν τα χρονίζοντα δομικά προβλήματα των χωρών, καθώς και στο γεγονός ότι τα χρέη μιας χώρας-μέλους της ΟΝΕ ισοδυναμούν σε μεγάλο βαθμό με εξωτερικό χρέος εκφρασμένο σε ένα οιονεί ξένο νόμισμα.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι η επιχειρούμενη δημοσιονομική ένωση να μην καταλήξει σε μία δημοσιονομική ένωση λιτότητας. Τόνισε δε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία, αν και αναγκαία σε μια νομισματική ένωση, δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για τη μετεξέλιξη της Ένωσης σε μια βιώσιμη δημοσιονομική ένωση.
Επιπρόσθετα, εξετάζοντας τις συνέπειες αποχώρησης ή αποπομπής μιας μικρής χώρας από την ευρωζώνη, εκτίμησε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για τη χώρα αυτή, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης καθώς θα προκαλούσε αβεβαιότητα και αστάθεια τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αναφορικά με τον τρόπο δημιουργίας μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ένωσης εισηγήθηκε επτά δράσεις: 1) Τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, 2) Την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, 3) Την έκδοση επενδυτικών ευρωομολόγων, 4) Τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, 5) Τον σχεδιασμό αποτελεσματικότερων προγραμμάτων προσαρμογής, 6) Την εφαρμογή διαδικασίας υπερβολικής ανισορροπίας και 7) Τη δραστική ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους που θα επιτρέψει τη λειτουργία ενός μηχανισμού μεταβιβαστικών πληρωμών.
Τέλος, τόνισε πως η ανάπτυξη αποτελεί τη βασική παράμετρο για την επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης ώστε «να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους κινδύνους και να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές προκλήσεις
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk