Μαξίμου καλεί υπουργούς

Το πάτωµα-σκακιέρα, στο µεγάλο σαλόνι του Μεγάρου Μαξίµου, έχει φιλοξενήσει σκληρές πολιτικές παρτίδες, αλλά και χαλαρές στιγµές των πρωθυπουργών µε τους καλεσµένους τους. Την περασµένη Τρίτη ο κ. Λ. Παπαδήµος, στη συνάντηση γνωριµίας που είχε µε τους πολιτικούς συντάκτες, δεν χαλάρωσε ούτε στιγµή. Το σµάρι των περίπου σαράντα δηµοσιογράφων ακολουθούσε την παραµικρή του κίνηση. Ετσι κατέληξε να διασχίσει µια αίθουσα δέκα βηµάτων σε περίπου δύο ώρες απαντώντας σε ερωτήσεις οι οποίες εκτοξεύονταν παράλληλα από τρεις ή τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το πάτωµα-σκακιέρα, στο µεγάλο σαλόνι του Μεγάρου Μαξίµου, έχει φιλοξενήσει σκληρές πολιτικές παρτίδες, αλλά και χαλαρές στιγµές των πρωθυπουργών µε τους καλεσµένους τους. Την περασµένη Τρίτη ο κ. Λ. Παπαδήµος, στη συνάντηση γνωριµίας που είχε µε τους πολιτικούς συντάκτες, δεν χαλάρωσε ούτε στιγµή. Το σµάρι των περίπου σαράντα δηµοσιογράφων ακολουθούσε την παραµικρή του κίνηση. Ετσι κατέληξε να διασχίσει µια αίθουσα δέκα βηµάτων σε περίπου δύο ώρες απαντώντας σε ερωτήσεις οι οποίες εκτοξεύονταν παράλληλα από τρεις ή τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο κ. Παπαδήµος, µε µια πορτοκαλάδα στο χέρι – το ποτό που προτιµούσε και ο κ. Γ. Παπανδρέου σε ανάλογες συναντήσεις –, προσπαθούσε µε το ίδιο χαµόγελο και το ήπιο, ελαφρώς καθηγητικό ύφος µε το οποίο πρωτοµπήκε στην αίθουσα να απαντήσει και να εξηγήσει την κατάσταση της χώρας. Αν κουράστηκε και µπούχτισε από τον «βοµβαρδισµό» των ερωτήσεων – οι περισσότεροι δηµοσιογράφοι προτίµησαν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί που λύνει τη γλώσσα από τα αναψυκτικά τού εξαιρετικά λιτού µπαρ – δεν το έδειξε.

Το κασετοφωνάκι

Ενδεχοµένως την επόµενη ηµέρα να αιφνιδιάστηκε από την ένταση των δηµοσιευµάτων σχετικά µε την πιθανότητα να αναλάβει νοµοθετική πρωτοβουλία για το µισθολογικό κόστος αν αποτύχει ο κοινωνικός διάλογος. Ωστόσο αφενός είχε την προνοητικότητα να ζητήσει από έναν συνεργάτη του να καταγράφει τους αυθεντικούς διαλόγους σε κασετόφωνο, αφετέρου η αναταραχή που προκλήθηκε ήταν πολύ µικρότερη σε σύγκριση µε αυτά που συνέβησαν στις δύο προσκλήσεις του προκατόχου του στο Μέγαρο Μαξίµου.

Την πρώτη φορά που κάλεσε δηµοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίµου ο κ. Παπανδρέου, τον ∆εκέµβριο του 2009, µεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, «άδειασε» τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την κυρία Τίνα Μπιρµπίλη για το θέµα της απόσυρσης ΙΧ και των τελών κυκλοφορίας, λέγοντας ότι «είµαστε µια κυβέρνηση που ακούει και αναγνωρίζει τα λάθη της». Πάντως υπερασπίστηκε σθεναρά τη φιλοσοφία του opengov, παρά την αυξανόµενη γκρίνια.

Τη δεύτερη – και τελευταία – φορά, στο τέλος Σεπτεµβρίου του 2010, άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να συµπεριληφθεί και η περίοδος Σηµίτη στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονοµία και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο κ. Κ. Σηµίτης απάντησε µε µια σκληρή ανακοίνωση, αναµείχθηκε και η Ν∆, και ακολούθησε µια αγωνιώδης προσπάθεια από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου για να διορθώσουν την… παρανόηση των δηµο σιογράφων. Επί Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίµου υπήρχε εξωτερικό κέτερινγκ, σερβιτόροι και µπουφές µε φαγητό και ποτά.

Ζήτημα… μενού

Ωστόσο πραγµατικές δόξες γνώρισε το νεοκλασικό αρχοντικό επί κυβερνήσεων Σηµίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός, παρ’ ότι δεν ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός χαρακτήρας, εφήρµοζε πολιτική ανοιχτών θυρών στο Μέγαρο Μαξίµου. Οι σάλες άνοιγαν για τους ανθρώπους του πνεύµατος, της τέχνης, των επιστηµών, τους πανεπιστηµιακούς και τους δηµοσιογράφους περίπου ανά εξάµηνο. Ο πρώην πρωθυπουργός φρόντιζε για την ποικιλία της πνευµατικής τροφής, συχνά καλούσε σε ιδιωτικές συναντήσεις προσωπικότητες που κέντριζαν σε εκείνον το ενδιαφέρον και στα ΜΜΕ µια εξωφρενική σεναριολογία. Η κανονική τροφή δεν ήταν ψηλά στις προτεραιότητές του. Το µενού στις συναντήσεις αυτές ήταν πληκτικά µονότονο: Καναπεδάκια µε σολοµό, κεφτεδάκια, ντολµαδάκια και φρέσκα λαχανικά κοµµένα ζουλιέν, όλα από τα χέρια του κ. Ναπολέοντα, του σεφ του Μεγάρου Μαξίµου.

Η σχολαστικότητα του κ. Παπαδήµου θυµίζει σε πολλούς υπουργούς την περίοδο Σηµίτη, όταν το θρόισµα των φύλλων από το διάσηµο µαύρο µπλοκάκι τούς έκανε να καρδιοχτυπούν. Ο πρώην πρωθυπουργός έφτιαχνε ατζέντα προτεραιοτήτων, χρέωνε τους υπουργούς µε συγκεκριµένες υποχρεώσεις και τους έδινε χρονοδιαγράµµατα. Μία ηµέρα προτού λήξει η προθεσµία τούς τηλεφωνούσε για να τους υπενθυµίσει ότι αναµένει την εισήγησή τους για το ζήτηµα που τους είχε αναθέσει.

Αμεση επικοινωνία

Ορισµένοι θυµούνται να τους τηλεφωνεί ο ίδιος ο κ. Σηµίτης νωρίς το πρωί και να τους ρωτά λεπτοµέρειες για τα νοµοσχέδια, τις προτεραιότητες των υπουργείων τους, τις µικρές και µεγάλες πρωτοβουλίες που είχαν εξαγγείλει. Αλλά και εκείνοι µπορούσαν να συνεννοούνται απευθείας µαζί του, καθώς συνήθιζε να σηκώνει ο ίδιος το πορτοκαλί τηλέφωνο.

Ο κ. Παπανδρέου σπανίως επικοινωνούσε µε τους υπουργούς και στα τηλέφωνα του γραφείου του απαντούσαν συνήθως οι γραµµατείς του. Πολλές φορές τον ρόλο του ενδιάµεσου αναλάµβανε η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη ακόµη και σε κρίσιµες στιγµές, όπως ήταν η ψήφιση του Ασφαλιστικού.

Στα Υπουργικά Συµβούλια ο πρώην πρωθυπουργός εφήρµοζε ένα είδος ανοιχτής διαβούλευσης, όπου µιλούσαν όλοι, καβγάδιζαν χωρίς χαλινάρι, και δεν ήταν δεδοµένο ότι έπειτα από έξι, επτά ή οκτώ ώρες συνεδρίασης θα κατέληγαν σε συγκεκριµένες αποφάσεις.

Η διαφορά νοοτροπίας του κ. Παπανδρέου µε τους περισσότερους υπουργούς δεν γεφυρώθηκε ποτέ. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέµενε οι πρωτοβουλίες να προέρχονται από τους υπουργούς και εκείνοι περίµεναν να τους παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης. Μόνο προς το τέλος της θητείας της κυβέρνησης απέκτησαν οι υπουργοί λίστα προτεραιοτήτων και χρονικές δεσµεύσεις, αλλά τότε η τρόικα (και η οικονοµική πραγµατικότητα) είχε σφίξει για τα καλά τη θηλιά της.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ
Ποιος κυβερνά και πώς

Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης θυµάται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου µιλούσε µε τους υπουργούς στις κρίσιµες στιγµές, αλλά και όταν υπήρχαν µεγάλα θέµατα που θα διαµόρφωναν την πολιτική ατζέντα. Για τα υπόλοιπα δεν ενδιαφερόταν και αυτή η χαλαρότητα άφηνε πολλά περιθώρια στους υπουργούς να ασκήσουν τη δική τους πολιτική. Αυτό βεβαίως το επέτρεπαν και οι εποχές. Ο γιος του σπανίως συνοµιλούσε µε τους υπουργούς. Πολλοί θυµούνται την έκπληξη που ένιωσαν όταν τους τηλεφώνησε προσωπικά τον Μάρτιο του 2011, την ηµέρα που ορίστηκε ότι για µία ώρα – την «ώρα της Γης» – θα έσβηναν όλα τα φώτα στον πλανήτη, προκειµένου να τους θυµίσει να σβήσουν τα φώτα στα υπουργεία τους.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γ. Παπανδρέου µπορεί να µην κυβερνούσε µε τη στιβαρότητα του πατέρα του, αλλά έφερνε τους υπουργούς σε επαφή µε καινοτόµες ιδέες από τις επαφές του στο εξωτερικό. Πολλοί οµολογούν ότι άκουγαν στα Υπουργικά Συµβούλια πράγµατα που εξελίσσονταν αργότερα σε µεγάλα γεγονότα της επικαιρότητας.

Ο κ. Λ. Παπαδήµος επικοινωνεί τακτικά µε τους υπουργούς τόσο τηλεφωνικώς όσο και µε κατ’ ιδίαν επαφές. Στους δύο µήνες που κυβερνά έχει πραγµατοποιήσει ισάριθµους κύκλους συναντήσεων µε τους υπουργούς για τον προγραµµατισµό του κυβερνητικού έργου. Προφανώς συµµερίζεται την άποψη που εξέφρασε ο κ. Κ. Σηµίτης όταν κάποιος υπουργός τον ρώτησε την περίοδο της ολυµπιακής προετοιµασίας γιατί ασχολούνταν προσωπικά µε θέµατα όπως πόσα καθίσµατα θα τοποθετηθούν στο κλειστό γυµναστήριο πυγµαχίας ή πότε θα φθάσουν στην Ελλάδα τα εξαρτήµατα για τις κατασκευές του Καλατράβα. «Αν δεν ασχοληθώ εγώ προσωπικά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε απ’ όλα αυτά» απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk