Ζώα τα οποία είχαν θανατωθεί με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εντόπισε για άλλη μια φορά η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» στη Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα, επτά αλεπούδες στο Περιβόλι Φθιώτιδας βρέθηκαν δηλητηριασμένες την περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου. Μάλιστα τα μέλη της οργάνωσης επισημαίνουν ότι θύματα μπορεί να έχουν πέσει και άλλα άγρια ζώα είτε από κατανάλωση φόλας είτε από κατανάλωση των νεκρών αλεπούδων.

Περίπου την ίδια εποχή πέρυσι είχε εντοπιστεί μεγάλος αριθμός νεκρών αλεπούδων στις περιοχές Δομοκού και Φαρσάλων. Για το πρόσφατο περιστατικό ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Λαμίας το οποίο σε συνεργασία με την ομάδα της οργάνωσης προχώρησε σε νεκροψία των ζώων.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από το 1993. Ωστόσο η πρακτική εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολλές περιοχές της χώρας απειλώντας την άγρια πανίδα αλλά και τα κυνηγετικά σκυλιά. Από τη συγκεκριμένη πρακτική πλήττονται και οι κτηνοτρόφοι, καθώς θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων συχνά πέφτουν και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης των κοπαδιών.

Χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει καταγραφεί σε περιπτώσεις:
– «αυτοδικίας» από αγρότες των οποίων το ζωικό κεφάλαιο ή η φυτική παραγωγή πλήττεται από τα άγρια ζώα
– αντεκδικήσεων μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών (π.χ. θανάτωση κυνηγετικών σκύλων).

Επίσης παράνομη χρήσης δηλητηρίων και φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την οργάνωση, γίνεται και από ορισμένους κυνηγούς οι οποίοι θεωρούν την αλεπού …ανταγωνιστή τους. Γι΄ αυτό τα μέλη της «Καλλιστώ» απαιτούν την παρέμβαση της δασικής υπηρεσίας, των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και της ομοσπονδιακής θηροφυλακής, τόσο για τον εντοπισμό των υπευθύνων όσο και για τον έλεγχο και περιορισμό αντίστοιχων περιστατικών.