ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

* * Οι νέες διοικήσεις στα επιµελητήρια που προέκυψαν από τις εκλογές στις αρχές του περασµένου ∆εκεµβρίου συγκροτήθηκαν σε προεδρεία. Παρ’ όλα αυτά ο προεκλογικός αναβρασµός συνεχίζεται, διότι η επίζηλη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) – πρόκειται για θέση περισσότερο status παρά ουσίας – παραµένει κενή. ΄ Ως τώρα πρόεδρος της ΚΕΕΕ ήταν ο επανεκλεγείς – και σε αυτές τις εκλογές – πρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) κ.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Οι εκλογές…

* * Οι νέες διοικήσεις στα επιµελητήρια που προέκυψαν από τις εκλογές στις αρχές του περασµένου ∆εκεµβρίου συγκροτήθηκαν σε προεδρεία. Παρ’ όλα αυτά ο προεκλογικός αναβρασµός συνεχίζεται, διότι η επίζηλη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) – πρόκειται για θέση περισσότερο status παρά ουσίας – παραµένει κενή.

΄ Ως τώρα πρόεδρος της ΚΕΕΕ ήταν ο επανεκλεγείς – και σε αυτές τις εκλογές – πρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) κ. Γιώργος Κασιµάτης, αλλά είναι γνωστό ότι τη θέση καλοβλέπει και ο πρόε-δρος του ΕΒΕΑ κ. Κώστας Μίχαλος. * *

…η υπόσχεση

* * Ο ως τώρα πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Κασιµάτης διατείνεται ότι είχε λάβει την υπόσχεση από τον πρόεδρο του κόµµατος κ. Αντώνη Σαµαρά (σκίτσο) πως θα είναι ο επίσηµος υποψήφιος, δεδοµένου ότι ο κ. Μίχαλος επρόκειτο να είναι υποψήφιος στις επόµενες εκλογές στη Β’ Αθηνών.

΄ Ωστόσο λέγεται ότι ο φίλος και κουµπάρος του και πρώην υπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος εκλέγεται στην ίδια περιοχή, του ζήτησε να µην είναι. Ο κ. Μίχαλος έκανε δεύτερες σκέψεις και τελικώς παρέµεινε στα επιµελητηριακά του καθήκοντα.

΄ Ετσι όµως «ρίχτηκε» ο κ. Κασιµάτης, ο οποίος φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόµενο να είναι υποψήφιος – έστω και όχι επίσηµα από τη Νέα ∆ηµοκρατία –, αξιοποιώντας τη γνωστή απέχθεια πολλών επαρχιακών επιµε-λητηρίων προς το λεγόµενο «αθηνοκεντρικό κράτος». * *

…και ο αντάρτης

* * Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μίχαλος θεωρεί πως πρέπει δικαιωµατικά, ως επικεφαλής του µεγαλύτερου επιµελητηρίου, να αποκτήσει και τη θέση της ΚΕΕΕ, δεδοµένου ότι επί χρόνια την κατείχε ο κ. Κασιµάτης.

΄ Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έχει άριστες σχέσεις µε το «άλλο ΠαΣΟΚ» – του υπουργού Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εν προκειµένω –, όπως φάνηκε στις πρόσφατες επιµελητηριακές εκλογές, αλλά και στην «προαναγγελία» των ελεύθερων οικονοµικών ζωνών. Σύµφωνα όµως µε ορισµένες πληροφορίες το επίσηµο ΠΑΣΟΚ φέρεται να συζητεί το ενδεχόµενο να στηρίξει «αντάρτη» υποψήφιο.

΄ Οι ηµέρες είναι πονηρές, το παρασκήνιο βράζει, και ένας ακόµη «πονοκέφαλος» έχει προστεθεί σε όσους έχει ο πρόεδρος της Ν∆ κ. Σαµαράς, στον οποίο έχουν προσφύγει και οι δύο επιχειρηµατίες. Τι τραβάει ο κόσµος… * *

Περιθώρια…

* * Ο ζεστός χειµώνας στην Ευρώπη και η ύφεση της οικονοµίας επηρέασαν τα περιθώρια διύλισης των διυλιστηρίων που καθορίζονται από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης, και µε τη σειρά τους διαµορφώνουν τα περιθώρια κέρδους και την καθαρή κερδοφορία των πετρελαϊκών οµίλων.

΄ Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν τα περιθώρια διύλισης για τον ∆εκέµβριο του 2011, τα οποία για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια ήταν αρνητικά. Ειδικότερα, τα περιθώρια διύλισης (δολάρια ανά βαρέλι) στα εργοστάσια του Ασπροπύργου, της Θεσσαλονίκης και της Ελευσίνας διαµορφώθηκαν σε -0,14 δολάρια,-4,4 δολάρια και -6,21 δολάρια αντίστοιχα. * *

…και κέρδη

* * Η τάση ήταν πτωτική τους τελευταίους µήνες και ολοκληρώθηκε τον ∆εκέµβριο µε αρνητικό πρόσηµο. Βεβαίως, για τους τελικούς καταναλωτές δεν υπάρχει κάποια ελπίδα για µειώσεις στα καύσιµα, αφού οι τιµές καθορίζονται από το κόστος του αργού πετρελαίου, το οποίο στο τέλος του 2009 ήταν 75 δολάρια το βαρέλι και τώρα είναι 107 δολάρια το βαρέλι.

΄ Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι αναλυτές εκτιµούν πως η εταιρεία δύσκολα θα «µείνει» σε αυτά τα περιθώρια, αφού µε τη λειτουργία της νέας µονάδας στην Ελευσίνα στα µέσα του 2012 τα περιθώρια διύλισης θα βελτιωθούν σηµαντικά.

΄ Ο λόγος είναι ότι έπειτα από επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ η µέθοδος διύλισης στη συγκεκριµένη µονάδα είναι η Hydrocracker, η οποία αυτή την περίο-δο δίνει περιθώρια διύλισης της τάξεως των 4 δολαρίων ανά βαρέλι. * *

Ποινική δίωξη

* * Στο ακροατήριο του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων Αθηνών παραπέµφθηκε ο δικηγόρος Αθηνών κ. Νικόλαος Γοργίας κατηγορούµενος για εξακολουθητική απάτη κατ’ επάγγελµα και κατά συνήθεια, µε περιουσιακό όφελος 27,3 εκατ. ευρώ, µε θύµα τον γνωστό επιχειρηµατία κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

΄ Το παραπεµπτικό βούλευµα επικυρώθηκε από το Συµβούλιο Εφετών Αθηνών που απέρριψε την έφεση του κ. Γοργία, ενώ αίτησή του για άσκηση αναίρεσης κατά του εφετειακού βουλεύµατος απορρίφθηκε επίσης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

΄ Η ποινική δίωξη κατά του κ. Γοργία ασκήθηκε ύστερα από µήνυση που είχε υποβάλει εναντίον του ο κ. Αγγελόπουλος τον ∆εκέµβριο του 2007. Μετά την αµετάκλητη παραποµπή του κ. Γοργία στο ακροατήριο αναµέ-νεται ο προσδιορισµός της ηµεροµηνίας της δίκης του. * *

Αγώνας δρόμου

* * Αλλη µία… Finansbank αγόραζε η Εθνική Τράπεζα µε τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν φτάσει στα 3,50 δισ. ευρώ. Η πρώτη κίνηση πραγµατοποιήθηκε στο τελευταίο τρίµηνο του 2010, υλοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 1,80 δισ. ευρώ, καθώς η τράπεζα εκµεταλλεύτηκε την πρόσκαιρη όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια βελτίωση του κλίµατος στις αγορές. Ακολούθησε στο τέλος του 2011 αύξηση ύψους 1 δισ. ευρώ µε προνοµιούχες µετοχές, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του κλάδου, µέρος του οποίου είχε µείνει ανεκµετάλλευτο από το 2009, για να ακολουθήσει η επαναγορά τίτλων εκδόσεως της τράπεζας από επενδυτές, που εκτιµάται ότι ισοδυναµεί µε µία ενίσχυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

΄ Βέβαια, τα δύσκολα είναι µπροστά για τη διοίκηση της Εθνικής, καθώς εκτός από τα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης που θα «τρέξει» για να αποφύγει τη «χείρα βοηθείας» από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θα πρέπει να έλθει σε συµφωνία µε τον σύλλογο των εργαζοµένων της για τη µείωση του µισθολογικού και κατ’ επέκταση του λειτουργικού της κόστους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, την περασµένη Πέµπτη έγινε η πρώτη συνάντηση µετά τη σχετική πρόσκληση του διευθύνοντος συµβούλου της Εθνικής κ. Απόστολου Ταµβακάκη.

΄ Η διοίκηση της τράπεζας δεν αναφέρθηκε σε ποσοστά µειώσεων και οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόµενες ηµέρες. Το επιχείρηµα του κ. Ταµβακάκη είναι ότι πρέπει πάση θυσία να υπάρξει ένας συµβιβασµός για τον περιορισµό των δαπανών τώρα, προτού τις επιβάλει το ΤΧΣ, σε περίπτωση που η τράπεζα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που θα τις λείπουν λόγω PSI και Blackrock. ∆ιότι σε µία τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν οι περικοπές να είναι κατά πολύ µεγαλύτερες. * *
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk