Ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην πραγµατική οικονοµία που συνδέεται µε την έλλειψη ρευστότητας φοβάται το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έχουν στα χέρια τους έκθεση των εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που αποκαλύπτει ότι η οικονοµία θα βυθιστεί κι άλλο αν δεν καλυφθεί το χρηµατοδοτικό κενό που υπάρχει στη χώρα. Οπως έδειξε η µελέτη που στηρίχθηκε σε στοιχεία του ∆ΝΤ από 48 χώρες που αντιµετώπισαν προβλήµατα χρηµατοδότησης της οικονοµίας τους, η ύφεση ήταν βαθύτερη µέχρι και έξι ποσοστιαίες µονάδες από το χαµηλότερο σηµείο που θα βρισκόταν αν είχε αποκατασταθεί η ρευστότητα της αγοράς.

Επίσης η ίδια µελέτη (όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφηµα) δείχνει ότι η διαδικασία ανάκαµψης επιταχύνεται µε την αποκατάσταση οµαλών συνθηκών χρηµατοδότησης της οικονοµίας και στη διάρκεια των δύο επόµενων χρόνων η οικονοµία µπορεί να αναταχθεί και το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 12 ποσοστιαίες µονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση αν η οικονοµία αφεθεί στις δικές της χρηµατοδοτικές δυνάµεις τα επόµενα δύο χρόνια θα αντιδράσει και θα σταθεροποιηθεί αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα παρουσιάσει από το 2013 και µετά µια αναιµική ανάπτυξη το πολύ δύο ποσοστιαίων µονάδων.

Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν και τη βάση της επαναδιαπραγµάτευσης βασικών στοιχείων του µνηµονίου ανάµεσα στον κ. Χρυσοχοΐδη και στον γερµανό επιτηρητή κ. Χορστ Ράιχενµπαχ και οδήγησαν στα πρώτα αποτελέσµατα που είναι η ενίσχυση της κοινοτικής συµµετοχής στα έργα του ΕΣΠΑ. Οπως εξηγεί µιλώντας προς «Το Βήµα» ο καθηγητής κ. Αντώνης Μπαρτζώκας, επικεφαλής οικονοµολόγος του υπουργείου Ανάπτυξης, « το λάθος έγινε όταν η χώρα προσέφυγε στο µνηµόνιο. Τότε, κατά τη διαπραγµάτευση του πακέτου δηµοσιονοµικής προσαρµογής, θα έπρεπε να ξεκινήσει παράλληλη διαπραγµάτευση για το επενδυτικό πλαίσιο (κάτι που έγινε σήµερα µε την αλλαγή των κανόνων χρηµατοδότησης του ΕΣΠΑ) και για τη χρηµατοδότηση κυρίως των µικροµεσαίων επιχειρήσεων προκειµένου να αντιµετωπιστεί η ύφεση που είχε προβλεφθεί. ∆εν έγινε τίποτε από όσα έπρεπε να γίνουν ».

Μετά τις τελευταίες διαπραγµατεύσεις αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά η απόφαση για τη µείωση του ποσοστού συµµετοχής της Ελλάδας στα έργα του ΕΣΠΑ από 15% σε µόλις 5% που αφενός θα επιτρέψει να ξεκινήσουν και πάλι δηµόσια έργα που διακόπηκαν και να µπουν στα κρατικά ταµεία 800 εκατ. ευρώ τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά της µεγαλύτερης συµµετοχής σε προγράµµατα που ξεκίνησαν την τελευταία διετία. Παράλληλα συµφωνήθηκε η σύσταση ταµείου εγγυοδοσίας 1,5 δισ. ευρώ για να «ξεκολλήσει» η χρηµατοδότηση των έργων, κυρίως των οδικών αξόνων.

Επόµενος στόχος είναι η σύσταση εγγυοδοτικού µηχανισµού 500 εκατ. ευρώ µε στόχο να παρασχεθεί ρευστότητα προς τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί και ως κεφάλαιο κίνησης.

Ελπίδες για €89 δισ. τον Μάρτιο

Εξηγώντας τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία ο κ. Βενιζέλος είπε, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ότι «η συμφωνία για το PSI δεν μπορεί να εκτελεστεί παρά μόνον μετά τη σύναψη του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης που θα επιτρέπει την εκταμίευση της νέας μεγάλης δόσης των 89 δισ. ευρώ για την Ελλάδα».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το PSI θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες που θα έχουν ζημιές τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των ομολόγων, με προφανείς συνέπειες για τις ίδιες αλλά και για την πραγματική οικονομία. « Η περίοδος του Μαρτίου είναι λεπτή και δύσκολη, αλλά αναγκαία για να βγάλουμε από πάνω μας 100 δισ. ευρώ χρέους. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχει ανάσχεση της ύφεσης. Χωρίς άλλα επίπεδα ρευστότητας, χωρίς τράπεζες που δίνουν δάνεια, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν στηρίζονται οι επιχειρήσεις, δεν αυξάνει η απασχόληση » τόνισε.

Λείπουν €100 δισ.

* Σύμφωνα με την έκθεση που αποτέλεσε και τη βάση διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας (η διαφορά του ύψους των δανείων από τις καταθέσεις) το 2009 βρισκόταν στα 60 δισ. ευρώ, στις αρχές του 2010 όταν άρχισε η εκροή των καταθέσεων ανήλθε στα 80 δισ. ευρώ και το πρώτο τρίμηνο του 2011 ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ.

* Η κατάσταση για τις επιχειρήσεις επιδεινώνεται και για ακόμη έναν λόγο: στο εμπόριο περιορίζονται οι συναλλαγές με πίστωση.

* Οπως εξηγεί ο κ. Μπαρτζώκας, «η τρόικα γνωρίζει τα στοιχεία, έχουν μετρηθεί όλες οι επιπτώσεις της περιοριστικής πολιτικής που οδηγούν στην ύφεση της οικονομίας, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αβεβαιότητα». Ο ίδιος θεωρεί ότι η οικονομία θα είχε βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο της τον περασμένο Μάιο, αλλά στη συνέχεια τα σενάρια περί χρεοκοπίας επιτάχυναν τη φυγή κεφαλαίων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ