Frankfurter Rundschau: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η Ελλάδα

«Η Ελλάδα έτοιμη να εκραγεί» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau. «Ο χρόνος δεν επαρκεί. Χωρίς άφεση χρέους και νέες πιστώσεις η Αθήνα απειλείται με άμεση χρεοκοπία», σημειώνεται στον υπότιτλο

«Η Ελλάδα έτοιμη να εκραγεί» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau. «Ο χρόνος δεν επαρκεί. Χωρίς άφεση χρέους και νέες πιστώσεις η Αθήνα απειλείται με άμεση χρεοκοπία», σημειώνεται στον υπότιτλο. Τα βασικά σημεία του ρεπορτάζ:

Στην αρχή, μόνο ο Γιούργκεν Σταρκ είχε επαναστατήσει: Οι απαιτήσεις για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι λαϊκιστικές, είχε πει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, τον Ιούνιο του 2011. Ένα κράτος δικαίου θα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Μόλις ένα μήνα αργότερα, η ΕΕ ενέκρινε μείωση 31% για το ελληνικό χρέος. Και αυτό δεν ήταν αρκετό, τον Οκτώβριο αυτό έπρεπε να γίνει 50%. Ακόμη και οι διαφωνούντες, πολιτικοί και τράπεζες, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της μείωσης. Το διακύβευμα ήταν μεγάλο: Αυτό που παίζεται είναι το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ.

Αυτήν την εβδομάδα η τρόικα επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα, προκειμένου να ελέγξει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τον καθορισμό των όρων για την παροχή και άλλων πιστώσεων. Φθάνει σε μια απελπισμένη χώρα. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 18%, ένας στους πέντε Έλληνες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, περίπου το ένα τέταρτο αντιμετωπίζει δυσκολίες, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία.

Η οικονομία υποχώρησε κατά 5% το 2011, το 2012 αναμένεται -6%, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αποτέλεσμα: Τα φορολογικά έσοδα βυθίζονται. Παρ΄όλες τις περικοπές και την αύξηση των φόρων, η Aθήνα δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα το 2011, όπως είχε υποσχεθεί.

Η Αθήνα χρειάζεται την βοήθεια ΕΕ και ΔΝΤ αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και μείωση του χρέους. Τα ελληνικά κόμματα φιλονικούν και οι απαιτήσεις της τρόικας θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις.

Οι συνομιλίες για το κούρεμα διεκόπησαν την Παρασκευή αλλά ακόμη και αν συμφωνηθούν οι όροι, η λύση στο πρόβλημα δεν είναι εξασφαλισμένη. Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει η ελάφρυνση να είναι μεγαλύτερη του 50% αλλά σε αυτό αντιτίθεται η ΕΚΤ. Επιπλέον, είναι ασαφές, εάν στο κούρεμα θα λάβουν μέρος αρκετοί επενδυτές. Θα πρέπει να συμφωνήσει το 90% των πιστωτών αλλά έως τώρα, μόνον 70% των πιστωτών εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραιτηθούν από αξιώσεις τους. Η Αθήνα θα μπορούσε να αναγκάσει τους πιστωτές της να λάβουν μέρος, λένε στελέχη της αγοράς αλλά αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα αναστάτωση στις αγορές, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε της τρόικας, ούτε των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, προκειμένου να κλείσει το χάσμα στη χρηματοδότηση της χώρας, από την άρνηση των ιδιωτών να συμμετέχουν. Η διάσωση της Ελλάδας γίνεται έτσι ακριβότερη, πράγμα με το οποίο διαφωνούν ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί. «Δεν βοηθάμε την Ελλάδα αναγκαστικά από συμπάθεια αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η έκταση αυτών των κινδύνων, πιστεύω ότι έχει μειωθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, Μ. Φουκς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk