Το ΠαΣοΚ συνδέει τη μοίρα του με την τύχη της χώρας

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ και συνδέονται πλέον και επισήμως, βάσει της κοινής συνισταμένης των περισσότερων ομιλιών στο Εθνικό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακου, με την μείζονα εκκρεμότητα της χώρας. Με τη σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων, πλην του κ. Ευ. Βενιζέλου, οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας μετατέθηκαν έπειτα από το Εθνικό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακο, για μεταγενέστερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα καθοριστεί από την έκβαση της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων και την κατάρτιση και επικύρωση του νέου μνημονίου

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ και συνδέονται πλέον και επισήμως, βάσει της κοινής συνισταμένης των περισσότερων ομιλιών στο Εθνικό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακου, με την μείζονα εκκρεμότητα της χώρας.

Με τη σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων, πλην του κ. Ευ. Βενιζέλου, οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας μετατέθηκαν έπειτα από το Εθνικό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακο, για μεταγενέστερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα καθοριστεί από την έκβαση της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων και την κατάρτιση και επικύρωση του νέου μνημονίου.

Υπ´αυτήν την έννοια, με συμφωνία των περισσοτέρων, το ΠαΣοK έχει συναρτήσει την τύχη του από τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών επενδυτών – κατ’ άλλους δε από τις διαθέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Εως τότε ο κ. Παπανδρέου παραμένει πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο κ. Βενιζέλος επιφυλάσσεται να εκδηλώσει με σαφήνεια τις προθέσεις και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, υπογραμμίζει όμως ότι θεωρεί εαυτόν εντολοδόχο της ΚΟ του ΠαΣοΚ, ζητώντας τη στήριξη όλων στις προσπάθειές του ως υπουργού Οικονομικών.

Εν αναμονή της τελικής διαμόρφωσης θέσεων και με την αγωνία όλων να εστιάζεται στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη δανειακή σύμβαση, οι συσχετισμοί που καταγράφονται είναι λίγο πολύ ξεκάθαροι.

Οι συσχετισμοί και οι αποχρώσεις

Με την πρόταση του κ. Παπανδρέου συντάχθηκαν ανεπιφύλακτα οι κκ. Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης. Συμφώνησε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και ο κ. Ι. Ραγκούσης, με διαφορετικές ο καθένας προσεγγίσεις και αναλύσεις.

Δημιουργία ισχυρού Πολιτικού Κέντρου εν όψει όλων των διαδικασιών, ζήτησαν οι κκ. Δ. Ρέππας και Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος όμως είπε πως αν ο κ. Παπανδρέου θέλει να είναι υποψήφιος, έχει δικαίωμα να κριθεί από τον κόσμο, αν όμως δεν είναι υποψήφιος, η αλλαγή ηγεσίας θα πρέπει να γίνει τώρα.

Ο κ. Ραγκούσης, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα του κ. Βενιζέλου για στήριξή του εν όψει διαπραγματεύσεων για το PSI και την δανειακή σύμβαση, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία παράταση στην αβεβαιότητα αλλά και καμία λευκή επιταγή στη διαδικασία εξόδου από την αβεβαιότητα.

Η κυρία Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε ωστόσο αυτονόητη αυτή την στήριξη προς τον υπουργό Οικονομικών.

Οι εκλογές

Πέραν αυτών όμως, ενδιαφέρον εν όψει των συνολικών εξελίξεων παρουσίασαν οι εκτιμήσεις για τον χρόνο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο κ. Παπανδρέου, επανέλαβε ότι στηρίζει χωρίς καμία επιφύλαξη τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο χρόνος των εκλογών τοποθετείται στις 29 Απριλίου, περίπου στο ίδιο χρονικό σημείο συμφώνησε ο κ. Α. Λοβέρδος. Για ένα τρίμηνο στο οποίο όλοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο, μίλησε η κυρία Διαμαντοπούλου. Την ίδια στιγμή όμως άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο εκλογής νέου αρχηγού από την ΚΟ, σε περίπτωση που υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις και οι εκλογές προκηρυχθούν ξαφνικά, ώστε το καταστατικό σε μία τέτοια περίπτωση να εφαρμοστεί αργότερα.

Τι είπαν στο διήμερο Συμβούλιο οι κορυφαίοι του ΠαΣοΚ:

Ο κ. Γ. Παπανδρέου:
Εκλογή προέδρου μετά το PSI και τη δανειακή σύμβαση και πριν τις εθνικές εκλογές. Συνέδριο τον Ιούνιο, πριν τις εκλογές συνδιάσκεψη».

«Κάθε υποχώρηση από πρόταση που δεν τηρεί τους κανόνες δεν θα είναι εθνικά επωφελής. Δεν προτίθεμαι να συναινέσω σε άλλη πρόταση που δεν συνάδει με τις κατακτήσεις μας και τις προτεραιότητες της χώρας».

«Θα δώσω τις μάχες από κάθε μετερίζι, εντός και εκτός Ελλάδας».

«Εχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να στηρίξουμε την προσπάθεια. Ολοι οι υπουργοί του ΠαΣοκ να δώσουν τη σκληρή μάχη».

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος:

«Πρέπει να επανασυστήσουμε την παράταξη. Δεν θα το κάνουμε μεταξύ 1ης Απριλίου και 29 Απριλίου».
«Ταμείο θα κάνουμε μετά τη δανειακή σύμβαση. Τότε θα ξέρουμε αν νικήσαμε ή χάσαμε, Αν έχουμε νικήσει θα έχουμε θρίαμβο, αν όχι δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης».

«Είχα πει στον Γ. Παπανδρέου ότι παραμένω στην κυβέρνηση ως εντολοδόχος και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠαΣοΚ. Θα κάνω το καθήκον μου στο πλαίσιο των δυνάμεων και του ρόλου μου. Στηρίζω κυβέρνηση και το ΠαΣοκ και συμβάλλω στην προοπτική του. Για να το πετύχω αυτό πρέπει να υπάρχει πραγματική στήριξη από συναδέλφους το Υπουργικό Συμβούλιο από την ΚΟ, στήριξη από το Εθνικό Συμβούλιο. «Θέλω να ξέρω ότι όταν κάνω τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση, έχω πίσω μου το σύνολο των βουλευτών του ΠαΣοΚ».

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠαΣοΚ».

«Δεν θα είναι αυτή η τελευταία συνεδρίαση. Θα εκτιμήσουμε το ρόλο των προσώπων. Θα έχω μία απόσταση από τους εσωτερικούς ρυθμούς».

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου:

«Στηρίζω την πρόταση για την εκλογή νέας ηγεσίας πριν από τις εθνικές εκλογές».

«Σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος που οδηγεί σε ξαφνική εκλογική αναμέτρηση, πρόεδρος εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

«Αυτονόητη η στήριξη στην προσπάθεια του Ευ. Βενιζέλου»

«Η ΝΔ να μπει στο κάδρο, να υπογράψει το νέο μνημόνιο»

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης:

– «Δεν μπορεί να τίθεται δίλημμα αν θα πάμε στο λαό».

Αν πρέπει να μας αποδοκιμάσει ο λαός, να υποστούμε και αυτήν τη ταπείνωση».


Ο κ. Χρ. Παπουτσής:

«Η έννοια του υποψήφιου πρωθυπουργού οδήγησε και οδηγεί σε ψευτοδιλήμματα. Προϋποθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά από εθνικές εκλογές. Πιστεύω ότι αυτό θα προϋποθέτει συναίνεση και άλλων κομμάτων»

Ο κ. Α. Λοβέρδος:

«η παράταξη πρέπει να αλλάξει ηγεσία και να βαδίσει προς το μέλλον».

«Δεν είμαστε α λα καρτ ανοιχτό κόμμα, δεν θα αλλάξουμε τώρα».

Ο κ. Δ. Ρέππας:
«Κάθε ημερομηνία για τα του κόμματος, αν θέλουμε να περιφρουρήσουμε την Κυβέρνηση, πρέπει να μπορεί να επιβεβαιωθεί. Πώς όμως, αν δεν υπάρχει σίγουρη ημερομηνία για το πώς εκείνη την εβδομάδα, εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται η χώρα; Μήπως κάνουμε το λάθος, να φερόμαστε σαν ένα εργαστήρι, παρά σαν ένα κόμμα της κοινωνίας;»

Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης:

«Χρειαζόμαστε τώρα διάταξη δυνάμεων ουσίας, με ισχυρό πολιτικό κέντρο, με ισχυρή δυνατότητα εκπόνησης πολιτικής, με διάταξη και εκλογική διάταξη των δυνάμεών μας και χρειαζόμαστε γρήγορα να αποφασίσουμε για τις πολιτικές πριν πάμε στα πρόσωπα και στα «καλλιστεία» για τη διαδοχή στην ηγεσία του Κινήματος».

Ο κ. Χ. Καστανίδης:

«Οσο κάνει τη δουλειά της η κυβέρνηση Παπαδήμου να υπάρξει με όλα τα πολιτικά κόμματα ελάχιστη συμφωνία εθνικής επιβίωσης»

«Στο δίλημμα αγορές ή δημοκρατία, η δημοκρατία ηττήθηκε»

«Εφαρμόσαμε πολιτική που μας οδήγησε σε ένα απίστευτο υφεσιακό σπιράλ»

«Μετά την απόφαση του Ιουλίου για μείωση του χρέους και την απόφαση για ανακεφαλαίωση των τραπεζών με κοινές μετοχές, συσπειρώνεται όλο το εγχώριο και διεθνές τραπεζικό σύστημα».

«Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές»

Η κυρία Λούκα Κατσέλη:

«Παραμένω θιασώτης της επιλογής που έλεγε ότι η ανάδειξη του νέου Προέδρου έπρεπε να γίνει μετά τις εθνικές εκλογές, ώστε να υπάρξει χρόνος να συζητήσουμε, να αντιπαρατεθούμε, να μπορέσουμε να συγκλίνουμε πραγματικά».

«Δεν αισθανόμαστε όμως περήφανοι τελικά μέσα στην ψυχούλα μας, για το συνολικό έργο αυτής της Κυβέρνησης. Δεν έχουμε κοινή αντίληψη, πόσο μάλλον κοινή αφήγηση, για το τι έγινε, τι μπορούσαμε να κάνουμε και τι κάναμε και τι δεν κάναμε».

«Ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε κυβερνητικά, ή κομματικά στελέχη, ακόμη και ότι είμαστε ΠαΣοΚ. Κρυβόμαστε. Μερικοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο να αυτοαναιρούνται, δεν ήξεραν, δεν ήθελαν, δεν ήταν εκεί, ήταν απόντες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk