Η Αθήνα του Νixon

Μετά την αίσθηση που έκαναν ως κοινό πρόγραμμα με τίτλο «Δυο ταινίες για την Αθήνα», το «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου και «Ο ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή εγκαινιάζουν ξανά την αίθουσα προβολής του Nixon Bar (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός), όπου λίγο αργότερα θα πραγματοποιηθεί το ανεξάρτητο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας Psarokokalo

Μετά την αίσθηση που έκαναν ως κοινό πρόγραμμα με τίτλο «Δυο ταινίες για την Αθήνα», το «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου και «Ο ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή εγκαινιάζουν ξανά την αίθουσα προβολής του Nixon Bar (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός), όπου λίγο αργότερα θα πραγματοποιηθεί το ανεξάρτητο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας Psarokokalo.

Θυμίζουμε ότι το «Tungsten» του Γεωργόπουλου στο οποίο πρωταγωνιστούν εκτός άλλων οι Βαγγέλης Μουρίκης, Ομηρος Πουλάκης, Τάσος Νούσιας και Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος είναι μια σπονδυλωτής δομής «μαύρη» ματιά πάνω στην ελληνική πρωτεύουσα την ώρα που ο «Ξεναγός» του Μαυροειδή είναι το ακριβώς αντίθετο: μια χαρούμενη, ηλόλουστη όψη της Αθήνας με πρωταγωνιστή έναν φοιτητή αρχιτεκτονικής (Μιχάλης Οικονόμου) που εργάζεται και ως ξεναγός.

Η αθηναϊκή αρχιτεκτονική ήταν ζωντανό κομμάτι του σεναρίου στον «Ξεναγό», μία κωμωδία για έναν μπερδεμένο νεαρό Έλληνα, με φόντο την εξίσου μπερδεμένη ελληνική πρωτεύουσα. Για τον Ζ. Μαυροειδή το γεγονός ότι στην Αθήνα τα πάντα είναι στριμωγμένα έχει ως αποτέλεσμα να βγάζει την εικόνα μιας σουρεαλιστικής πόλης: «Ανθρωποι, κτίρια, μνημεία, φυτά, ζώα, όλοι πλακώνονται μεταξύ τους για να βρουν λίγο χώρο. Αυτή όμως είναι και η γοητεία της πόλης μας» είπε στο Βήμα ο σκηνοθέτης.

«Στην δική μου ταινία η Αθήνα είναι ένα απειλητικό περιβάλλον» είπε στο Βήμα ο Γιώργος Γεωργόπουλος χαρακτηρίζοντας το «Tungsten» ως «πραγματεία περί αγωγιμότητας_ κάτι σαν παραλληλισμός ενός καλού αγωγού για το ηλεκτρικό ρεύμα όπως το Tungsten με το ανθρώπινο σώμα ως καλό αγωγό της βίας.»

Οι δυο ταινίες θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη και για τέσσερις Πέμπτες μέχρι την έναρξη του φεστιβάλ που θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου. Μαζί με το «Tungsten» και τον «Ξεναγό» θα προβάλλονται τέσσερις ελληνικές μικρού μήκους ταινίες, με θεματική επίσης την Αθήνα. Η επιλογή αυτών των ταινιών έγινε από την διοργανώτρια εταιρεία του φεστιβάλ, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Kύκλος».

Είσοδος για μία ταινία: 6 ευρώ
* Είσοδος για τις δύο ταινίες: 10 ευρώ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk