Κεφαλαιακή ένεση κατά 302 εκατ. ευρώ στην Εθνική

Την ενίσχυση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της (Core Tier 1) κατά 302 εκατ. ευρώ πέτυχε η Εθνική Τράπεζα μέσω επιτυχημένης επαναγοράς τίτλων που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή

Την ενίσχυση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της (Core Tier 1) κατά 302 εκατ. ευρώ πέτυχε η Εθνική Τράπεζα μέσω επιτυχημένης επαναγοράς τίτλων που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε δημόσια πρόταση σε κατόχους καλυμμένων ομολογιών της σταθερού επιτοκίου, καθώς και υβριδικών της τίτλων, ύψους περί τα 1,85 δισ. ευρώ, για την αγορά τους στο 70% και στο 45% της ονομαστικής τους αξίας αντίστοιχα.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εθνική Τράπεζα, στη σχετική διαδικασία συμμετείχαν τελικά τίτλοι, οι οποίοι εκπεφρασμένοι ανά νόμισμα αναλύονται ως εξής: 753 εκατ. ευρώ, 47,51 εκατ. δολάρια και 39,22 εκατ. στερλίνες.

Μετά και τη συγκεκριμένη κίνηση, ο δείκτης Core Tier 1 της τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί κατά 45 μονάδες βάσης περίπου, προσεγγίζοντας το 11,50%.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι από τη διοίκηση της Εθνικής, πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία, σημειώνοντας ότι οι σύμβουλοι της δημόσιας πρότασης που υποβλήθηκε δεν ανέμεναν κεφαλαιακή ενίσχυση μεγαλύτερη των 270 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετες δυσκολίες στο όλο εγχείρημα δημιούργησε και το γεγονός ότι η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη για τίτλους σταθερού επιτοκίου.

«Ένεση» πάνω από 3 δισ. ευρώ
Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει την προσπάθειά της για την κεφαλαιακή της ενίσχυση ενόψει του «κουρέματος» στο δημόσιο χρέος και των νέων προβλέψεων που θα διενεργήσει βάση της σχετικής διαγνωστικής μελέτης της Blackrock για τα προβληματικά δάνεια.

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη της τράπεζας, μέσα στην τελευταία 2ετία οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν ενισχυθεί κατά περισσότερο από 3 δισ. ευρώ, ως εξής:

– Στο τέλος του 2010 ολοκληρώθηκε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ

– Το Δεκέμβριο του 2011 έγινε χρήση του ανεκμετάλλευτου πακέτου «Αλογοσκούφη» με την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού δημοσίου, εξασφαλίζοντας επιπλέον 1 δισ. ευρώ

– Κατά 302 εκατ. ευρώ με την τελευταία πρόταση επαναγοράς τίτλων
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk