Ο υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκοβ προέβη σε μια αμφιλεγόμενη πρόταση που ήδη έχει εκνευρίσει πολλούς στη Γηραιά Αλβιώνα, ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα των Συντηρητικών. «Σε απόλυτη αντίθεση με τα μέτρα λιτότητας και ενάντια στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι εορτασμοί για τη Διαμαντένια Επέτειο (τα 60 χρόνια στο θρόνο) της Βασίλισσας Ελισάβετ πρέπει να είναι καλύτεροι από κάθε προηγούμενο εορτασμό», προτείνει σε επιστολή του στον υπεύθυνο των εκδηλώσεων, Τζέρεμι Χαντ, ο βρετανός πολιτικός και δεδηλωμένος οπαδός της μοναρχίας. Και προσθέτει προκλητικά: «Ο λαός πρέπει να αναγνωρίσει την συμβολή της Βασίλισσας μας απέναντι στο Βρετανικό έθνος, για το λόγο αυτό προτείνω να της δωρίσουμε, δημοσία δαπάνη, ένα νέο βασιλικό γιοτ».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, αν δεν βρεθούν αρκετοί οικονομικοί πόροι για να αγοραστεί το «δωράκι», τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να στραφεί πιθανώς σε μια χορηγία ή δωρεά από κάποιον ιδιώτη.
Η πρόταση του κ. Γκοβ, που αν εγκριθεί θα κοστίσει σχεδόν 50 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. «Οταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου γίνεται μια τόσο γενναία περικοπή στον εκπαιδευτικό προϋπολογισμό, οι γονείς αναρωτιούνται πώς (ο Γκοβ) σκέφτηκε καν αυτή την ιδέα», τόνισε σε δήλωσή του ο Τομ Ουότσον, βουλευτής των Εργατικών και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η βασίλισσα της Αγγλίας δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή κάποιο γιοτ, αφού η Βασιλική Θαλαμηγός «Britannia», ένα από τα πιο διάσημα πλοία του κόσμου, έχει τεθεί εκτός υπηρεσίας απ’ τον Ιούνιο του 1994 και είναι πλέον μόνιμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Εδιμβούργου.

Οι εκδηλώσεις για τη Διαμαντένια Επέτειο της Βασίλισσας, που τιμούν τα 60 χρόνια εξουσίας της, θα διεξαχθούν από τις 2 ως τις 5 Ιουνίου 2012 και περιλαμβάνουν μια μεγαλοπρεπή νηοπομπή στον ποταμό από 1.000 σκάφη στον ποταμό Τάμεση και μια επίσημη παρέλαση στο Λονδίνο, στις 5 Ιουνίου.