Οι δελφίνοι αναζητούν υποψήφιο

Μέτωπο υπέρ των ανοικτών διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας και κατά παρασκηνιακών συµφωνιών, που θα υποκρύπτουν είτε διαδικασία παράδοσης – παραλαβής «δαχτυλιδιού» είτε απόπειρες ανάληψης της κοµµατικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ µέσα από άλλες διαδικασίες, σχηµατίζει πλέον µία οµάδα υπουργών και κορυφαίων κοµµατικών στελεχών. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται µεταξύ τους παρασκηνιακές συζητήσεις και συνεννοήσεις, µε αντικείµενο τη συµφωνία για στήριξη ενός προσώπου που θα διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Μέτωπο υπέρ των ανοικτών διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας και κατά παρασκηνιακών συµφωνιών, που θα υποκρύπτουν είτε διαδικασία παράδοσης – παραλαβής «δαχτυλιδιού» είτε απόπειρες ανάληψης της κοµµατικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ µέσα από άλλες διαδικασίες, σχηµατίζει πλέον µία οµάδα υπουργών και κορυφαίων κοµµατικών στελεχών. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται µεταξύ τους παρασκηνιακές συζητήσεις και συνεννοήσεις, µε αντικείµενο τη συµφωνία για στήριξη ενός προσώπου που θα διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την έκφραση ενστάσεων από τον κ. Ευ. Βενιζέλο στην πρόταση του κ. Παπανδρέου για ανοιχτές διαδικασίες µετά το PSI και τη δανειακή σύµβαση, όσοι µίλησαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου το Σάββατο εξέφρασαν τη συµφωνία τους µε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επέµειναν στην τήρηση του Kαταστατικού, το οποίο προβλέπει εκλογή προέδρου από τη βάση του κόµµατος.

Αµέσως µετά τον κ . Βενιζέλο τοποθετήθηκε σχετικώς ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης , ο οποίος δήλωσε σύµφωνος µε το χρονοδιάγραµµα του κ. Παπανδρέου και σηµείωσε ότι «δεν µπορεί να τίθεται δίληµµα αν θα πάµε στον λαό». Απάντησε δε στο ερώτηµα αν υπάρχει φόβος για το ενδεχόµενο αποδοκιµασίας: «Ναι, σύντροφοι, πρέπει να µας αποδοκιµάσει ο λαός, να υποστούµε και αυτήν την ταπείνωση». Παίρνοντας τον λόγο αµέσως µετά, ο κ. Χρ. Παπουτσής εξέφρασε επίσης τη συµφωνία του µε την πρόταση του κ. Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε πρόταση πολιτικής υπέρβασης, εκφράζοντας όµως και ενστάσεις: «Η έννοια του υποψήφιου πρωθυπουργού οδήγησε και οδηγεί σε ψευδοδιλήµµατα. Προϋποθέτει την εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης µετά από εθνικές εκλογές. Πιστεύω ότι αυτό θα προϋποθέτει συναίνεση και άλλων κοµµάτων» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Α. Λοβέρδο ς από την πλευρά του εξέφρασε ευθέως τη συµφωνία του µε την πρόταση του κ. Παπανδρέου σηµειώνοντας εξ αρχής ότι η απόφαση για τις διαδικασίες « νοµίζω ότι διαµορφώνεται µε συντριπτικότατη πλειοψηφία », προσθέτοντας όµως ότι « η παράταξη πρέπει να αλλάξει ηγεσία και να βαδίσει προς το µέλλον ». «∆εν είµαστε α λα καρτ ανοιχτό κόµµα, δεν θα αλλάξουµε τώρα» είπε ο κ. Λοβέρδος στο τέλος της οµιλίας του, επιµένοντας για ανοιχτές διαδικασίες εκλογής και µιλώντας για αδάπανη διαδικασία και αποφυγή συγκεντρώσεων.

Ολοι απέναντι στον Βενιζέλο

Στη γραµµή που τελικώς εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου είχαν συναντηθεί πάντως από την προηγούµενη εβδοµάδα µε δηµόσιες τοποθετήσεις τους η κυρία Αννα Διαµαντοπούλου και οι κκ. Ι. Ραγκούσης, Θ. Πάγκαλος και Α. Λοβέρδος, διαµορφώνοντας έτσι ένα µέτωπο κατά των προτάσεων παράκαµψης του Καταστατικού και εκλογής ηγεσίας σε συντοµότερο χρόνο και από άλλο σώµα, την οποία φερόταν να συζητεί και να επιθυµεί ο ο κ. Βενιζέλος.

Επί της ουσίας, από τις τοποθετήσεις αυτές διαφάνηκε η δηµιουργία µιας οµάδας κορυφαίων, οι οποίοι ενώ αρχικώς βρίσκονταν απέναντι στον κ. Παπανδρέου, εν τέλει φάνηκε να συντάσσονται µαζί του, έπειτα από την τροποποίηση της δικής του θέσης και τη διάθεσή του να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας πριν από τις εκλογές. Υπέρ της αρχικής πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί προσωρινής διαρχίας ως τις εκλογές είχε τοποθετηθεί πάντως δηµοσίως εκ νέου το Σάββατο το πρωί ο κ. Δ. Ρέππας, µιλώντας στο Mega.

Η «στροφή» Παπανδρέου

Από το βράδυ της Πέµπτης και έπειτα από την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από το εξωτερικό, από κύκλους συνεργατών του διαµηνυόταν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της εκκίνησης των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας πριν από τις εκλογές, αλλά αφότου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το κούρεµα των οµολόγων και αφότου καταρτιστεί το νέο µνηµόνιο (δανειακή σύµβαση). Οι περισσότεροι υπουργοί και κορυφαία κοµµατικά στελέχη φάνηκε να συντάσσονται µε αυτή την πρόταση, έχοντας δε ως δεδοµένο ότι ο κ. Παπανδρέου θα τηρήσει το δεύτερο σκέλος της προηγούµενης δέσµευσής του, ότι δεν θα είναι δηλαδή υποψήφιος.

Μετρούν δυνάμεις

Κατόπιν όλων αυτών, τα ερωτηµατικά που θα πρέπει να απαντηθούν τις επόµενες ηµέρες ως προς τις φιλοδοξίες και τη στάση που θα τηρήσουν οι δελφίνοι είναι πολλά, µέχρις ότου διαµορφωθεί η τελική εικόνα για το σύνολο των υποψηφίων ηγετών του ΠΑΣΟΚ. Το κυριότερο αφορά το αν θα υπάρξει συσπείρωση γύρω από ένα πρόσωπο, το οποίο θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κυρίως ποιο θα είναι αυτό, καθώς εκτιµάται ότι αναλόγως και των ευρύτερων εξελίξεων θα υπάρξει διαδικασία συνεννοήσεων και συµβιβασµών. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ακόµη και ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν τοποθετήθηκε δηµοσίως στη συνεδρίαση του Σαββάτου για τις αποφάσεις του σχετικά µε τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Επίσηµη τοποθέτηση δεν έχει υπάρξει ούτε από τον κ. Λοβέρδο, ενώ το µεγάλο ερωτηµατικό των τελευταίων ηµερών αφορά τη στάση της κυρίας ∆ιαµαντοπούλου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk