«Σχίσµα» για τον Εφραίµ

Σε τεντωµένο σχοινί µοιάζει να ισορροπούν οι σχέσεις τουλάχιστον τριών ορθοδόξων εκκλησιών. Κωνσταντινούπολη, Μόσχα και Αθήνα δείχνουν να βρίσκονται µε το χέρι στη «σκανδάλη» για την υπόθεση της προφυλάκισης του ηγουµένου της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίµ. Και µπορεί τα «πυρά» µεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας να φαντάζουν άσφαιρα, είναι όµως η πρώτη φορά από το 2009, οπότε και ο κ. Κύριλλος αναρρήθηκε στον πατριαρχικό θρόνο της Εκκλησίας της Μόσχας, που δηµοσίως καλείται από τον Οικουµενικό Πατριάρχη κ.

Σε τεντωµένο σχοινί µοιάζει να ισορροπούν οι σχέσεις τουλάχιστον τριών ορθοδόξων εκκλησιών. Κωνσταντινούπολη, Μόσχα και Αθήνα δείχνουν να βρίσκονται µε το χέρι στη «σκανδάλη» για την υπόθεση της προφυλάκισης του ηγουµένου της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίµ. Και µπορεί τα «πυρά» µεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας να φαντάζουν άσφαιρα, είναι όµως η πρώτη φορά από το 2009, οπότε και ο κ. Κύριλλος αναρρήθηκε στον πατριαρχικό θρόνο της Εκκλησίας της Μόσχας, που δηµοσίως καλείται από τον Οικουµενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολοµαίο να µην επεµβαίνει στα εσωτερικά άλλης ορθόδοξης εκκλησίας. Και είναι ταυτόχρονα και η πρώτη φορά από την ηµέρα εκλογής του κ. Ιερώνυµου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, το 2008, που η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει δηµόσια µια εκ διαµέτρου αντίθετη γνώµη και θέση από την Ιερά Σύνοδο του Οικουµενικού Πατριαρχείου.

Η ομοφωνία

Με µια οµόφωνη απόφασή της το µεσηµέρι της περασµένης Πέµπτης η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τάραξε τα ύδατα στις σχέσεις της µε το Φανάρι. Εξέφρασε την ευχή να αποφυλακιστεί σύντοµα ο κ. Εφραίµ, αφού προηγουµένως, όπως σηµείωνε, επικρατήσει ψυχραιµία στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, και άφησε αιχµές για ρωγµές που έχουν παρουσιαστεί κατά το παρελθόν στις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης.

«∆ικαιολογώντας» εµµέσως πλην σαφώς και την τοποθέτησή της σε ζητήµατα κυριαρχίας του Οικουµενικού Πατριαρχείου, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το Αγιον Ορος, η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται στα προβλήµατα που προκάλεσε στο κύρος της Εκκλησίας η προφυλάκιση του ηγουµένου της Μονής Βατοπαιδίου, ενώ φροντίζει να υπενθυµίσει ότι τα γεγονότα εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας. Ταυτόχρονα όµως τείνει να «αλληθωρίζει» και προς την πλευρά της Μόσχας δείχνοντας ότι κατανοεί τη στάση της. «Το γεγονός τούτο» σηµειώνεται χαρακτηριστικά «έχει καίρια πλήξει το κύρος της Εκκλησίας µας και δικαιολογηµένως έχει βαθύτατα λυπήσει το ορθόδοξο πλήρωµα της Ελλάδος και πέραν των ορίων αυτής».

Οι συντάκτες

Η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου, όπως λένε µητροπολίτες, ήταν καλά µελετηµένη και προετοιµαζόταν από τις αρχές της εβδοµάδας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη σύνταξη και στην έκδοση της ανακοίνωσής της πρωτοστάτησαν οι µητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος – υπηρέτησε ως µοναχός στο Αγιον Ορος –, Πατρών κ. Χρυσόστοµος και Γλυφάδας κ. Παύλος, ο οποίος έχει επανειληµµένως επισκεφθεί τον κ. Εφραίµ στις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα, όπως τονίζεται, ουδείς από τους 12 συνοδικούς µητροπολίτες έδειχνε να ανησυχεί για το ενδεχόµενο εµπλοκής των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος µε το Οικουµενικό Πατριαρχείο αλλά και τα τυχόν προβλήµατα που θα µπορούσε να προκαλέσει µια τέτοια ανακοίνωση στις σχέσεις της µε την ελληνική ∆ικαιοσύνη ή µέρος της κοινής γνώµης.

Η αδελφή Εκκλησία

Η προφυλάκιση του κ. Εφραίµ προκάλεσε άµεση σύγκρουση στις σχέσεις του Οικουµενικού Πατριαρχείου µε το Πατριαρχείο Μόσχας, αφού µετά τις δεκάδες παρεµβάσεις της ρωσικής πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας υπέρ της αποφυλάκισής του η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης στο ανακοινωθέν της φρόντισε να αποστείλει αυστηρά µηνύµατα. «Το Οικουµενικόν Πατριαρχείον, εξ αφορµής γενοµένων δηλώσεων εκ µέρους αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπενθυµίζει ότι το Αγιον Ορος, κανονικόν έδαφος αυτού, αποτελείται µεν από ορθοδόξους µοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όµως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα επιτρέποντα την οιασδήποτε µορφής επέµβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών» δήλωνε το Φανάρι 48 ώρες πριν από την ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος και αναφερόµενο σαφέστατα στη Μόσχα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε αίσθηση στη Ρωσία και στελέχη του Πατριαρχείου δήλωναν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι πρόκειται για µια ακόµη και φραστικά απαξιωτική αναφορά, αφού η Εκκλησία της Μόσχας περιγράφεται αλλά δεν καταγράφεται. Και τόνιζαν ότι ποτέ κατά το παρελθόν και παρά τις κατά καιρούς εντάσεις το Φανάρι µε δηµόσια δήλωσή του δεν απευθύνθηκε τόσο σκληρά στη Μόσχα.

Τα δύο τελευταία χρόνια, µάλιστα, ενώ υπήρξαν πολλές εντάσεις, ο κ.κ. Βαρθολοµαίος απέφευγε, τουλάχιστον δηµοσίως, να εκφράζει τις εντάσεις του. Και αυτό διότι, όπως εκτιµούν πολλοί θεολόγοι, επιθυµούσε πάση θυσία τη σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία