Πανηγύρια και… µακάβριες µίζες!

Στη νόµιµη αγορά τα καταστήµατα κλείνουν το ένα µετά το άλλο. ∆εν είναι λίγοι οι µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες που κατακρατούν τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές για να πληρώσουν το νοίκι. Και στα πανηγύρια ανθούν το παρεµπόριο, η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, µε την ανοχή των δήµων! Εχουν καταγραφεί 200 και πλέον παζάρια που στήνονται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα µε την ευκαιρία θρησκευτικών εορτών. Οι πλανόδιοι πωλητές για να στήσουν τον πάγκο τους πρέπει να έχουν άδεια από τον δήµο, η οποία κοστίζει περί τα 130 ευρώ.

Πανηγύρια και…  µακάβριες µίζες! | tovima.gr

Στη νόµιµη αγορά τα καταστήµατα κλείνουν το ένα µετά το άλλο. ∆εν είναι λίγοι οι µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες που κατακρατούν τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές για να πληρώσουν το νοίκι. Και στα πανηγύρια ανθούν το παρεµπόριο, η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, µε την ανοχή των δήµων!

Εχουν καταγραφεί 200 και πλέον παζάρια που στήνονται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα µε την ευκαιρία θρησκευτικών εορτών. Οι πλανόδιοι πωλητές για να στήσουν τον πάγκο τους πρέπει να έχουν άδεια από τον δήµο, η οποία κοστίζει περί τα 130 ευρώ. Πολλοί όµως από αυτούς είναι οργανωµένοι σε σωµατεία. Κάποια από αυτά έχουν τα «κονέ» τους σε διάφορους δήµους και αγοράζουν µαζικά τις άδειες και τις διαθέτουν στους πωλητές µε το σχετικό «καπέλο»! ∆εν είναι όµως αχάριστοι. Κάποιο δώρο θα κάνουν και σε όποιους τους διευκόλυναν…

Το κύκλωµα είναι καλά οργανωµένο και ακριβοδίκαιο. Τα σωµατεία που µετέχουν σε αυτό έχουν µοιράσει τα πανηγύρια, ώστε να είναι όλοι κερδισµένοι και να αποφεύγονται οι ανταγωνισµοί και τα καρφώµατα.

Αυτή είναι η νόµιµη διαδικασία, µε «ολίγη µίζα». Υπάρχουν και οι «παρυφές» των παζαριών, όπου υπάρχουν πάγκοι χωρίς άδεια, µε πωλητές, συνήθως, οικονοµικούς µετανάστες. Για να έχουν «ασυλία» και «προστασία», προµηθεύονται τα εµπορεύµατα από «προµηθευτικούς οµίλους» που έχουν δηµιουργήσει κάποια από αυτά τα σωµατεία!

Ολα όµως αυτά τα εµπορεύµατα είναι παράνοµα. Πρόκειται για το πλέον οργανωµένο και εκτεταµένο κύκλωµα παρεµπορίου. Ενδεικτικός αριθµός: εκτός των αδειών πωλητών στις λαϊκές αγορές, οι άδειες στο πλανόδιο υπαίθριο εµπόριο ανέρχονται σε 10.000! Αναρίθµητοι είναι οι χωρίς άδεια πλανόδιοι πωλητές παράνοµων εµπορευµάτων.

Ισως εκπλαγούν κάποιοι αναγνώστες για το σηµερινό θέµα. Ας µην το υποτιµάµε, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί πρόκειται για πρόβληµα στρέβλωσης της αγοράς, φοροκλοπής και αδιαφορίας του κράτους και των δήµων για την αντιµετώπισή του.

Το ΕΒΕΑ έχει εκτιµήσει τον ετήσιο τζίρο του παρεµπορίου σε 25 δισ. ευρώ και την απώλεια φορολογικών εσόδων σε 6 δισ. ευρώ, τα οποία θα υπερκάλυπταν πολλές από τις φορολογικές επιβαρύνσεις του περασµένου χρόνου. Υπάρχουν βέβαια νόµος και διαδικασίες για την αντιµετώπιση του παρεµπορίου, που προβλέπουν κατάσχεση και άµεση καταστροφή των παράνοµων εµπορευµάτων. Η αρµοδιότητα για την εφαρµογή του νόµου έχει εκχωρηθεί στους δήµους.

Η Γραµµατεία Εποπτείας της Αγοράς είχε ζητήσει τον Ιούνιο από τους δήµους στοιχεία για κατασχέσεις και καταστροφές προϊόντων του παρεµπορίου. Από τους 300 και πλέον δήµους µόνο 25 ανταποκρίθηκαν και έστειλαν στοιχεία. Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους δεν θεώρησαν σοβαρό το θέµα για να εφαρµόσουν τον νόµο και να συµπράξουν στην καταπολέµηση µιας εµπορικής δραστηριότητας που ζηµιώνει τους συµπολίτες τους, καταστηµατάρχες και εµπόρους. Είναι όµως και οι δήµοι µέρος του κράτους, και µάλιστα µε µεγαλύτερες ευθύνες και περισσότερες δυνατότητες από την κεντρική εξουσία στη συγκεκριµένη περίπτωση. ∆ιότι οι δήµοι εύκολα µπορούν να ελέγχουν τους λίγους χώρους όπου ασκείται τα παρεµπόριο.

Από τα πανηγύρια στη… µακάβρια µίζα! Σύµφωνα µε έρευνα του Σ∆ΟΕ, µόνο στο Νεκροτοµείο Αθηνών γίνονται κάθε χρόνο 120.000 νεκροτοµές. Υπάλληλοι ενηµερώνουν αµέσως τα διασυνδεδεµένα γραφεία κηδειών, τα οποία σπεύδουν να «πάρουν τη δουλειά». Το τηλεφώνηµα «κοστίζει» στον εργολάβο κηδειών 30 έως 50 ευρώ, τα οποία βέβαια πληρώνουν οι τεθλιµµένοι συγγενείς! Ο ετήσιος τζίρος, µεταξύ 3,5 και 5 εκατ. ευρώ! Το Σ∆ΟΕ αποφάσισε να κάνει «λογαριασµοτοµή» στους υπαλλήλους του νεκροτοµείου της Αθήνας…

Ασήµαντα προβλήµατα; Ισως, αλλά εάν οι τροϊκανοί διεισδύσουν σε αυτά και άλλα παρεµφερή, θα τρελαθούν και θα ησυχάσουµε από αυτούς…

gromaios@otenet.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk