Το τανγκό Γιώργου – Βαγγέλη

Ο κ. Γ. Παπανδρέου στην οµιλία του στο Εθνικό Συµβούλιο δεν άνοιξε όλα τα χαρτιά του. Κατέθεσε την πρότασή του για τη διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε άλλη πρόταση, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα είναι υποψήφιος. Στην αίθουσα που συνεδρίαζε το Σάββατο το βράδυ το Εθνικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ δεν κουνήθηκε κανένας από την καρέκλα του καθώς πήρε αµέσως τον λόγο ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονοµικών δεν σήκωσε το γάντι όπως αναµένεται στις κλασικές µονοµαχίες.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου στην οµιλία του στο Εθνικό Συµβούλιο δεν άνοιξε όλα τα χαρτιά του. Κατέθεσε την πρότασή του για τη διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε άλλη πρόταση, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα είναι υποψήφιος. Στην αίθουσα που συνεδρίαζε το Σάββατο το βράδυ το Εθνικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ δεν κουνήθηκε κανένας από την καρέκλα του καθώς πήρε αµέσως τον λόγο ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονοµικών δεν σήκωσε το γάντι όπως αναµένεται στις κλασικές µονοµαχίες. Αντιθέτως πέταξε στο πάτωµα και το δικό του. Αµφισβήτησε το χρονοδιάγραµµα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε επόµενη συνεδρίαση του οργάνου και έδωσε νέο ραντεβού στις 30 Μαρτίου που θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγµατεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύµβαση, για «να κάνουµε ταµείο». Οµως, ούτε ο κ. Βενιζέλος δήλωσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας τα µέλη του ανώτατου οργάνου του ΠΑΣΟΚ µε την απορία: «Και τώρα τι γίνεται;».

Ολοι ανέµεναν ότι σε αυτή τη συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου θα δινόταν η τελική µάχη. Οι στρατοί παρατάχτηκαν αλλά οι στρατηγοί άλλαξαν πορεία. Οταν ξεκίνησε η οµιλία του κ. Παπανδρέου η αίθουσα της συνεδρίασης ήταν ασφυκτικά γεµάτη, αλλά από ένα ακροατήριο χωρίς παλµό, χωρίς ενθουσιασµό, σχεδόν βαριεστηµένο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν χειροκροτήθηκε ούτε µια στιγµή θερµά και µάλιστα περίπου τα µισά µέλη του Εθνικού Συµβουλίου δεν τον χειροκρότησαν καθόλου. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για τον κ. Βενιζέλο. Η αίθουσα παρακολουθούσε αµήχανη τις δύο κορυφαίες οµιλίες της ηµέρας και αµέσως µετά ξεκίνησαν οι ζυµώσεις στα πηγαδάκια καθώς λίγοι έµειναν να παρακολουθήσουν τους υπόλοιπους οµιλητές.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε κυρίως έναν προσωπικό απολογισµό, µε ελάχιστη αυτοκριτική, και από το κυβερνητικό έργο επέλεξε τα σηµεία εκείνα που θα µπορούσαν να συνθέσουν την ατζέντα της επόµενης ηµέρας. Ηταν µια αρχηγική οµιλία, µε στοχευµένους εχθρούς (την ολιγαρχία του πλούτου, τα ΜΜΕ και τους τραπεζίτες), µε εξοµολογήσεις και προσωπικές αναφορές (όταν µίλησε για συκοφαντικές επιθέσεις που δέχεται η οικογένειά του και απάντησε µε τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Εµένα θέλετε να χτυπήσετε! Εδώ είµαι!», πήρε το θερµότερο χειροκρότηµα).

Παρουσίασε τον εαυτό του σαν έναν άνθρωπο που «τα έζησε όλα στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του», που ένιωσε τι θα πει βαθιά µοναξιά όταν πάλεψε µόνος του «µε ένα πολιτικό σύστηµα ανεύθυνο, πελατειακό, που κοιµόταν τον ύπνο του δικαίου σαν να µη συνέβαινε τίποτα στη χώρα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους άφησε όλους µε απορίες για τις προθέσεις του όταν είπε ότι θα συνεχίσει να δίνει τις µάχες του από κάθε µετερίζι είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Πρότεινε εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, τον Μάρτιο, έπειτα από την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύµβασης.

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, ανέλυσε µε λεπτοµέρειες το χρονοδιάγραµµα της κυβέρνησης, µιλώντας για τους τρεις µήνες που θα κρίνουν τις επόµενες δεκαετίες και εξήγησε ότι η αρχική συµφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύµβαση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου αλλά ως το τέλος του µήνα, όπως είπε, ακολουθούν δύσκολες διαπραγµατεύσεις για την έγκρισή τους από την τρόικα, από τα κράτη-µέλη που αντιµετωπίζουν συνταγµατικό πρόβληµα για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και από την κύρωσή τους από την ελληνική Βουλή. «Είχα πει στο Πολιτικό Συµβούλιο να γίνουν οι εκλογές στις 15 Ιανουαρίου αλλά τώρα που βλέπω ξανά το χρονοδιάγραµµα έπρεπε να προτείνω τις 8 του µήνα» σηµείωσε.

Χαρακτήρισε «υπόγεια, υπολανθάνουσα και εξευτελιστική για το κύρος του κόµµατος τη διαδικασία των 2,5 µηνών» και επισήµανε ότι ο ίδιος θα έχει απόσταση από τους εσωτερικούς ρυθµούς του ΠΑΣΟΚ γιατί όπως είπε δεν µπορεί και δεν δικαιούται να τους παρακολουθήσει εξαιτίας των απαιτήσεων της θέσης του στην κυβέρνηση Παπαδήµου. «Ακουσα ότι θα έπαιρνα από τον κ. Παπανδρέου το δαχτυλίδι που του έδωσε ο κ. Σηµίτης ή ότι συµφώνησα σε µια θολή διαρχία. Είδατε πώς εξελίχθηκαν πράγµατα. Να προσέξουµε να µην πάµε σε υπολανθάνουσα πολυαρχία ή αναρχία στον δρόµο προ τις δύσκολες εκλογές του Απριλίου» είπε. Προειδοποίησε όµως ότι δεν θα δεχτεί να κρύβονται οι άλλοι πίσω από εκείνον και ότι στο τέλος Μαρτίου που θα γίνει ταµείο «θα δούµε αν έχουµε πετύχει πώς θα κεφαλαιοποιήσουµε τα κέρδη, γιατί αν χάσουµε το στοίχηµα για τη χώρα δεν θα έχουµε λόγο ύπαρξης ούτε ως άτοµα». ∆εν αποσαφήνισε όµως αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, έµεινε για ακόµα µία φορά µετέωρο, κινείται εσωστρεφώς και δείχνει ότι δεν µπορεί να παρακολουθήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας

ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ
Ο πρόεδρος, οι εισηγήσεις και τα «πτώµατα των εχθρών»

Αντιφατικές εισηγήσεις έκανε στον κ. Παπανδρέου το επιτελείο του. Αλλοι τον παρότρυναν να ξεφύγει από τον κύκλο της φθοράς και άλλοι να υπερασπιστεί τη συνέχεια του ονόµατος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδρασε στο Λονδίνο, όπου είχε την ευκαιρία να σταθµίσει µε ηρεµία την κατάσταση – µολονότι πολλοί υποψιάζονται ότι είχε ανοιχτή γραµµή τουλάχιστον µε την κυρία ∆ιαµαντοπούλου, η οποία έσπευσε την Τετάρτη να παρέµβει στα εσωκοµµατικά του ΠΑΣΟΚ από το Ισραήλ, προκαλώντας πλήθος αποριών. Η πρωτοβουλία των 20 βουλευτών ( Π. Ευθυµίου, Ν. Αλευράς , Χρ. Πρωτόπαπας, Μ. Κατρίνης , Σούλα Μερεντίτη, ∆. Καρύδης , Ελπίδα Τσουρή κ.ά.) για γρήγορο απολογισµό και άµεση εκλογή προέδρου – στην αρχική της διατύπωση η πρόταση ανέφερε εκλογή εντός του Φεβρουαρίου) επέσπευσε τις ζυµώσεις εν όψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Συµβουλίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ µοιάζει τώρα µε τον βασιλιά του κινεζικού µύθου που τον έδιωξαν από την πόλη του και εκείνος εγκαταστάθηκε στην όχθη του κοντινού ποταµού. Οταν κάποια στιγµή τον αναγνώρισε ένας από τους παλαιούς υπηκόους του και τον ρώτησε τι κάνει, εκείνος απάντησε: «Κάθοµαι και βλέπω τα πτώµατα των εχθρών µου να περνούν».

Ο κ. Βενιζέλος πληρώνει την αµφίσηµη στάση του να στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις τον κ. Παπανδρέου. Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Βενιζέλος δέχτηκε πολλές αντικρουόµενες εισηγήσεις από το επιτελείο του, κάποιοι τον συµβούλευαν να αποχωρήσει, άλλοι επέµεναν να υπερασπιστεί την άποψή του στο Πολιτικό Συµβούλιο και ορισµένοι του έλεγαν να διαπραγµατευτεί και να επιχειρήσει να φέρει µπροστά τις διαδικασίες. Ωστόσο, η τελική απόφασή του ήταν µια µοναχική υπόθεση. Αλλωστε, οι απόπειρες που έκανε το προηγούµενο διάστηµα για να συνεννοηθεί µε τους κκ. Λοβέρδο, Χρυσοχοϊδη και µε την κυρία ∆ιαµαντοπούλου κατέληξαν σε αδιέξοδο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk