Στήριξη στην Ελλάδα από τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών

Ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα αλλά και υπενθύμιση ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις ήταν το διπλό μήνυμα που μετέφερε στην Αθήνα ο Γκίντο Βεστερβέλε. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε κατά σειρά με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα είχε συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης, λίγες ώρες μετά το «πάγωμα προς περισυλλογή» στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα αλλά και υπενθύμιση ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις ήταν το διπλό μήνυμα που μετέφερε στην Αθήνα ο Γκίντο Βεστερβέλε. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε κατά σειρά με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα είχε συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης, λίγες ώρες μετά το «πάγωμα προς περισυλλογή» στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη μαζική υποβάθμιση πολλών χωρών της ευρωζώνης από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors.

Η πορεία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) απασχολεί ιδιαιτέρως τη γερμανική κυβέρνηση και την Ανγκελα Μέρκελ προσωπικά. Αποτέλεσε λοιπόν βασικό κομμάτι των συζητήσεων που είχε στην Αθήνα ο κ. Βεστερβέλε. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» από το Βερολίνο, η πεποίθηση που υπάρχει σε κύκλους τόσο της καγκελαρίας όσο και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας επιδίδεται, μέσω του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που τον εκπροσωπεί στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, σε «εξαναγκαστική διπλωματία» (brinkmanship) με βασικό θέμα το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας.

Ο κ. Βεστερβέλε, στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον κ. Δήμα, υπενθύμισε ότι «είναι σημαντικό να δώσουμε στις συμφωνίες και στα πακέτα βοήθειας που αποφασίσαμε στην Ευρώπη μία ρεαλιστική ευκαιρία». Ηδη πάντως, φαίνεται ότι και στους κόλπους του IIF διαμορφώνεται η άποψη ότι από τη στιγμή που έχει εμφανιστεί αδιέξοδο πρέπει να εμπλακούν στις συζητήσεις τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, σε δηλώσεις του προς τους Financial Times την Κυριακή, τόνισε ότι ορισμένες πλευρές δεν διαπραγματεύονται όπως θα έπρεπε – ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν εννοεί την Αθήνα. «Αυτοί που αναμένουν από τους ιδιώτες επενδυτές να αποδεχθούν παράλογες απώλειες στο κουπόνι δεν κατανοούν τη φύση μίας εθελοντικής συμφωνίας» σημείωσε ο κ. Νταλάρα.

Άλλες πληροφορίες από το Βερολίνο τονίζουν ότι, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ πριν από λίγες ημέρες στην καγκελαρία, οι Γερμανοί μάλλον συμμερίζονται την άποψη του Ταμείου ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα, σε ποσοστό που να φθάνει περίπου στο 80% της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων. Αυτό θα σήμαινε ότι το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα πρέπει να κινείται στη σφαίρα του 3% !

Μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και περισσότερη Ευρώπη

«Η επίσκεψή μου δίνει ένα μήνυμα ενθάρρυνσης, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η προσδοκία, ο δύσκολος δρόμος των μεταρρυθμίσεων να συνεχιστεί» είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Βεστερβέλε. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, που τις χαρακτήρισε απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα και το μέλλον των επόμενων γενιών. Και σε μία δήλωση που έχει τη σημασία της χαιρέτισε τη στάση τόσο του Πρωθυπουργού όσο επίσης του κ. Σαμαρά αλλά και του κ. Δήμα -πιθανότατα σε μία ένδειξη ότι το Βερολίνο αναζητεί μία δίοδο συνεννόησης με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ας σημειωθεί ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν συναντήθηκε με τον κ. Γ. Παπανδρέου, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι στο Βερολίνο δεν έχει ξεχαστεί η ατυχής επιλογή του δημοψηφίσματος.

«Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν ένα κοινό στόχο και αυτός είναι περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερη ευημερία. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ένα σταθερό νόμισμα» είπε. Η γερμανική αλληλεγγύη έχει εκφραστεί όχι μόνο με έργα αλλά και με λόγια (υπενθύμισε τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ της Γερμανίας προς την Ελλάδα). Και δεν παρέλειψε να πει ότι πρέπει να τηρούνται οι αμοιβαίες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί – φωτογραφίζοντας το τι αναμένει προσεχώς το Βερολίνο.

Ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη για να τερματιστεί η κρίση χρέους. «Αυτό σημαίνει να έχουμε κυρώσεις, να έχουμε πειθαρχία και κυρίως να καταλαβαίνουμε ότι μόνο μέσω της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα την κρίση στην Ευρώπη. Η Γερμανία», υπογράμμισε, «η οποία είναι σχετικά μεγάλη στην Ευρώπη, θα ήταν πολύ μικρή σε όλο τον κόσμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση και τη φιλελευθεροποίηση». Τόνισε μάλιστα ότι ίσως να έχει έρθει η ώρα για τη δημιουργία ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπνεύσει»

Ο κ. Δήμας τόνισε ότι η παρουσία Βεστερβέλε συμβολίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα δώσει τον αγώνα να βγει από την κρίση μόνη της. Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή είναι πολύ ανήσυχοι για το μέλλον τους, είναι απογοητευμένοι γιατί πιστεύουν ότι πολλές από τις θυσίες έχουν πέσει στο κενό, δεν πιάσανε τόπο. Η δέσμευση της Γερμανίας ότι θα είναι δίπλα στην Ελλάδα».

Ωστόσο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε με έμφαση ότι «χρειάζεται η Ελλάδα περισσότερο χρόνο, περισσότερα μέσα, χρειάζεται να αναπνεύσει, να μπορέσει να θέσει τις βάσεις για ανάκαμψη και εκεί βασιζόμαστε στην συνεργασία της Ευρώπης και της Γερμανίας ειδικότερα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk